Waarom eet een kat gras?

Katten zijn obligate carnivoren, wat zoveel betekent als dat ze vlees moeten eten om in leven te blijven. Een kat kan niet vegetarisch gevoerd worden, hij zou dan tekorten oplopen van bepaalde essentiele eiwitten en uiteindelijk sterven. Vlees dus voor een kat. Maar waarom eten veel katten dan gras?

Geen zin om te lezen? Bekijk dan deze video.

Haarballen: Een hele goede vraag en nog steeds niet precies opgehelderd. Wat we wel weten is dat katten gras nodig hebben. De algemene gedachte op dit moment is dat gras helpt bij het transporteren van onder meer haarballen. Deze haarballen kunnen met de ontlasting mee afgevoerd worden of via braken. Veel mensen herkennen wel het beeld van een kat die gras eet en kort daarna overgeeft.

Toch is uit recent onderzoek onder 1000 katten eigenaren dat lang niet alle katten braken nadat ze gras hebben gegeten. Slechts 25 % van de gras etende katten braakte na het gras eten. Het braken is waarschijnlijk een toevallige bijkomstigheid en niet de reden voor de katten om te gaan braken. Ook dat bleek uit dit onderzoek omdat 91 % van de eigenaren aangaf dat de kat totaal geen zieke indruk maakte voor het eten van gras. 

Instinct: Het eten van gras is iets wat van nature nog steeds in onze katten zitten. Slechts 11 % van de katten uit het onderzoek bleek nooit gras te eten. Ook wilde katachtigen eten regelmatig gras.

Spore elementen en foliumzuur: Gras voorziet de kat ook van spore elementen en foliumzuur. Het is dus een goed idee om je kat gras te geven, met name als je kat niet buiten komt. Binnenkatten kunnen, als er geen gras voor handen is, kamerplanten gaan eten of zelfs snijbloemen. 

Giftig: Eet jou kat kamerplanten of snijbloemen houdt er dan rekening mee dat sommige planten en bloemen giftig kunnen zijn voor je kat. Lelies bijvoorbeeld zijn zeer giftig voor katten, zowel de steel, het blad, de bloem, het stuifmeel en het water waarin de lelies staan zijn giftig en kunnen acuut nierfalen en de dood tot gevolg hebben. Het stuifmeel kan de kat binnenkrijgen door langs de bloem te lopen waarbij hij het stuifmeel op zijn vacht krijgt en vervolgens bij de dagelijkse wasbeurt binnen krijgt. 

Geef je kat gras!

Het is dus een goed idee om je binnenkat gras te geven. Let er daarbij wel op dat je gras hebt zonder weerhaakjes. Moet je kat namelijk wel braken na het eten van gras dan kan het zijn dat zo’n grassprietje vast blijft zitten achter het zachte verhemelte en door een dierenarts verwijderd moet worden. Zacht gras zonder weerhaakjes, zoals katten gras voorkomt dit.

Gras als omgevingsverrijking

Kattengras kan voor binnenkatten echt een verrijking van de omgeving betekenen. Niet naar buiten kunnen is regelmatig een bron van verveling bij katten. Met kattengras kun je buiten een beetje naar binnen halen. Sommige katten vinden het ook gewoon fijn om in het gras te liggen, voor deze katten kun je een grotere bak met gras maken.

2 reacties

 1. Eric Kooijmans

  Beste mevrouw, mijnheer,

  In dit artikel over kattengras zie ik een foto waarop een grote blauwe bak staat (lijkt wel de bodem van kattebak) met kattengras.
  Weet u soms hoe men dit voor elkaar heeft gekregen? De soort graszaden, in welk soort grond, hoe laat je het groeien…

  Ik hoop dat u mij hiermee kunt helpen.
  Een can mijn katten heeft hoogstwaarschijnlijk last van haarballen en ik wil voor hem continu gras hebben staan.
  En het is uiteindelijk goedkoper om het allemaal zelf te doen ipv alsmaar in dd winkel kopen.

  Mvg Eric Kooijmans
  E: eefjekoos@hotmail.nl

  • admin

   Beste Eric,

   De blauwe bak is inderdaad de bodem van een kattenbak, maar elke lage bak is geschikt. Ik heb daarin gewoon potgrond gedaan en graszaad gestrooid. Regelmatig water geven en voilà. Er is ook speciaal katten gras, dus als je dat kun je ook gebruiken. Dat is zachter van structuur. Overigens zijn er vaak medische redenen voor het braken of hebben van haarballen bij katten. Meer dan twee keer per maand een haarbal uitbraken is al veel voor een kat, het is niet zo normaal als iedereen denkt. Het kan te maken hebben met chonische maagdarm problemen, dus laat je kat voor de zekerheid ook checken door je dierenarts.

   Groeten,
   Sonja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *