Waarom blaast mijn kat naar al mijn vrienden?

(Hij vertelt je eigenlijk iets heel belangrijks)!

Jij weet dat je kat lief, gezellig en knuffelig is. Maar je vrienden zijn daar helemaal niet zo zeker van. Zij denken dat hij boos en onvriendelijk is omdat hij altijd naar hun blaast. Je snapt er niks van waarom je lieveling in een blazend wezen verandert zodra hij je vrienden ziet. Misschien denk je zelfs wel dat er iets helemaal mis is met je kat.

Geen stress! In deze blog leggen we je uit waarom je kat blaast.

Waarom je kat vriendelijk is naar jou maar niet naar je vrienden:

 • Allereerst is het belangrijk om je vrienden uit te leggen dat de kat niet boos is. Blazen is geen teken van boosheid of woede bij katten. Blazen is een teken van angst. Het is een manier voor katten om te vertellen dat ze die persoon eng vinden en om de afstand tussen de kat en de persoon te vergroten;
 • Blazen is het gevolg van de kat zijn vecht- of vlucht reactie. Het is bedoeld om een roofdier (in dit geval je vrienden) op afstand te houden en te voorkomen dat ze hem aanvallen;
 • Als je kat blaast voelt het voor hem alsof hij geen andere optie heeft. Hij probeert uit alle macht de afstand tussen hem en de naderende persoon, waardoor hij zich bedreigd voelt, te vergroten.

Plotseling blazen terwijl hij net doet alsof hij geaaid wil worden.

Als je kat dit doet lijkt het net alsof er aan zijn gedrag geen touw is vast te knopen. In jouw ogen lijkt het net alsof je kat ‘out of the blue’ ontploft. In de meeste gevallen echter is het zo dat je kat helemaal niet om aanraking gevraagd heeft. Vaak wordt zijn lichaamstaal verkeerd geïnterpreteerd.

 • Als een kat naar je toe komt en kopjes geeft, kan het gewoon een begroeting zijn. En dus geen uitnodiging om te aaien;
 • En ook al wil je kat aandacht dan nog hoeft dat lang niet altijd te zijn dat hij geaaid wil worden. Een paar lieve woorden of spelen met een hengel kan alles zijn wat je kat op dat moment wil;
 • Katten zijn wat dat betreft wel een beetje speciaal. Hun tolerantie voor aaien is laag. Een langdurige aai sessie van een half uur is meer iets voor honden dan voor katten. Katten houden meer van frequente en kortdurende contacten.

Dus hoe weet je nu wat je kat wil?

Als je een kat aait, doe dat dan voor 2 of 3 secondes en haal dan je hand weg en kijk of de kat om meer komt vragen. Komt hij opnieuw kopjes geven dan weet je dat hij meer geaaid wil worden. Aai je hem te lang dan laat hij dat zeker weten. Aai je hem 10 seconden en blaast hij dan naar je?  Dan weet je dat dit te lang was.

De reden waarom sommige katten blazen naar vreemden en andere katten niet.

Daar kunnen een aantal redenen voor zijn:

 • Erfelijkheid: Angstige ouders zullen hun angst doorgeven aan hun nakomelingen. Dus heeft jouw kat een angstige vader of moeder dan zal hij automatischer angstiger in het leven staan dan een kat met heel sociale ouders die niet bang aangelegd zijn;
 • Een traumatische ervaring: is jouw kat een keer heel erg geschrokken van een onbekend persoon dan kan dat er voor gezorgd hebben dat je kat een volgende keer direct al angstig reageert bij het zien van een vreemde;
 • Een gebrekkige socialisatie: veruit de meeste katten zijn bang voor onbekenden doordat ze slecht gesocialiseerd zijn. De socialisatiefase bij katten is van 2 tot 9 weken leeftijd. Als jouw kat in deze periode geen of weinig positieve contacten heeft gehad met verschillende soorten mensen (onbekenden) dan blijft hij zijn leven lang wantrouwend en angstig tegen over vreemden.

Wat moet je doen als je kat blaast.

Nou eigenlijk moet je juist niets anders doen dan weg lopen (afstand vergroten). Kijk niet naar de kat en probeer juist niet om contact te maken. Steek ook niet je hand uit naar de kat, de kans is groot dat je een mep krijgt.

Nu weer even terug naar je vrienden.

Leg ze uit dat ze de kat volledig moeten negeren. Niet benaderen, niet praten en ook niet naar hem kijken. Het zijn je vrienden die je moet trainen en niet je kat. Zodra je op houdt met de dingen te doen die er voor zorgen dat je kat gaat blazen, zal je kat minder gaan blazen. Er is immers geen noodzaak meer voor.
Je kat voelt zich veiliger en meer op zijn gemak. Laat hem vanaf een veilige plek op afstand je vrienden bekijken. En misschien komt hij er dan vanzelf achter dat ze helemaal niet zo eng zijn als hij dacht. Of niet en dat is ook goed.

6 Antwoorden

 1. John

  Ik heb ook zo’n kat gehad die bang was voor vreemden. Zodra ik bezoek had zat hij onder de bank of in de keuken achter mijn fornuis. Hij kwam weer voor de dag zodra het bezoek weer weg was. Kroop dan op z’n buik door de woonkamer tot hij zeker wist dat hij weer met mij alleen was.
  Helaas heb ik hem weer naar het asiel terug moeten brengen omdat hij ook overal in huis plaste. Het was ook al een oudere kat, 10 jaar, toen ik hem uit het asiel ophaalde. Hij kon op een of andere manier niet aan mijn huis (2-kamer appartement met aparte keuken) wennen.

  • admin

   Hoi John,

   Wat vervelend om te horen. Angstige katten kunnen van de stress die de continue angst oplevert ook onzindelijk worden dus mogelijk hadden deze twee dingen bij jouw kat ook met elkaar te maken.

   Groeten, Sonja

 2. Kayl

  Mijn kat geeft kopjes en ondertussen blaast ze ook tegelijkertijd.

  Ze is wel een vondeling en is met de fles groot gebracht. Dus ik denk zelf dat ze gewoon niet weet wat blazen betekend. Ze doet dit standaard bij alles wat ze doet gaat ze blazen ook al ligt ze op schoot zonder dat je iets doet gaat ze blazen.

  Verder doet ze niks qua aanvallen of uithalen.ze gebruikt ook nooit haar nagels (thank god) als ze speelt dan heeft ze nooit haar nagels uit, ze slaat altijd met haar pootje. Of als ze je arm pakt met spelen doet ze dit ook zonder nagels. Ze is ook gek op knuffelen met iedereen.

  • admin

   Hoi Kayl,

   Tegelijkertijd kopjes geven en blazen noemen we ambivalent gedrag. De kat laat twee verschillende en tegenovergestelde gedragingen zien: vriendelijk gedrag als kopjes geven en angst in de vorm van blazen. Het lijkt er op dat ze niet goed weet hoe om te gaan met de situatie. Het kan ook een teken zijn van stress. Onvoldoende socialisatie en opgroeien zonder moeder en nestgenoten kan daar zeker een grote rol in hebben gespeeld. Meppen met de poot is ook een teken van agressie. Gelukkig heeft ze niet haar nagels uit, maar dit kan in de toekomst wel veranderen. Het is belangrijk om nooit met je handen te spelen. Zie daarvoor ook onze video: https://youtu.be/bsyphlxLN74

 3. Kelly

  Beste mijn kat blaast altijd naar mijn metekind als ze komt .
  Ze moet nog maar binnen komen en zij passeert mijn kat en de kat begint te blazen.
  Op een dag zat mijn kat onder tafel en dat wisten we niet en metekind passeert om naar de keuken te en opeens sprong die van onder tafel en viel mijn metekind aan.
  Ik moet altijd mijn metekind achter mij houden en zo de kat passeren en dan gebeurt er niks.
  Iemand raadt hiermee,is ook naar andere personen toe die langs komen.

  • admin

   Hoi Kelly,

   Wat een vervelend problemen. Blazen is een teken van angst, je kat is dus bang (geworden). Daar kunnen verschillende redenen voor zijn en hoe je dat behandeld is afhankelijk van de oorzaak.
   We hebben diverse video’s gemaakt over angst bij katten, misschien heb je daar iets aan? https://youtube.com/playlist?list=PLbdFEN1plOqi3AfXl-XDAif9KuMyWpdZZ
   Het beste is echter om een afspraak te maken voor een gedragsconsult aan huis, zodat we kunnen zien waar je kat bang voor is, wat het verleden van de kat is, hoe ze woont. Aan de hand van een observatie en veel vragen komen we dan tot een gedragsdiagnose en een bijbehorend behandelplan specifiek voor jouw kat. Meer informatie over een gedragsconsult vind je hier: https://degelukkigehuiskat.nl/gedragstherapie/

   Hartelijke groeten,
   Sonja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *