header v3 1
header v3 1
slide 1
slide 1

Wie ben ik?

Ik ben Sonja van Straten, dierenarts en daarnaast ook kattengedragstherapeut. Uiteraard ben ik gek op katten, en jij vast ook, anders was je hier niet terecht gekomen!

Al jong wist ik dat ik dierenarts wilde worden, dat was ook niet zo gek, want ik ben opgegroeid met allerlei dieren (honden, katten, konijnen, cavia’s, muizen, kippen). Inmiddels ben ik ruim 25 jaar dierenarts en heb ik mijn speciale interesse in de katten geneeskunde verder uitgebreid door de opleiding Feline Medicine, van de CVE (Centre of Veterinary Education) te volgen.

Waarom ben ik kattengedragstherapeut geworden?

Ik merkte echter tijdens mijn werk dat eigenaren naast gezondheidsvragen, veel vragen hadden over het gedrag van hun kat, dus besloot ik ook de opleiding tot katten gedragstherapeut bij Tinley Academie te volgen. Daar leerde ik katten pas echt goed begrijpen.

De wereld van de gedragstherapie is echter volop in ontwikkeling en waar ‘vroeger’ gedacht en verteld werd dat we dieren niet konden vergelijken met mensen (antropomorfisme) is de wetenschap nu een heel ander pad ingeslagen. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat dieren net zoals mensen een levendig emotioneel leven hebben, wat hun gedrag (en daarmee ook hun gezondheid en welzijn) in sterke mate beïnvloedt, net zoals het dat bij ons doet.

Waarom is gedragstherapie belangrijk?

Om een dier gedragsmatig goed te kunnen helpen moet er dus rekening gehouden worden met zijn emotionele leven. Voor een verdere verdieping in emoties van dieren en de invloed daarvan op hun gedrag ben ik in 2021 begonnen met de internationaal erkende opleiding COAPE diploma in Animal Behaviour (dipCABT) bij Centre of Applied Pet Ethology (COAPE).

Daarnaast ben ik ook Fear Free gecertificeerd, wat zowel in mijn werk als dierenarts maar ook als kattengedragstherapeut goed van pas komt. Angst is een negatieve emotie die het welzijn van katten sterk verminderd. Een kat met chronische of frequent terugkerende angst is per definitie geen gelukkige kat. Als Fear Free Professional doe ik er daarom alles aan om angst te voorkomen en/of te behandelen. Dit draagt enorm bij aan hoe gelukkig een kat zich voelt en dat past perfect bij mijn missie.

Wat wil ik bereiken?

Als dierenarts of als gedragstherapeut werken is natuurlijk op zich al fantastisch werk. Maar als je zoals ik graag wilt dat alle katten gelukkig zijn en het goed hebben, dan is dat niet genoeg. En zo ontstond het idee om via video’s mensen uitleg te geven over katten gedrag. Op deze manier kan ik namelijk veel meer eigenaren bereiken en daardoor veel meer katten gelukkig maken. En precies dat is dus mijn missie, alle huiskatten van Nederland gelukkig maken!

Hoe doe ik dat?

Iedere week verschijnt er een nieuwe video van mij op het YouTube kanaal De Gelukkige Huiskat. Om een dier, en in dit geval een kat, gelukkig te maken, moet je weten wat zijn natuurlijke gedrag is. Want een dier zal, net als een mens, nooit gelukkig kunnen zijn als hij niet dit natuurlijke gedrag kan uitoefenen. In de video’s leg ik je daar alles over uit. Verder geef ik je handige tips en adviezen om ongewenst gedrag te voorkomen.

Op deze website vind je tevens bij verschillende YouTube video’s die ik maak ook een blog over kattengedrag zodat je alles nog even na kan lezen. Daarnaast vind je op de download pagina allerlei handige informatiebrieven en infographics die je kunt downloaden en uitprinten.

Heb jij na het zien van de video’s en het lezen van de adviezen op deze site nog steeds problemen met het gedrag van jouw kat? Dan kom ik je graag helpen door middel van een kattengedragsconsult aan huis.