Alles over katten gezondheid

'Lifestyle-' of stress gerelateerde ziektes

Katten gezondheid staat in direct verband met het welzijn van de kat. De gezondheid van jouw kat is daarom de basis voor een gelukkige kat.

Het is moeilijk voor te stellen dat een dier dat een groot deel van de dag slapend doorbrengt, stress kan hebben. Katten zijn gevoeliger dan we ons realiseren.

Katten zijn jagers en van nature erg alert. Ze slapen vaak licht, reageren snel op geluiden en houden hun omgeving meestal nauwlettend in de gaten.

De Gezonde Huiskat

De connectie met de kattengedragstherapie

Voor katten ontstaan problemen vaak doordat wij, als eigenaren, niet begrijpen wat hun natuurlijke drijfveren en reacties zijn. Hoe de omgeving waarin ze wonen er idealiter uit ziet, welk gezelschap ze verkiezen (of juist niet). 

Of hoe simpele dingen zoals hoe we ze voeren, of hoe de kattenbak er uit ziet, van grote invloed is op hun leven. Het is vaak geen ingewikkelde psychologie maar het zijn gewoon eenvoudige behoeften.

Hierdoor kan probleemgedrag ontstaan

Doordat de kat zich zo goed kan aanpassen is het een geliefd huisdier geworden. Dit aanpassingsvermogen heeft echter ook grenzen. 

Zijn die grenzen eenmaal bereikt dan kunnen probleemgedrag en stress gerelateerde ziektes bij de kat (blaasontsteking bij katten, niesziekte bij katten, obesitas bij katten, obstipatie bij katten) ontstaan. 

Een gezonde kat kan zo dus toch ziek raken.

Behandeling van 'lifestyle' problemen bij de kat

Door behandeling van deze ‘lifestyle’ problemen kan probleemgedrag voorkomen en opgelost worden en stress gerelateerde ziektes bij katten kunnen worden verminderd. Met als uitkomst een gezonde, gelukkige kat en eigenaar.

 Precies wat je wilt natuurlijk. Dat lukt uiteraard alleen maar als je inzicht krijgt in welke omstandigheden katten onder druk worden gezet. Door beter te begrijpen waar katten wel en niet tegen kunnen en hoe ze zich aan kunnen passen. 

Zo kun je het leven van je kat, maar ook van jezelf een stukje beter maken. Twijfel je of je kat gezond is? Overweeg dan een gedragsconsult aan te vragen.

Als je twijfelt of je kat gezond is kun je hier een kattengedragsconsult aanvragen!