Katvriendelijk huis en tuin

Een kat vriendelijk huis, waarom zou je dat doen?

geplaatst in: Katten en stress | 1

Vroeger was alles beter!

Wanneer ik mensen tips en adviezen geef over katten gedrag en in het bijzonder over het kat vriendelijk inrichten van hun huis, zeggen veel mensen: ‘Toen wij vroeger een kat hadden, deden we dat allemaal niet hoor, en dat ging prima!’ En eerlijk gezegd, is dat voor een deel waar.

Dus is alles wat katten gedragstherapeuten tegenwoordig vertellen dan onzin en overdrijven we het nu enorm? Zeker niet, dat zou dan een ultrakort blog worden, want dan was ik nu klaar 😉. Nee, allebei is waar. Huizen moeten nu kat vriendelijk gemaakt worden, gewoon omdat ze dat niet meer zijn.

Geen zin om te lezen, bekijk dan de video.

Glazen pui

Als we kijken naar 30 – 40 jaar geleden, zagen huizen er heel anders uit dan nu. Ramen begonnen niet op vloerhoogte, er waren geen schuifpuien. Een raam begon op 60 – 90 cm vanaf de grond met een vensterbank, waarin Poes (katten heetten toen meestal Poes) vanaf enige hoogte zijn territorium (de tuin) in kon kijken.

Een kat vriendelijk huis

Hoogte

Poes bekeek andere katten dus vanaf enige hoogte, wat veel minder bedreigend is dan oog in oog te staan met een vreemde kat op gelijke hoogte, met alleen een raam er tussen. Een raam, glas, is sowieso een begrip wat katten niet begrijpen. Dat wat direct achter het raam zit voelt voor hun als een levensechte bedreiging.

Tegenwoordig hebben de meeste huizen hele puien alleen van glas, van plafond tot vloer. Geen vensterbank of iets anders om vanaf een hoogte naar buiten te kijken. Vreemde katten lopen voor het raam langs wat voor Poes voelt alsof die vreemde kat bijna binnen is.

Kattenluik

Een volgend probleem van glazen puien is dat het veel kostbaarder is om een kattenluik te plaatsen. In een deur kun je dat meestal gewoon zelf doen, maar in glas moet er meestal een bedrijf ingehuurd worden. Ook vinden de meeste mensen een kattenluik in glas ontsierend.

Hoewel het plaatsen van een kattenluik in een houten achterdeur relatief makkelijk te maken is, moet ik toegeven dat dat 40 jaar geleden nog niet veel gedaan werd. Dus waarom is dat dan nu ineens wel noodzakelijk. De reden waarom een kattenluik in veel gevallen goed is voor een kat, is omdat hij dan controle heeft en zelf kan bepalen of hij naar binnen of naar buiten wil. Katten zijn nu eenmaal controle freaks.

Portier

Uiteraard kun je als eigenaar portier spelen voor je kat, je bent tenslotte hun personeel, en dat deden ze 40 jaar geleden ook. En daar zit ook een verschil. In de jaren ’70 werd er van vrouwen verwacht dat ze stopten met werken als ze trouwden en kinderen kregen. Dat was dan meestal rond de leeftijd van 20 – 25 jaar. Vanaf dit moment waren vrouwen thuis, met de kinderen en met Poes. Ze konden dus inderdaad de deur open doen voor Poes wanneer Poes naar binnen of naar buiten wilde. Dat is nu natuurlijk wel heel anders. De meeste vrouwen werken, ze gaan ’s ochtends de deur uit en komen eind van de middag, begin avond weer thuis. Is Poes er ’s ochtends uit gegaan dan moet hij wachten tot het baasje thuis komt om er weer in te kunnen.

Ontwerp zonder titel 116

 

 

De huidige huizen en hun inrichting zijn geen geschikte leefomgeving voor katten.

Inrichting

Ook de inrichting van onze huizen is veel veranderd de afgelopen 30-40 jaar. Een gemiddeld huis had een niet al te grote woonkamer en een aparte keuken, was ingericht met meerdere kleinere meubels en meestal ook een heel aantal planten. Tegenwoordig zijn woonkamer en keuken groot en één geheel, het is strak ingericht met weinig meubels en nog minder planten. Het is minder kat vriendelijk geworden.

Kattenbak

Kon je vroeger de kattenbak ergens in de keuken zetten zonder dat het opviel als je bezoek kreeg, nu kan dat niet meer, want alles is open en duidelijk zichtbaar. En ook de locatie in de hal, alhoewel voor een kattenbak niet de beste plek, is niet meer wenselijk omdat binnendeuren vervangen worden door glazen deuren. Dus ook in de hal is de kattenbak continu zichtbaar. Hij wordt dus het liefst ‘weggewerkt’ in een kist of er wordt voor een kleine dichte en zeer trendy kattenbak, of erger nog hop-in bak gekozen. Zo ver verwijderd van de enigszins beschutte plek (maar wel met goed overzicht) waar katten van nature hun behoeftes doen.

De tuin als kattenbak

Alhoewel we wel met zekerheid kunnen zeggen dat Poes vroeger geen hop-in kattenbak, of overdekte kattenbak had, had hij vast en zeker geen hele grote kattenbak. Dat was voor Poes in de meeste gevallen geen probleem, want Poes ging buiten plassen en poepen. En dat kon, want de tuin bestond uit een grasveld met een bloemenperk en was zeker niet volledig betegeld zoals vele tuinen nu zijn. En als de tuin onverhoopt minder geschikt was, ging Poes gewoon een tuintje verder, want er waren geen grenzen, behalve de grenzen die Poes zelf bepaalde.

Ontwerp zonder titel 117

Vrijheid

Omdat Poes de vrijheid had om te gaan en staan waar hij wilde, kon hij ook volledig zijn normale katten gedrag uitoefenen. Hij kon op jacht, sterker nog, hij werd mogelijk zelfs aangeschaft om de muizen en ratten rond het kippenhok binnen de perken te houden. Hij kon klimmen en klauteren in de vele bomen en struiken die overal stonden. En ook daar ligt een volgend groot probleem voor onze huidige ‘Poes’.

De Vijf Vrijheden

Volledig binnen blijven, geen kans om te jagen, niet kunnen klimmen. Poes wordt zeer beperkt in zijn natuurlijke gedrag. Er wordt niet voldaan aan de ‘Vijf Vrijheden van Brambell’. En daar zijn wij als eigenaar verantwoordelijk voor.

Ons huis, het territorium van je kat

Was vroeger alles dan beter? Nee natuurlijk niet! Maar dat neemt niet weg dat we nu, rekening houdend met wat we weten over katten, hun gedrag en hun natuurlijke leefomgeving en behoeftes, onze verantwoordelijkheid moeten nemen. En dus ons mooie strakke huis een stuk kat vriendelijker moeten maken voor Poes. Want daar wordt Poes veel gelukkiger van!

Wil je je huis katvriendelijk maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of zie je door de bomen het bos niet meer en twijfel je over welke dingen wel en niet geschikt zijn om aan te schaffen? Wil je gebruik maken van de dingen die je al hebt, maar weet je niet hoe? Maak dan een afspraak voor een preventief consult.

Kattenluik

SurePet huisdierluik e1705591373657

SureFlap kattenluik: kattenluik dat werkt op de identificatie chip van je kat waardoor er geen vreemde katten binnen kunnen komen.

Kattenbak

Trixie kattenbak XXL e1705591307683

XXL Trixie kattenbak: L 71 x B 56 × H 25 cm. De grootste ‘officiële’ kattenbak. 

Kattenbakvulling

Kattenbakvulling

Fijnkorrelig, klontvormend en geurloos grit. 

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

 1. Anne

  Hallo Sonja,

  Ik heb binnen twee kattenbakken voor mijn katten en ik heb buiten ook nog een grote kattenbak staan. Dit is een grote open bak gevuld met grit onder een afdakje.

  Een van mijn katten doet altijd netjes zijn behoefte op de bak, zowel binnen als buiten.

  De ander poept helaas steeds in ons gras waar ik de drolletjes heel moeilijk weg krijg. Dit is natuurlijk ook erg onhygiënisch want hij loopt er vervolgens doorheen.

  Heb je toevallig tips hoe ik kan voorkomen dat mijn kat in het gras blijft poepen?

  Ik hoor het graag 🙂

  Groetjes,

  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *