Samenwoon tips voor katten!

In de blog van vorige week beschreven we de drie verschillende relaties tussen katten: vriendjes, vijanden en elkaar tolereren. Wat als je er nu achter gekomen bent dat jouw katten helemaal niet zo graag samen zijn of erger nog, vijanden van elkaar zijn. Hoe kun je er dan voor zorgen dat ze toch in harmonie samen kunnen leven?

Is de relatie tussen je katten echt niet goed, dan is het beter om zo snel mogelijk hulp in te roepen in de vorm van een gedragsconsult aan huis. Hoe langer zo’n negatieve situatie bestaat hoe moeilijker het wordt om dit nog in goede banen te leiden. 

Er zijn een aantal dingen die je al vast zelf kunt doen om de situatie leefbaarder te maken voor je katten:

  • Zorg voor een veilige plek – als eerste is het belangrijk om voor alle katten een veilige plek te hebben. Zodat er nooit een plek gedeeld hoeft te worden, tenzij de katten dat zelf willen. Zorg dat er voldoende keuze is, dus meer plekken dan dat er katten zijn. Zorg ook voor hoge plekken, angstige katten zitten namelijk vaak hoog. Let er wel op dat deze plekken van twee kanten te bereiken zijn zodat de plek niet door een kat geblokkeerd kan worden. Heb je veilige plekken die omsloten zijn, zoals bijvoorbeeld een doos, zorg er dan voor dat er twee openingen zijn. Zodat de kat die er in zit niet ‘gevangen’ zit doordat er een andere kat voor zit.

Samenwoon tips voor katten!
Katten liggen graag hoog, Bommel en Bregje liggen hier boven op een kast.

  • Genoeg bronnen – zorg ervoor dat de bronnen niet gedeeld hoeven te worden. Dingen zoals eten, drinken, kattenbak, krabpaal, maar zeker ook ligplekken en veilige plekken moeten ruimschoots voor handen zijn en verdeeld door het huis staan. Kattenbakken op een rijtje naast elkaar, wordt door een kat gewoon als één kattenbak gezien. Dit geldt ook voor de overige bronnen. Door van alles minimaal zo veel te hebben als het aantal katten dat je hebt plus één extra, zorg je er voor dat er altijd één beschikbaar is voor iedere kat. Dit vermindert het risico op spanningen en conflicten.

  • Verdeel je huis in verschillende territoria – het kan zijn dat de katten onderling al een verdeling van het huis hebben gemaakt. Bijvoorbeeld twee katten die veel beneden zijn en één die juist veel boven is. Zorg er dan voor dat op beide verdiepingen alle bronnen aanwezig zijn, zodat de katten niet in elkaars vaarwater hoeven te komen om bijvoorbeeld naar de kattenbak te gaan.

  • Voer alle katten afzonderlijk – katten zijn solitaire jagers en eters.Voer ze dus altijd apart, op afstand van elkaar zodat ze elkaar niet kunnen zien. Is je huis verdeelt in meerdere territoria voer dan op elke verdieping. Veel katten zullen wel gezamenlijk eten als er geen andere keuze is, gewoon omdat ze moeten eten, niet omdat ze dat graag willen. Samen eten kan heel veel stress opleveren. Het gevolg kan zijn dat katten schrokken of zich overeten met kans op overgewicht of braken, terwijl andere katten op deze manier juist minder zullen eten met ondergewicht als gevolg. 

Kopie van Kopie van Een titel toevoegen
Gebruik zoveel bronnen als dat je katten hebt, plus 1 extra.

  • Speel met alle katten afzonderlijk – omdat katten solitaire jagers zijn en spelen hoofdzakelijk het nabootsten van dit jachtgedrag is, is het belangrijk om afzonderlijk met je katten te spelen. Dit betekent spelen in een ruimte waar zich op dat moment geen andere kat bevindt, zodat je kat ontspannen is en echt kan genieten van het spel zonder continue op zijn hoede te moeten zijn. Ook is het zo dat sommige katten actiever en sneller zijn en dan het spel vaak overnemen van de wat schuchtere kat die het rustig aan doet. Het gevolg is dat deze kat nauwelijks kans maakt om te spelen en voortijdig afhaakt of het na verloop van tijd al niet eens meer probeert.

  • Zorg voor driedimensionale beweegruimte – in smalle ruimtes, zoals de gang en de trap kunnen gemakkelijk conflicten ontstaan doordat katten dicht langs elkaar moeten lopen. Het hebben van plankjes aan de muur kan er in dat geval voor zorgen dat ze elkaar kunnen ontwijken (één kat over de vloer, de andere via de plankjes). 

  • Moet je met je kat naar de dierenarts, zorg er dan voor dat je voor alle katten een aparte reismand hebt. Het is meestal al super stressvol voor je kat om in het reismandje uit zijn vertrouwde territorium gehaald te worden. De extra stress van samen met een andere kat (waar je het normaal al niet goed mee kan vinden) in het reismandje zitten maakt de situatie nog tien keer erger.

Bovenstaande tips zijn algemene tips die voor veel katten al een positief effect op hun welzijn kunnen hebben. Het vervangt geenszins een goed gedragsconsult. Vaak zijn de onderlinge relaties al jaren niet goed, hebben een of meer katten last van chronische stress en/of stress gerelateerde aandoeningen zoals F.I.C. (feline idiopatische cystitis, blaasontsteking) en is een advies op maat nodig om tot een goede oplossing en harmonie te komen.

Slaapmandje

Slaapmandje

Het slaapmandje: knus comfort voor de perfecte dutjes van jouw kat.

Kattenbak

Trixie kattenbak XXL e1705591307683

XXL Trixie kattenbak: groots in comfort, gemakkelijk in onderhoud.

Krabpaal

Beeztees krabpaal

De krabpaal, waar avontuur begint en klauwen blijven scherp. Essentieel voor de gelukkige kat.

Miaustore

Miaustore waterfontijn

Miaustore waterfontein: stromend water, perfecte hydratatie voor jouw kat.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *