Niesziekte bij katten

Chronische Niesziekte bij de kat

Niesziekte bij de kat wordt veroorzaakt door twee virussen: een Herpes virus (FHV) en een Calici virus. Het FHV virus komt over de hele wereld voor en veroorzaakt samen met het Calici virus de meeste voorste luchtweg infecties bij de kat.

Niesziekte is erg besmettelijk, waardoor heel veel katten ooit in hun leven wel een infectie hebben doorgemaakt. Nadat katten geïnfecteerd zijn, blijven vrijwel alle katten drager. Dat wil zeggen dat het virus in het lichaam (in zenuwcellen) aanwezig blijft.

Gezondheid bij katten

Wat heeft stress hier dan mee te maken?

Het herpes virus (FHV, Feline Herpes Virus) kun je vergelijken met een koortslip bij de mens, ook dat wordt veroorzaakt door een Herpesvirus. Veel mensen kennen het wel, het is een vervelende aandoening die af en toe de kop op steekt. Het verdwijnt wel weer maar je komt er nooit helemaal vanaf. Met name tijdens periodes met veel spanning en stress, als je het juist niet kunt gebruiken, zit je ineens weer met een pijnlijke plek op je lip.

Bij de kat is het net zo. Veel katten hebben er geen probleem mee dat ze dat virus bij zich dragen, ze verspreiden het virus ook niet en zijn niet besmettelijk voor andere katten. Er is helaas een hele grote groep katten die wel regelmatig opnieuw ziek wordt en op dat moment dan ook weer opnieuw besmettelijk is. Vaak moet de kat op dat moment met medicatie behandeld worden.

.

De oplossing? Verminderen van stress!

Net als dat stress bij de mens zo’n belangrijke rol speelt doet het dat bij katten ook. Na periodes met stress en daardoor onderdrukking van het immuunapparaat van de kat, kan het virus opnieuw ‘geactiveerd’ worden.

 Gemiddeld zit er 4 tot 11 dagen tussen het begin van de stressors tot het begin van virusverspreiding. Hoe ziek de kat van deze re-activatie van het virus wordt en hoe lang hij er ziek van is is heel variabel. Zeker wanneer er meerdere katten in huis zijn is het risico groot dat andere katten ook ziek worden gezien de besmettelijkheid van dit virus.

Naast het vaccineren van gezonde katten tegen niesziekte is het verminderen, liefst voorkomen van stress cruciaal in de behandeling van deze aandoening. Niet zo gek natuurlijk als stress bij katten zo’n belangrijke invloed heeft op het ontstaan van chronische niesziekte.

"Door stress te voorkomen bij je kat kun je veel gedragsproblemen verhelpen!"

Zelf aan de slag?

Natuurlijk wil je hier direct mee beginnen. Maar hoe pak je dat aan. Het begint allemaal bij beter begrip voor normaal katten gedrag. 

Waarom doet je kat wat ie doet? Wat heeft een kat nodig om zich gelukkig (en dus niet gestrest) te voelen en hoe kun je daar als eigenaar wat aan doen? 

Op het YouTube kanaal van De Gelukkige Huiskat vind je heel veel informatie heel veel informatie variërend van normaal katten gedrag tot probleem gedrag. Van natuurlijke behoeftes tot symptomen van stress.

Kom je er niet uit en heb je hulp nodig dan ben ik er voor je!

Hoe kan ik je helpen?

Kom je er zelf niet uit of wil je gewoon professionele hulp dan kun je een afspraak met ons maken voor een zogenaamde stress-audit. Tijdens een stress-audit brengen we als eerste alle stress factoren voor jouw kat in kaart. 

Vervolgens kijken we, rekening houdend met jouw situatie, naar hoe die stress factoren zoveel mogelijk verminderd of opgelost kunnen worden. We kijken samen naar de omgeving van je kat en hoe we die eenvoudig aan kunnen passen zodat het beter overeenkomt met de het natuurlijke gedrag van een kat. Daar rolt een plan van aanpak uit specifiek voor jouw kat, in zijn omgeving.

De gezondheid van katten wordt onder andere bepaald door de mate van stress die een kat ervaart. Maak nu een afspraak voor een stress-audit bij jou thuis en gun je kat een leven zonder stress!

Als je hulp of advies nodig hebt kun je contact opnemen via het contactformulier!