Miauwende kat

Waarom miauwt een kat?

geplaatst in: Katten en lichaamstaal | 0

Als we aan katten denken, denken we aan miauwen. We vinden het heel normaal dat katten miauwen, maar waarom doen ze dat nu eigenlijk?

Gek genoeg miauwen wilde katten niet. Dat heeft ook weinig nut want ze leven solitair en communiceren met elkaar op afstand via feromonen. Als ze dichter bij elkaar in de buurt komen is hun interactie meestal vijandelijk en maken ze elkaar van alles duidelijk met hun lichaamstaal en zeker ook met geluid. Zoals blazen, grommen en krijsen. Maar niet door te miauwen.

Geen zin om te lezen, bekijk dan de video.

Onze huiskatten miauwen ook niet naar elkaar. Miauwen is geen manier om met andere katten te communiceren. Alleen kittens maken een soort van miauw geluid om hun moeder te waarschuwen dat ze te ver uit het nest zijn.

Luidruchtige katten

Toch zijn er katten die heel veel miauwen. Zoals bijvoorbeeld Oosterse katten, zoals Siamezen. Deze katten staan er om bekend dat ze heel vocaal zijn. Ze miauwen veel en ook heel luid.

Ontwerp zonder titel 72
Oosterse katten zijn heel vocaal

‘Stille’ miauwers

Er zijn echter ook katten waarbij het lijkt alsof ze miauwen. Ze maken dezelfde bewegingen met hun bek, maar er komt geen geluid uit. Er wordt gedacht dat ze misschien miauwen met een hogere frequentie die het menselijk oor niet kan horen. Veel is hier echter nog niet over bekend.

Knor, de kat van mijn oma, was zo’n stille miauwer. Knor heeft zijn naam gekregen omdat hij zo hard kon spinnen, stemgeluid had hij dus genoeg. Maar als hij miauwde dan hoorde je niks. Dat gaf bij mijn oma ook problemen, want Knor ging altijd voor de deur zitten miauwen als hij naar buiten wilde. Omdat er geen geluid kwam, had mijn oma dat niet altijd tijdig door. Knor loste dat op door aan de stoel te gaan krabben wanneer hij naar buiten wilde. Overigens had het niet zoveel geholpen als Knor wel met geluid had gemiauwd, want mijn oma was behoorlijk doof.

Aangeleerd

Maar als miauwen geen communicatie middel tussen katten is, waarom miauwen zoveel katten dan wel? Dat antwoord is heel eenvoudig, wij hebben ze dat aangeleerd. Miauwen is namelijk wel een heel goed communicatiemiddel tussen katten en mensen. Wij reageren meestal op het gemiauw van onze katten. We praten tegen ze, we aaien ze, we geven ze eten of aandacht wanneer ze miauwen. Onze katten hebben al snel geleerd dat miauwen ze iets oplevert.

Ontwerp zonder titel 73
Bommel en Bregje miauwen niet

Streep

Streep is ook behoorlijk vocaal. Dit miauwt veel en ook best luid en het is gewoon een huis-tuin-keuken kat. Met name wanneer hij eten krijgt dan is hij heel spraakzaam. Meestal is het geen probleem, maar soms is het wel lastig. Met name de pubers bij mij in huis zijn er niet altijd blij mee als hij vroeg in de ochtend loopt te miauwen.

Toen Bommel en Bregje bij ons kwamen wonen, wilde ik dit testen. Ik nam me voor om niet op miauw achtige geluidjes te reageren. En inderdaad vanaf het begin dat ze bij ons waren werd er niet gemiauwd. Heel soms hoor ik wel eens een klein en heel zacht geluid wat het begin van een miauw zou kunnen zijn. Maar ik reageer er niet op. En wat blijkt, dit geluidje heeft zich niet verder ontwikkeld. Bommel en Bregje miauwen niet. Ze zijn er nog steeds als de kippen bij wanneer ze nat voer krijgen of iets anders lekkers. Ze krijgen volop aandacht en liefde. Maar zonder miauw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *