Zijn je katten vriend of vijand?

Wij houden van katten, reden waarom we vaak meerdere exemplaren hebben. Klinkt logisch, echter er schuilt een groot gevaar in onze liefde voor katten. Een kijkje in de natuur leert ons dat katten zeker in groepen kunnen leven, maar dit zijn dan voornamelijk moeders met hun dochters/kleindochters. Hoe groot deze groepen zijn wordt grotendeels bepaalt door de hoeveelheid voedsel die aanwezig is en de ruimte. Eenmaal volwassen geworden katers trekken uit de groep en leven grotendeels solitair.

Totaal anders is het in de meeste huishoudens met katten. Vaak zijn deze katten helemaal geen familie van elkaar, hebben we zowel poezen als katers en kunnen katten niet altijd naar buiten, waardoor ook de ruimte behoorlijk beperkt is. In deze situaties ontstaan vaak problemen door de slechte relatie die de katten met elkaar hebben met als gevolg chronische stress.  Als eigenaar is het soms lastig om dit te herkennen, omdat katten heel subtiel kunnen zijn in hun gedragingen.

Daarom hebben we in dit blog een aantal signalen op een rijtje gezet die je kunnen helpen de onderlinge relatie tussen je katten beter te begrijpen, een soort relatietest voor katten, zeg maar! Doe de test en ontdek welke van de 3 relatie soorten van toepassing is op jouw katten!

Zijn je katten vriendjes

 

Innig samen slapen met veel lichaamscontact is een teken van vriendschap tussen katten

Signalen die er op wijzen dat je katten vriendjes zijn:

  • ze wassen elkaar (zonder dat ze elkaar bijten)

  • ze wrijven met hun lichaam of kin langs elkaar

  • ze slapen samen waarbij ze elkaar aanraken

  • ze spelen samen (hierbij hebben ze hun nagels in, ze maken geen geluid, ze wisselen elkaar af bij het najagen)

  • als ze elkaar ontmoeten doen ze dat met hun staart recht omhoog (puntje van de staart soms een beetje gekruld)

  • bij het ontmoeten hebben ze neus-neus contact

Signalen die er op wijzen dat je katten elkaar tolereren:

  • alle bovenstaande gedragingen zijn afwezig of je ziet ze slechts af en toe

  • soms zie je een positieve begroeting, maar meestal vermijden de katten elkaar

  • ze slapen op dezelfde plaatsen maar hun lichaam raakt elkaar nooit. Dit zie je vaak op het bed, meerdere katten liggen op hetzelfde bed, ver uit elkaar of allemaal een andere kant uit kijkend. Dus met de ruggen naar elkaar toe.

  • ze zijn in dezelfde ruimtes maar niet dicht bij elkaar

Ontwerp zonder titel 76

 

Deze katten zijn geen vriendjes van elkaar

Signalen die er op wijzen dat je katten niet goed met elkaar op kunnen schieten:

  • elkaar zoveel mogelijk proberen te vermijden

  • grommen of blazen naar elkaar

  • eten en drinken wanneer de andere kat niet in de buurt is

  • als het niet anders kan – bijvoorbeeld als ze dagelijks een portie nat voer krijgen, eten ze samen, maar doen dit zo snel mogelijk om weer snel weg te kunnen. Dit is een belangrijke reden voor schrokken.

  • ze maken alleen gebruik van de kattenbak of de krabpaal als de andere kat niet in de buurt is

  • ze jagen elkaar na of vechten – ze kunnen hierbij de nagels uit hebben en bijten, waardoor er kans is op verwondingen. Je kunt daarbij grommen of blazen horen. Meestal is het 1 kat die het vechten of najagen begint, en wordt dit niet afgewisseld.

  • een ruimte of een bron wordt geblokkeerd – dit is iets wat vaak niet door eigenaren opgemerkt wordt omdat katten hier in heel subtiel zijn. Het lijkt vaak als of een kat gewoon rustig op een traptrede ligt of voor een kattenluik, maar in werkelijkheid blokkeert hij zo de doorgang voor een andere kat. Ook voer, water – en kattenbakken kunnen zo geblokkeerd worden, waardoor een andere kat deze niet kan bereiken. Dit kan bijvoorbeeld een reden zijn waarom katten onzindelijk worden.

  • staren naar een andere kat – dit is ook een heel subtiele manier om aan te geven dat een kat een andere kat niet mag. Het resultaat is dat de andere kat zich bedreigd voelt en weggaat. Hij wordt als het ware weg gekeken!

Om de relatie tussen je katten goed in kaart te brengen kun je een zogenaamd interactie schema maken. Zo krijg je een duidelijk beeld van hoe je katten zich voelen bij jouw in huis.

Wat als de relatie tussen je katten niet goed is?

Kunnen jouw katten niet goed met elkaar opschieten? Dan is het noodzakelijk  om hier nader naar te kijken en een oplossing voor te zoeken. Katten die zo samen leven hebben last van chronische stress, waardoor hun gezondheid en welzijn verminderd wordt. Er zijn een aantal dingen die je eenvoudig zelf kunt doen om de situatie leefbaarder te maken voor je katten, deze vind je hier.

Kom je er met deze adviezen niet uit, dan kun je natuurlijk ook een afspraak maken voor een gedragsconsult bij jou thuis. Dan kunnen we samen kijken naar wat het beste is voor je katten maar ook voor jou. De adviezen zijn dan uiteraard aangepast aan jouw woonomstandigheden.

Slaapmandje

Slaapmandje

Een lekkere fluffy slaapmand. Zacht maar door de rand geeft het toch stevigheid en een beetje beschutting. 

Kattenbak

Trixie kattenbak XXL e1705591307683

XXL Trixie kattenbak: L 71 x B 56 × H 25 cm. De grootste ‘officiële’ kattenbak. 

Krabpaal

Beeztees krabpaal

Krabpaal 90 cm lang, de perfecte lengte, zodat je kat zich goed uit kan rekken tijdens het krabben. Met sisal touw.

Miaustore

Miaustore waterfontijn

Miaustore waterfontein: stromend water, van keramiek, geen filter nodig, kan geleverd worden met bewegingssensor. Makkelijk te reinigen.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

12 reacties

 1. natachamechele

  Hallo we geven een katje
  Vanaf,dat mijn vriend hem opneemt
  Krabbelen en wil niet bij hem blijven zitten.als ik hem neem mag ik alles doen met hem wat,ik wil
  Hoe kom dat,dan ?

  • admin

   Hoi Natacha,

   Dat kan meerdere redenen hebben, het kan bijvoorbeeld te maken hebben met zijn socialisatie. Misschien is hij goed gesocialiseerd naar vrouwen maar niet naar mannen. Het beste pakt je vriend hem niet meer op, maar gaat hij in plaats daarvan met de kat spelen met een speelhengel. Zo bouwt hij een goede band op met de kat, de kat leert dat hij te vertrouwen is. Kijk ook eens naar deze video: https://youtu.be/ZWR1fHZqvNU

   Groeten,
   Sonja

   • Stefanie

    Hoi
    Wij hebben een kater van 2,5jaar en kregen 3 weken geleden een kater van ongeveer 1 uit het asiel erbij. Na een langzame en voorzichtige kennismaking door aparte kamers, geurwisselen etcetera, lopen ze nu samen door het huis maar niet geheel ontspannen, de oudste is duidelijk niet gediend van de nieuwe aanwinst en laat dit soms ook merken wanneer wij denken dat hij wil spelen het dan toch uit de hand loopt met blazen en uithalen. Ik wil onze oudste geen onnodige stress bezorgen maar ik vind het heel lastig beoordelen of dat dit “leuk” is en ik hem hiermee een plezier doe of dat hij veel liever het rijk alleen heeft.. Tips??

 2. Claudia Bras

  Hallo,

  Wij hebben een kater (rood 1 jaar) vorig jaar in huis genomen en wij hebben een oudere poes van 9 jaar. Die eigenlijk niemand al aardig vind behalve ons. Hiervoor had zij een andere kater in huis, maar beiden van jongs af aan. Het is al een jaar hommeles in huis, maar nu eindelijk lijkt het te stabiliseren, ze leven in de zelfde ruimtes zonder nog echt te vechten. Alleen nu gaat de jonge kater op de bak van de oude poes en niet meer op die van hem zelf. Ik ben bang voor mijn oudere poes dat zij hier last van heeft. Als zij is geweest moet en zal hij ook op de bak. Is dit dominantie ? 2 bakken neer zetten helpt dus niet want zij doen allebei niks op die 2e bak Help!

  • admin

   Hoi Claudia,

   Als eerste: leven zonder echt te vechten is nog verre van gelukkig samen leven, dus daar zou ik zeker nog eens goed naar kijken, zie deze video: https://youtu.be/ogQ1VZ_LPl8
   Dan wat betreft dominantie: dat is iets wat bij katten niet bestaat, zie mijn video hierover: https://youtu.be/YykjLPZTLSw
   Waarom beide katten naar dezelfde bak willen en niet de andere bak gebruiken kan aan veel dingen liggen, misschien is de vorm anders, of is de locatie beter. Om je hiermee verder te helpen, zou ik echt meer info moeten hebben, zodat ik een goede gedragsanalyse kan maken. Daar rolt dan vervolgens een behandelplan uit geschikt voor jouw katten en jouw situatie. Als je wilt kunnen we hier een afspraak voor maken. Zie ook deze informatie over een gedragsconsult (aan huis of digitaal): https://degelukkigehuiskat.nl/kattengedragstherapie/

   Groeten,
   Sonja

 3. Mariska Mens

  Ik heb 2 katten broer en zus van bijna 2 jaar oud en heb het idee dat hij heel erg hangt aan haar en zij dat niet altijd leuk vind. Hij houdt haar heel veel in de gaten als hij bv binnen is en zij komt naar binnen. Maar ook merk ik aan haar dat zij wat opletter is als zij bv bij mij ligt en hij komt binnen. Hij is ook nog wat speelser en wil soms ook vanuit het niks haar speels aanvallen. Soms is zij er van gediend maar soms loopt zij ook dan te blazen en grommen. Is dit iets waar ik iets aan moet doen? Ze gaan namelijk ook vaak goed samen als dat ze wel bij elkaar in de buurt liggen of elkaar nog wel eens wassen.

  • De Gelukkige Huiskat

   Hoi Mariska,

   Dit is een veel voorkomend probleem en ook heel herkenbaar. Ik zie dat ook bij mijn katten Bommel en Bregje. Vaak is het zo dat katers tot op latere leeftijd willen stoeien dan poezen wat soms tot conflicten kan leiden. Als de kater stopt wanneer de poes blaast of gromt hoef je niet perse iets te doen, tenzij het zeer regelmatig gebeurd. Als de kater toch door blijft gaan, kun je beter wel ingrijpen. Het beste is het om als je het ziet aankomen de kater af te leiden met een hengel. Zorg ook dat de katten voldoende te doen hebben, want soms gaan ze dit ook uit verveling doen.

   Groeten,
   Sonja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *