Interactieschema voor katten

Hoeveel slaapt een kat?

geplaatst in: Katten en lichaamstaal | 0

Katten slapen gemiddeld 10 tot 13 uur per dag. Ze brengen de helft van hun leven slapend door. Uiteraard zijn er individuele verschillen net als bij mensen. De kat is een carnivoor, hij jaagt op kleine prooidieren. Tijdens dit jagen, maar ook tijdens spelen verbruikt hij mega veel calorieën. Jagen of spelen is vergelijkbaar met hoge intensiteit intervaltraining. Tijdens het slapen hersteld het lichaam en wordt de energie behoefte aangevuld.

Geen zin om verder te lezen, bekijk dan onze video.

Katten zijn van nature actief in de vroege ochtend en avond. Dit is de tijd waarop hun prooidieren actief zijn, dus hebben ze op dit moment de meeste kans op een goede vangst. Veel katten passen zich echter aan aan onze levensstijl, met name binnenkatten.

Slaap bij kittens

Kittens groeien tijdens het slapen. Ze hebben veel slaap nodig voor een goede ontwikkeling. Gedurende de 1e 3 weken slaapt een kitten zo’n 90 % van de tijd en moederpoes likt haar kittens wakker om ze te zogen. De weken daarna gaan kittens steeds wat minder slapen, maar nog steeds ontwikkelen ze zich verder tijdens de slaap. 

Niet alleen de lengte van de slaap is hierbij belangrijk maar ook de kwaliteit van de slaap. Dat is iets wat we allemaal wel herkennen. Soms heb je best lang geslapen en ben je toch niet uitgerust terwijl je een andere nacht misschien maar kort hebt geslapen zonder dat je daar last van hebt. Door stress wordt de kwaliteit van slaap slechter. De toegenomen hoeveelheid stress hormonen verstoren de slaap en daarmee ook de groei-en ontwikkeling van het kitten.

Het is daarom heel belangrijk om kittens (maar ook volwassen katten) niet te storen tijdens de slaap. Leer kinderen daarom dat ze het kitten niet wakker maken om te spelen, maar dat ze moeten wachten tot het kitten zelf ontwaakt. Hoge slaapplekken voor katten in huishoudens met kinderen is een goede oplossing.

Slaap stadia

Net als mensen hebben katten ook verschillende slaap stadia. Ze gaan van het wakkere stadium eerst over in een lichte slaap. De kat kan hierbij rechtop zitten te soezen. Spieren en zintuigen zijn nog steeds actief en bij gevaar of het detecteren van een prooidier kan de kat direct opspringen en in actie komen. Deze lichte slaap gaat na ongeveer 20 minuten over in de REM (rapid eye movement) slaap. Deze REM slaap is de diepe slaap waarbij de nekspieren ontspannen, de kat rolt hierbij meestal op zijn zijde (hoofd en lichaam allebei op de zij). Tijdens deze REM slaap kun je de kat zijn ogen snel zien bewegen, maar ook de snorharen of staart beweegt soms. De poten kunnen soms ook bewegen alsof de kat rent (terwijl hij op zijn zij ligt). Dit is de fase waarin mensen dromen en waarschijnlijk doen katten dat ook. Deze REM slaap duurt ongeveer 5  tot 7 minuten en katten ontwaken langzaam uit deze diepe slaap. Kittens vallen tijdens hun eerste levensmaand direct in een REM slaap.

Geveinsde slaaphoeveel slaapt een kat

De hoeveelheid slaap varieert per kat en is ook afhankelijk van leeftijd. Kittens en seniorkatten slapen uiteraard wat meer. Maar ook katten die stress ervaren ‘slapen’ meer. Ik schrijf slapen tussen aanhalingstekens om dat dit geen echte slaap is. Het is geveinsde slaap, de kat doet alsof hij slaapt en is verre van relaxed. Het lichaam is hierbij gespannen, de staart ligt dicht tegen het lichaam aan, de poten heeft hij onder zich. De oren staan overeind, vaak iets naar voren om elk geluid in zijn omgeving op te vangen. De ogen kunnen open zijn of dicht, maar de kat is zich hoe dan ook zeer bewust van zijn omgeving. Katten die hun slaap veinzen hebben een hoog level van angst, spanning en stress. Je ziet dit ook vaak bij katten in een asiel/opvang.

Zie je dit bij jouw kat, dan is het goed om eens naar de omgeving van je kat te kijken. Kijk of je voldoende in zijn behoeftes voor ziet (‘Big Five’ voor gelukkige katten). Heeft je kat voldoende bronnen (water, voer, kattenbak, krabpaal en veilig plekken)? Zijn er voldoende schuilplekken voor je kat om zich terug te trekken als hij dat wil. Hoe is de omgang met je kat? Of zijn er buitenshuis dingen waar je kat gestrest van wordt. Twijfel je of wil je hulp bij het oplossen van dit probleem, neem dan contact met me op!

Een verandering in slaappatroon kan een aanwijzing zijn voor medisch aandoeningen. Meer slapen dan voorheen kan veroorzaakt worden door een heel scala aan ziektes, maar ook minder slapen kan een medische oorzaak hebben. Zoals bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier, te hoge bloeddruk of dementie (cognitief dysfunctie syndroom). Al met al genoeg reden om bij een veranderd slaappatroon contact op te nemen met je dierenarts. 

 

Slaapmandje

Slaapmandje

Een lekkere fluffy slaapmand. Zacht maar door de rand geeft het toch stevigheid en een beetje beschutting. 

Hangmat

Verwarming Hangmat

Radiator hangmat voor katten: veel katten houden van warmte, een hangmat aan de radiator geeft warmte en een extra ligplek.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *