Alles over stress bij katten

Stress bij de kat, wat is dat?

Een gestreste kat is per definitie ongelukkiger dan een ontspannen kat. Het tast ook de katten gezondheid aan. 

Maar wat veroorzaakt nou stress bij de kat? Om dit goed uit te leggen, moet er onderscheidt worden gemaakt in acute stress, herhaalde stress en chronische stress.

Acute stress: hiermee wordt de reactie van het lichaam op een intense prikkel bedoeld. Deze reactie kan bestaan uit vluchten, vechten of bevriezen (flight, fight, freeze). Dit is een natuurlijke reactie op gevaar, en is niet schadelijk voor de gezondheid van je kat.

Stress bij kat

Slechte vormen van stress bij katten

Herhaalde stress: hiermee wordt de reactie van het lichaam bedoeld op een intense prikkel die acute stress veroorzaakt maar dan herhaaldelijk over een lange periode. 

Bijvoorbeeld: vaak vastgehouden worden door mensen terwijl de kat het niet wil of conflicten tussen katten in meerkatten huishoudens. Als de kat deze prikkel niet kan vermijden of er niet aan kan ontsnappen kan er chronische stress ontstaan.

Chronische stress: hiermee wordt bedoeld het langdurig blootstaan aan stress. De kat verliest zijn vermogen om zich aan te passen en raakt op termijn depressief. De symptomen van chronische stress bij katten zijn vaak subtiel en sluipen er langzaam in. Als eigenaar heb je vaak geen idee dat dit speelt.

Chronische stress bij de kat is een negatieve vorm van stress en het tast het welzijn van de kat aan.

De gevolgen van stress bij je kat:

    • Probleemgedrag;

    • Een verminderde weerstand en daardoor meer risico op ziektes zoals niesziekte bij katten;

    • Het verergert auto-immuun ziekten en allergieën;

Niet alle katten zijn even gevoellig voor stress

De mogelijkheid om met uitdagende en potentiële stressvolle situaties om te gaan hangt zowel af van genetische factoren als van omgevingsfactoren. En ook het temperament van de kat speelt hierin een rol. 

Een gebrek aan vroege socialisatie aan mensen, soortgenoten en dieren van een andere soort als ook gewenning aan geluiden, geuren en het zien van de normale huiselijke omgeving kan de rest van het leven van invloed zijn op hoe een kat omgaat met deze situaties en of het daarvan stress krijgt of niet.

De dingen waar een kat stress van kan krijgen zijn allemaal te vinden in zijn omgeving en in de interactie tussen de kat en mensen.

Echter een belangrijke bron van stress ondervinden katten van hun soortgenoten. Uitgebreide informatie over de oorzaken van stress vind je in deze blog over stress bij een kat.

Socialisatie van je kat is belangrijk

Een prikkel die mogelijk angst kan opwekken zal een grotere invloed hebben op een kat die van zichzelf al angstig / nerveus is. 

Herkenbaar voor veel mensen is bijvoorbeeld de slecht gesocialiseerde angstige kat die als er bezoek komt snel naar boven vlucht, terwijl dat zelfde bezoek voor een goed gesocialiseerde kat geen probleem is.

(Chronische) pijn is ook een belangrijke factor in hoe een kat reageert, het bepaald in grote mate hoe een kat zijn omgeving ervaart. Kijk maar eens naar jezelf, hoe je reageert als je fit bent of als je moe bent of hoofdpijn hebt. Zeker weten dat je in beide situaties anders reageert.

Stress heeft een negatieve invloed op het geluk van jouw kat!