Lichaamstaal van katten herkennen

Waarom blaast mijn kat naar al mijn vrienden?

Waarom blaast mijn kat? Deze vraag word mij vaak gesteld, hij vertelt je eigenlijk iets heel belangrijks!

Jij weet dat je kat lief, gezellig en knuffelig is. Maar je vrienden zijn daar helemaal niet zo zeker van. Zij denken dat hij boos en onvriendelijk is omdat hij altijd naar hun blaast. Je snapt er niks van waarom je lieveling in een blazend wezen verandert zodra hij je vrienden ziet. Misschien denk je zelfs wel dat er iets helemaal mis is met je kat.

Geen stress! In deze blog leggen we je uit waarom je kat blaast.

Waarom blaast mijn kat naar vrienden maar niet naar mij:

 • Allereerst is het belangrijk om je vrienden uit te leggen dat de kat niet boos is. Blazen is geen teken van boosheid of woede bij katten. Blazen is een teken van angst. Het is een manier voor katten om te vertellen dat ze die persoon eng vinden en om de afstand tussen de kat en de persoon te vergroten;
 • Blazen is het gevolg van de kat zijn vecht- of vlucht reactie. Het is bedoeld om een roofdier (in dit geval je vrienden) op afstand te houden en te voorkomen dat ze hem aanvallen;
 • Als je kat blaast voelt het voor hem alsof hij geen andere optie heeft. Hij probeert uit alle macht de afstand tussen hem en de naderende persoon, waardoor hij zich bedreigd voelt, te vergroten.

Plotseling blazen terwijl hij net doet alsof hij geaaid wil worden.

Als je kat dit doet lijkt het net alsof er aan zijn gedrag geen touw is vast te knopen. In jouw ogen lijkt het net alsof je kat ‘out of the blue’ ontploft. In de meeste gevallen echter is het zo dat je kat helemaal niet om aanraking gevraagd heeft. Vaak wordt zijn lichaamstaal verkeerd geïnterpreteerd.

 • Als een kat naar je toe komt en kopjes geeft, kan het gewoon een begroeting zijn. En dus geen uitnodiging om te aaien;
 • En ook al wil je kat aandacht dan nog hoeft dat lang niet altijd te zijn dat hij geaaid wil worden. Een paar lieve woorden of spelen met een hengel kan alles zijn wat je kat op dat moment wil;
 • Katten zijn wat dat betreft wel een beetje speciaal. Hun tolerantie voor aaien is laag. Een langdurige aai sessie van een half uur is meer iets voor honden dan voor katten. Katten houden meer van frequente en kortdurende contacten.

Dus hoe weet je nu wat je kat wil?

Als je een kat aait, doe dat dan voor 2 of 3 secondes en haal dan je hand weg en kijk of de kat om meer komt vragen. Komt hij opnieuw kopjes geven dan weet je dat hij meer geaaid wil worden. Aai je hem te lang dan laat hij dat zeker weten. Aai je hem 10 seconden en blaast hij dan naar je?  Dan weet je dat dit te lang was.

De reden waarom sommige katten blazen naar vreemden en andere katten niet.

Daar kunnen een aantal redenen voor zijn:

 • Erfelijkheid: Angstige ouders zullen hun angst doorgeven aan hun nakomelingen. Dus heeft jouw kat een angstige vader of moeder dan zal hij automatischer angstiger in het leven staan dan een kat met heel sociale ouders die niet bang aangelegd zijn;
 • Een traumatische ervaring: is jouw kat een keer heel erg geschrokken van een onbekend persoon dan kan dat er voor gezorgd hebben dat je kat een volgende keer direct al angstig reageert bij het zien van een vreemde;
 • Een gebrekkige socialisatie: veruit de meeste katten zijn bang voor onbekenden doordat ze slecht gesocialiseerd zijn. De socialisatiefase bij katten is van 2 tot 9 weken leeftijd. Als jouw kat in deze periode geen of weinig positieve contacten heeft gehad met verschillende soorten mensen (onbekenden) dan blijft hij zijn leven lang wantrouwend en angstig tegen over vreemden.

Wat moet je doen als je kat blaast.

Nou eigenlijk moet je juist niets anders doen dan weg lopen (afstand vergroten). Kijk niet naar de kat en probeer juist niet om contact te maken. Steek ook niet je hand uit naar de kat, de kans is groot dat je een mep krijgt.

Nu weer even terug naar je vrienden.

Leg ze uit dat ze de kat volledig moeten negeren. Niet benaderen, niet praten en ook niet naar hem kijken. Het zijn je vrienden die je moet trainen en niet je kat. Zodra je op houdt met de dingen te doen die er voor zorgen dat je kat gaat blazen, zal je kat minder gaan blazen. Er is immers geen noodzaak meer voor.
Je kat voelt zich veiliger en meer op zijn gemak. Laat hem vanaf een veilige plek op afstand je vrienden bekijken. En misschien komt hij er dan vanzelf achter dat ze helemaal niet zo eng zijn als hij dacht. Of niet en dat is ook goed.

Wil je hulp specifiek gericht op jouw angstige kat, maak dan nu een afspraak met mij!

22 reacties

 1. John

  Ik heb ook zo’n kat gehad die bang was voor vreemden. Zodra ik bezoek had zat hij onder de bank of in de keuken achter mijn fornuis. Hij kwam weer voor de dag zodra het bezoek weer weg was. Kroop dan op z’n buik door de woonkamer tot hij zeker wist dat hij weer met mij alleen was.
  Helaas heb ik hem weer naar het asiel terug moeten brengen omdat hij ook overal in huis plaste. Het was ook al een oudere kat, 10 jaar, toen ik hem uit het asiel ophaalde. Hij kon op een of andere manier niet aan mijn huis (2-kamer appartement met aparte keuken) wennen.

  • admin

   Hoi John,

   Wat vervelend om te horen. Angstige katten kunnen van de stress die de continue angst oplevert ook onzindelijk worden dus mogelijk hadden deze twee dingen bij jouw kat ook met elkaar te maken.

   Groeten, Sonja

 2. Kayl

  Mijn kat geeft kopjes en ondertussen blaast ze ook tegelijkertijd.

  Ze is wel een vondeling en is met de fles groot gebracht. Dus ik denk zelf dat ze gewoon niet weet wat blazen betekend. Ze doet dit standaard bij alles wat ze doet gaat ze blazen ook al ligt ze op schoot zonder dat je iets doet gaat ze blazen.

  Verder doet ze niks qua aanvallen of uithalen.ze gebruikt ook nooit haar nagels (thank god) als ze speelt dan heeft ze nooit haar nagels uit, ze slaat altijd met haar pootje. Of als ze je arm pakt met spelen doet ze dit ook zonder nagels. Ze is ook gek op knuffelen met iedereen.

  • admin

   Hoi Kayl,

   Tegelijkertijd kopjes geven en blazen noemen we ambivalent gedrag. De kat laat twee verschillende en tegenovergestelde gedragingen zien: vriendelijk gedrag als kopjes geven en angst in de vorm van blazen. Het lijkt er op dat ze niet goed weet hoe om te gaan met de situatie. Het kan ook een teken zijn van stress. Onvoldoende socialisatie en opgroeien zonder moeder en nestgenoten kan daar zeker een grote rol in hebben gespeeld. Meppen met de poot is ook een teken van agressie. Gelukkig heeft ze niet haar nagels uit, maar dit kan in de toekomst wel veranderen. Het is belangrijk om nooit met je handen te spelen. Zie daarvoor ook onze video: https://youtu.be/bsyphlxLN74

 3. Kelly

  Beste mijn kat blaast altijd naar mijn metekind als ze komt .
  Ze moet nog maar binnen komen en zij passeert mijn kat en de kat begint te blazen.
  Op een dag zat mijn kat onder tafel en dat wisten we niet en metekind passeert om naar de keuken te en opeens sprong die van onder tafel en viel mijn metekind aan.
  Ik moet altijd mijn metekind achter mij houden en zo de kat passeren en dan gebeurt er niks.
  Iemand raadt hiermee,is ook naar andere personen toe die langs komen.

  • admin

   Hoi Kelly,

   Wat een vervelend problemen. Blazen is een teken van angst, je kat is dus bang (geworden). Daar kunnen verschillende redenen voor zijn en hoe je dat behandeld is afhankelijk van de oorzaak.
   We hebben diverse video’s gemaakt over angst bij katten, misschien heb je daar iets aan? https://youtube.com/playlist?list=PLbdFEN1plOqi3AfXl-XDAif9KuMyWpdZZ
   Het beste is echter om een afspraak te maken voor een gedragsconsult aan huis, zodat we kunnen zien waar je kat bang voor is, wat het verleden van de kat is, hoe ze woont. Aan de hand van een observatie en veel vragen komen we dan tot een gedragsdiagnose en een bijbehorend behandelplan specifiek voor jouw kat. Meer informatie over een gedragsconsult vind je hier: https://degelukkigehuiskat.nl/kattengedragstherapie/

   Hartelijke groeten,
   Sonja

 4. Reinier Jaquet

  Hallo Sonja ik katten liefhebber wil je iets over mijn katten liefde vertellen.
  Ik woon in de Filippijnen en heb op dit moment 11 katten. Deze katje heb ik van de straat geplukt zijn door de mensen gewoon gedumpt.
  Heel vaak niet ouder dan 4 5 weken Ik vang ze op en verzorg ze maximaal.
  Helaas zijn er ondertussen ook een aantal overleden aan oa. de katten ziekte.
  Ik heb een redelijk groot huis met tuin waar ze lekker kunnen ravotten.
  Af en toe moet ik ook scheidsrechter spelen wanneer ze met elkaar op de vuist (nagels) gaan.
  Helaas worden katten hier slecht behandeld maar het is ook een arm land.
  Mocht je meer van mijn katten story weten laat mij dat weten.
  Vriendelijke groet Reinier.

  • admin

   Hoi Reinier,

   Wat goed dat je dat doet. En wat jammer dat katten op zoveel plaatsen in de wereld zo slecht behandeld worden. Misschien kun je eens een paar foto’s sturen, dat zou ik leuk vinden. Groeten, Sonja

 5. Leen Bertels

  Beste,
  Ik heb 2 katten, 2 zussen, iets ouder dan 1 jaar.
  Een ervan Chili, is sinds gisteren terug thuis na 2,5 weken vermist te zijn.
  De zus Pepper die niet vermist was blaast nu altijd als Chili in de buurt komt.
  Herkent ze haar niet meer?
  Grtjs, Leen

  • admin

   Beste Leen,

   Dat klopt, waarschijnlijk ruikt de kat die weggeweest is nu heel anders, dus wordt die als een nieuwe kat gezien door de kat die niet weg is geweest. Dat zie je soms ook als katten bij de dierenarts zijn geweest. Het beste kun je ze even apart houden en een introductie doen alsof het een nieuwe kat is. Een algemeen introductie plan vindt je op de website onder gedrag en dan onder downloads.
   Groeten, Sonja

  • Linda

   Onze kitten van 9 weken blaast slaat en gromt naar andere dieren maar ook naar ons. Ze schrikt van alles. Is dit iets wat we er nog uit kunnen krijgen of zal ze dit altijd houden?

 6. Dominique

  Beste,
  Onze kat was jaren heel aanhankelijk en lief ze kwijlde zelfs bij het aaien en zocht ons echt op.
  We zijn nu een jaar gelden verhuist, ze heeft alle vrijheid en lijkt het hier leuk te hebben. Er zijn wel veel andere katten waar ze het niet mee kan vinden. Sinds kort zien we haar niet vaak en is ze een stuk magerder geworden. En zoekt geen aandacht meer. Kom ik in de buurt gaat ze grommen en blazen.
  Ik wil hier graag iets aan doen maar ik weet niet wat.

  Alvast vriendelijk bedankt
  Groetjes Dominique

  • admin

   Hoi Dominique,

   Er kunnen allerlei oorzaken voor zijn, medisch of gedragsmatig, soms een combinatie. Het beste kun je eerst contact opnemen met je dierenarts voor een medische check-up. Als daar niks uitkomt of als je dat pas gedaan hebt, dan is het waarschijnlijk gedragsmatig en kunnen we een afspraak maken voor een gedragsconsult, dan kom ik bij je thuis (of indien gewenst digitaal) voor een gedragsanalyse en kan ik je een gericht advies geven.

   Groeten,
   Sonja

 7. Kathy

  Hoi,

  Mijn 1 jarige kat wat heel sociaal en speels is ook naar vreemde toe heeft zich sinds kort helemaal gekeerd tegen mijn nieuwe partner.
  Het is nogal een fel karaktertje die bij het zoeken van aandacht nog al snel wil happen als het niet loopt zoals zij wil.
  Nu was dit op een onverwachts moment gebeurt bij mijn partner en hij verschrok met de reflex haar weg te duwen.
  Nu ik was er bij en het was echt maar een hupje van de lage zetel af. Alsof ze er zelf afsprong.
  Sinds toen trekt ze zich volledig terug als hij er is verstoppen op de gekste plaatsen en grommen als hij nog maar kijkt. Weet eigenlijk niet goed wat te doen in deze situatie. Tis niet dat hij haar pijn heeft gedaan.

  Groetjes

  • admin

   Hoi Kathy,
   Het is de combinatie van factoren. De relatie tussen je kat en je partner was niet goed (vanuit de kat bekeken) en nu is ze nog een keertje erg geschrokken. Deze combinatie van dingen samen met haar persoonlijkheid hebben haar kennelijk heel angstig gemaakt. Je kunt even deze video’s bekijken over angst bij katten:https://youtube.com/playlist?list=PLbdFEN1plOqi3AfXl-XDAif9KuMyWpdZZ Die gaan niet specifiek over dit probleem maar zijn meer om je een idee te geven wat je in ieder geval niet moet doen. Kom je er daar mee niet uit dan kan ik je dmv een consult (eventueel digitaal) verder helpen. Hartelijke groeten, Sonja

 8. Chaima

  Hoii, ik heb een kat van 1 waarmee ik altijd een goede band heb gehad en ze heeft nooit geblazen/gegromd naar mij. Op dit moment is mijn vader 2 weken bij ons en dat ziet mijn kat niet zo zitten.. naar hem gromt en blaast ze veel, maar ook opeens naar mij terwijl ik niks anders doe in de omgang tussen ons.. en naar mijn zus gromt ze dan weer helemaal niet. Ik snap er helemaal niks van en ben bang dat ze zo angstig blijft tegenover mij.:( heb jij miss tips/ een idee van hoe dit zou kunnen komen ?? Xxxx

  • admin

   Het is op basis van deze beperkte info niet goed te zeggen, daar is een grondige gedragsanalyse voor nodig, maar ongetwijfeld heeft het met je vaders komst te maken. Kun je haar niet een aparte kamer geven zodat ze zich terug kan trekken, totdat je vader weer weggaat? Als je wilt dat ze niet meer bang voor je vader is (zodat ze ook in de toekomst niet/minder bang voor hem is) dan zul je daar actief (met gedragstherapie) iets aan moeten doen.

   Groeten, Sonja

 9. Sandy Boone

  Beste,
  Mijn partner en ik wonen niet samen , de zoon ervan komt elke week hier slapen ook omdat ik hem dan soms naar school breng door het werkschema van de papa, nu ben ik geopereerd en een tijdje niet kunnen bijspringen dus heeft de zoon niet meer komen slapen , wel eens op bezoek met mijn partner , en onze kat is toen beginnen blazen naar de jongen,
  Hij blies terug en onze kat een mail coon werd kwaad ik zei dat het zijn schuld was en dat hij dat nie mag doen
  Nu zijn ze terug gewesten slapen terug , gisteren alles ok , maar deze morgen toen hij naar de badkamer ging en in onze kamer was voor ondergoed d, blaadje archie terug , de jongen durfde nie meer passeren want hij zou aanvallen
  Vind da raar dat hij blaast naar iemand die hij kent normaal

  • admin

   Beste Sandy,

   Blazen is een teken van angst. De kat is dus kennelijk om een of andere reden bang/bang geworden van de zoon van je partner. Het terug blazen van hem heeft dit mogelijk erger gemaakt en ook kunnen andere signalen van de zoon voor de kat bedreigend zijn. Het beste is dat hij geen toenadering zoekt tot de kat. Ik heb een video gemaakt over wat je moet doen: https://youtu.be/J1F-oP9IHwA en https://youtu.be/HkRoxdxgz8o Als je er hiermee niet uitkomt kunnen we ook een afspraak maken voor een telefonisch consult zodat ik je verder kan helpen en gericht advies kan geven. Informatie hierover vind je hier: https://degelukkigehuiskat.nl/gedragstherapie/

   Groeten, Sonja

 10. Petra Verkade

  Goedemorgen Sonja,
  In maart is onze kat overleden. en hij had een vriend, de kat van de buren, die na zijn overlijden is gaan blazen naar mij.
  Wij zijn toen vergeten hem afscheid te laten nemen van onze kat, zou dat de reden kunnen zijn?
  Hij kwam ook altijd bij ons binnen, maar sinds maart niet meer. Tot afgelopen vrijdag, toen heeft hij door de hele huiskamer aan alles lopen ruiken. Hij ging ook naar de urn van onze kat, die staat namelijk op de vensterbank in de huiskamer op de plek waar onze kat het liefste lag. We vonden dat toch wel heel bijzonder. Wat kan ik doen dat ie niet meer naar mij blaast.

  Ik wil in het najaar weer een kitten. zal ik hem dan daar mee kennis laten maken?
  Met vriendelijk groet van Petra.

  • admin

   Hoi Petra,

   Blazen is een teken van angst, kennelijk vindt de kat jou toch een beetje spannend, ik denk niet dat het er mee te maken heeft dat je de kat geen afscheid hebt laten nemen. Om te zorgen dat de kat minder bang voor je wordt kun je deze video bekijken, waarin ik uitleg wat je kunt doen: https://youtu.be/HkRoxdxgz8o Wanneer je wilt dat deze kat bij je binnen blijft komen en een goede relatie ontwikkeld zul je hem op een goede manier moeten introduceren aan je nieuwe kitten. Het gevaar is echter dat wanneer de buurkat regelmatig bij jullie binnenkomt en daar aandacht, eten of een lekkere slaapplek krijgt, hij dit als onderdeel van zijn territorium ziet en het kitten als een indringer. Je moet dus bij jezelf nagaan wat voor jou het belangrijkste is. Je zou er voor kunnen kiezen om een goede relatie op te bouwen met de buurkat ergens op de overgang van jullie tuin en de buren, zodat jullie huis en tuin straks gewoon het territorium van je kitten wordt. De katten kunnen elkaar dan buiten ontmoeten en zelf beslissen of ze vrienden willen zijn. Mocht dat zo zijn dan kun je in een later stadium de buurkat eventueel weer binnen laten. Bedenk ook dat een nieuw kitten niet je oude kat is en dat het helemaal niet gezegd is dat de buurkat deze als een vriend gaat zien.

   Groeten,
   Sonja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *