3 Reden waarom gedragsproblemen bij de kat ontstaan.

5 Redenen waarom gedragsproblemen bij de kat ontstaan.

Een kat die je handen aanvalt of voedsel van het aanrecht steelt, het behang van de muur krabt of naast de bak plast, allemaal zaken die we als gedragsproblemen bestempelen.

Persoonlijk vind ik de benaming gedragsproblemen niet juist. Beter kun je spreken van ongewenst gedrag. Het is namelijk vaak volkomen normaal gedag wat de kat uitoefent alleen wij vinden de locatie of situatie niet goed.

'Het is normaal gedrag dat wordt uitgeoefend op een ongepaste of ongewenste locatie'.

Geen zin om te lezen, bekijk dan de video (volgt).

Waardoor ontstaan deze gedragsproblemen nu eigenlijk?

Hier kunnen verschillende redenen voor zijn en ik noem er hier een aantal:

1. Het is aangeleerd gedrag

Onbewust zijn we als eigenaar vaak de oorzaak van het probleemgedrag van onze kat. Zonder het te weten ‘belonen’ we het gedrag wat we juist niet willen zien. Je kat zit bijvoorbeeld te miauwen voor de deur. Je doet de deur open, laat de kat er door en sluit de deur. Korte tijd later zit je kat aan de andere kant van de deur te miauwen. Je doet al mopperend de deur weer open waardoor je onbedoeld je kat hebt geleerd dat als hij miauwend voor de deur zit, deze open gedaan wordt.

Een ander veel voorkomend probleem is dat je met je kitten speelt met je handen of voeten. Leuk zo’n partijtje worstelen, denk je. En die tandjes vallen nu nog best mee, maar wat als je kat straks volwassen is, 4 kg weegt en dit nog steeds doet? De animo van jouw kant wordt nu rap minder en je wilt dat je kat daarmee stopt. Helaas snapt je kat daar niks van, je hebt hem immers zelf geleerd dat dit helemaal oké was om te doen. Dat is niet eerlijk!

5 Redenen waarom gedragsproblemen bij de kat ontstaan

2. Het wordt veroorzaakt door een medische aandoening

Door verandering in gedrag zien wij als eigenaren dat onze kat ziek is. Hij komt zijn mandje niet uit, hij verstopt zich, hij springt niet, hij eet niet of hij plast ineens op rare plaatsen. Omgekeerd is een medisch probleem regelmatig de oorzaak voor probleemgedrag. Het is dus altijd een goed idee om je kat goed door een dierenarts te laten onderzoeken als er sprake is van probleem gedrag. Als je een eventueel medische aandoening niet behandeld kan het probleem gedrag natuurlijk ook niet verbeteren.

3. Het zijn relatieproblemen

Een slechte onderlinge relatie tussen katten zorgt voor chronische stress.

Een belangrijke oorzaak van probleem gedrag ligt in de relationele sfeer. Vaak is de relatie tussen katten onderling de boosdoener. Dat kunnen katten in hetzelfde huishouden zijn, maar ook de buurtkatten. Besef dat veel van de relatieproblemen tussen katten in hetzelfde huishouden ‘stille gevechten’ zijn die daardoor heel makkelijk door jou als eigenaar over het hoofd worden gezien. Veel katten leven daardoor hun hele leven in een situatie van chronische stress.

Andere relationele problemen zijn die tussen je kat en jou. Ongewenst aaien of knuffelen, teveel in de persoonlijke ruimte van de kat komen, je kat optillen en vasthouden. Dat gebeurt meestal onbewust en onbedoeld en is grotendeels op te lossen door meer kennis van normaal katten gedrag.

4. Het is een combinatie van bovenstaande oorzaken

In een aantal gevallen is het een combinatie van al deze problemen. Neem bijvoorbeeld een kat in een multi kat huishouden met blaasontsteking die onzindelijk is geworden en op de bank plast. Doordat de onderlinge verhouden tussen de katten in het huishouden niet goed is, krijgt deze kat last van chronische stress.

Chronische stress is een belangrijke oorzaak voor het krijgen van blaasontsteking. Door de blaasontsteking wordt de kat onzindelijk en gaat op de bank plassen. Het probleem gedrag is nu plassen op de bank. De oorzaak is chronische stress en daardoor blaasontsteking. Alleen de blaasontsteking oplossen zal slechts een tijdelijke oplossing zijn, zolang de chronische stress situatie blijft bestaan, kan de kat elk moment weer een blaasontsteking krijgen en daardoor weer onzindelijkheid vertonen. Kijk voor meer informatie over stress gerelateerde ziekten bij de kat hier.

5. Er is onvoldoende mogelijkheid om natuurlijk gedrag uit te oefenen

Katten zijn klimmers. Dit gedrag is natuurlijk gedrag voor katten. Voor een kat is het volkomen normaal om op het aanrecht of de tafel te klimmen, zij zien je huis als een groot agility parcours. Dit geldt zeker voor binnenkatten.

Hetzelfde geldt voor jagen. In de natuur zijn katten 6 – 10 uur bezig met op zoek gaan naar prooien en jagen. Heeft je kat geen andere mogelijkheid om dit gedrag uit te oefenen dan kan het zomaar zijn dat hij jou benen als een prooi gaat zien. Hij kan dan verdekt opgesteld wachten tot je langsloopt en de aanval inzetten. Niet omdat hij van kwade wil is, maar gewoon omdat zijn instinct hem zegt dat hij moet gaan jagen.

Problemen zijn er om opgelost te worden!

Gelukkig is dat in de meeste gevallen ook goed mogelijk. Daarbij is het belangrijk om de onderliggende emotie en motivatie van de kat (waarom hij doet wat ie doet) heel belangrijk om te weten te komen.

En dat is precies wat ik doe. Ik ga op zoek naar de reden waarom je kat het probleem gedrag vertoont en geef advies in hoe je dat gedrag ombuigt naar wenselijk gedrag. En ook over wat je zelf moet doen, of juist laten en natuurlijk hoe je dat op een kat vriendelijke manier doet.

Vertoont jouw kat ongewenst gedrag? Ik help je graag! 

Kattenhengel

Speel hengel

De Tabby Tijger kattenhengel is de perfecte hengel voor je kat. De prooi is makkelijk te vervange, zodat je het spel langer interessant kunt houden. Deze hengel is 90 cm lang, veel langer dan de gemiddelde hengel. 

Chinchilla

chincilla

De Tabby Tijger Chinchilla is een perfecte prooi voor als je kat liever muizen als prooi heeft dan vogels (veren). Je kan hem op de Tabby Tijger kattenhengel zetten.

Slaapmandje

Slaapmandje

Een lekkere fluffy slaapmand. Zacht maar door de rand geeft het toch stevigheid en een beetje beschutting. 

Kattenbak

Trixie kattenbak XXL e1705591307683

XXL Trixie kattenbak: L 71 x B 56 × H 25 cm. De grootste ‘officiële’ kattenbak. 

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

2 reacties

  1. Nadine Smeyers

    Hallo,

    Ik volg jouw filmpjes op Youtube sinds ik vorig jaar 2 kittens (zusjes) uit het asiel in huis haalde (ze waren gesteriliseerd op 8 weken). Ervoor heb ik nog 4 andere katten gehad, maar nooit kittens. Mijn kittens waren heel erg druk, eentje in het bijzonder. De andere was al rustiger en is, nu ze ong. 14 maanden, zijn nog wat rustiger geworden. Maar eentje blijft heel erg druk. En sinds kort valt de drukke kat mijn rustige kat heel frequent en toch vrij hevig aan. Wat vroeger spelen was, wordt nu vechten. Er is heel plots iets veranderd tussen mijn katten en ik heb door de pleegmoeder horen vertellen dat het de pubertijd is en dat het voorbij zou gaan. Mijn dierenarts is zich niet bewust van agressie door pubertijd en denkt dat het territoriaal gedrag is en dat de ene kat er eventueel voor zou kunnen zorgen dat de andere verdreven wordt. Mijn katten kunnen al een jaar buiten, maar zijn sinds een 2-tal maanden bijna hele dagen buiten (’s nachts binnen). Ik heb al zitten zoeken naar filmpjes over pubertijd, maar vind daar niets over terug. Heb je daar eventueel al iets over gemaakt? Is dit iets dat meer gebeurt bij kittens want ik vind daar bijzonder weinig over terug. Hoe moet je reageren als jouw eigen katten vechten? Hoe moet je de dominante kat en de onderdanige kat aanpakken? Ik woon in België, maar zoals gezegd ben ik vorig jaar uitgekomen bij jullie filmpjes en heb ik er al veel van bijgeleerd.

  2. Anne Snellebrand

    Hallo Sonja,

    Ik heb twee Ragdoll broertjes van twee jaar oud. Ze zijn samen opgegroeid en zijn altijd samen. Ik heb veel gehad aan al je tips en mijn best gedaan om dit allemaal zo goed mogelijk te intergreren in huis. Ik woon samen met mijn partner, zonder kinderen in een ruste woonwijk. Onze katten komen dagelijks buiten in de tuin en krijgen veel aandacht. Nu is sinds de laatste tijd helaas vaker voorgekomen dat een van de twee katten in de avond wanneer wij op bed liggen de ander begint aan te vallen. Ik hoor dan een hoop kabaal en geschreeuw en zie de plukken haar op de grond liggen. Dit is echt iets van de laatste tijd, eerder gebeurde dit nooit en is is altijd dezelfde kat die zijn broer aanvalt. Overdag zijn de katten gewoon vriendelijk tegen elkaar en brengen ze ook tijd met elkaar door. Ik vind dit erg zielig voor de kat die wordt aangevallen en ben ook bang dat dit soort dingen wellicht vaker gebeuren wanneer wij slapen of niet thuis zijn. Heb je enig idee waar dit gedraag ineens vandaan kan komen en of we hier iets aan kunnen doen? Ik hoor het graag. Groetjes, Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *