Kitten/kat voor het eerst naar buiten, waar moet ik op letten?

geplaatst in: Katten en jagen | 0

Fantastisch als je de mogelijkheid hebt om je kitten naar buiten te laten gaan, maar hoe pak je dat nu het beste aan. Je wilt natuurlijk wel dat hij weer veilig en wel terug komt en hoe oud moet hij hiervoor zijn? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

Geen zin om te lezen, bekijk de video.

Een goede voorbereiding is het halve werk

  1. Zorg dat je kitten goed gevaccineerd is tegen kattenziekte en niesziekte. Jonge dieren zijn kwetsbaar en hun immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld. Kattenziekte en niesziekte zijn veel voorkomende virusziektes die bij jonge dieren zonder een goede bescherming vaak tot de dood lijden. Zorg er dus voor dat je kitten deze vaccinaties (vaak op 9 en 12 weken) gekregen heeft.
  2. Het is ook verstandig om je kitten te chippen. Mocht hij dan per ongeluk de weg naar huis kwijt zijn geraakt dan kan hij zonder problemen weer met jou herenigd worden als iemand hem vindt. Elke dierenarts kan de chip aflezen en als deze goed is geregistreerd dan is snel zijn baasje te achterhalen.
  3. Laat je kitten castreren of steriliseren voordat hij naar buiten gaat. Vanaf 4 maanden leeftijd kunnen katten vruchtbaar zijn en gedekt worden/ dekken en wat je natuurlijk absoluut niet wilt is dat je kitten, zelf nog een kind, drachtig wordt. Bovendien zitten de asiels overvol met kittens die nog een goed huisje zoeken, dus er hoeven er zeker niet nog meer bij.
  4. Wacht in ieder geval tot je kitten 6 maanden oud is
  5. Voordat je je kitten naar buiten laat, is het verstandig om hem te leren naar je toe te komen als je hem roept.
  6. Geef je kitten twee keer per dag iets heel lekkers op vaste tijden. 5 en 6 kun je heel goed combineren. Als je je kitten iets lekkers geeft en daarbij steeds zijn naam roept, leert hij al snel dat als jij roept en hij naar je toekomt, hij iets lekkers krijgt.

Praktisch

  1. Bedenk hoe je in de toekomst je kat naar buiten wilt laten gaan. Ben je altijd thuis dan kun je er voor kiezen om elke keer de deur voor hem open te doen. In de meeste gevallen echter zul je als eigenaar regelmatig enige tijd van huis zijn voor werk of andere dingen. In dit geval kun je niet elke keer de deur openen als je kat er om vraagt. Het is dan vaak praktischer om te kiezen voor een kattenluik. Als je hiervoor kiest moet je kitten uiteraard eerst ook nog leren om het kattenluik te gebruiken.
  2. Zorg dat je tuin veilig is voor je kitten. Haal scherpe dingen weg en let op giftige planten zoals lelies. Kittens hebben nog wel eens de neiging om van alles in hun bek te stoppen en kauwen op planten is zeker niet ongewoon voor katten. Giftige planten zoals lelies zijn dus levensgevaarlijk voor je kat. Kies in plaats daarvan voor planten waar katten van houden, zoals kattenkruid.

Naar buiten

  1. Kies een rustig moment van de dag, als je weet dat de hond van de buren op bepaalde momenten buiten is en de hele tijd loopt te blaffen, dan is dit niet het goede moment voor je kitten. Wat je niet wilt is dat je kitten op zijn eerst moment buiten heel erg schrikt. Zitten er op bepaalde tijden andere katten in je tuin, dan kies je beter ook een ander tijdstip. Bedenk dat katten houden van een vaste routine, dit geldt ook voor vreemde katten in je tuin, die lopen op een vast tijdstip hun patrouille.
  2. Kies een mooie (droge) dag uit. Je moet namelijk zelf ook buiten blijven in de buurt van je kitten. Laat je kitten een korte tijd de tuin verkennen.
  3. Kies een tijdstip vlak voordat hij normaal gesproken zijn lekkers krijgt. Op deze manier kun je hem dan weer naar binnen lokken door zijn naam te roepen en hem iets lekkers te geven. Het is niet de bedoeling dat hij honger heeft voordat hij naar buiten gaat, je loopt dan namelijk juist het risico dat hij op jacht gaat en juist kwijt raakt.
  4. Herhaal dit dagelijks en voer de tijdsduur langzaam op tot je kitten zelf de weg in de tuin en de weg terug naar binnen goed kan vinden. Dit is het moment waarop je hem langer en alleen buiten kunt laten. Roep hem af en toe en beloon zijn komst met iets lekkers. Zo levert het thuis komen hem iets positiefs op.

Volwassen kat

Misschien heb je niet een kitten maar een volwassen kat die voor het eerst naar buiten gaat. Het kan zijn dat je verhuisd bent of gewoon omdat je een volwassen kat hebt overgenomen of uit een asiel gehaald. Handel dan als volgt:

  1. Laat de kat eerst goed wennen aan zijn nieuwe woonomgeving. Hij moet zich eerst vertrouwd voelen in zijn nieuwe huis alvorens hij de buitenwereld kan verkennen. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van het temperament van de kat, zijn eerdere ervaringen, socialisatie ed.
  2. Zorg dat je kat gecastreerd of gesteriliseerd is, de benodigde vaccinaties heeft gehad en is gechipt
  3. Is de kat eenmaal goed gewend laat dan de deur open en geef je kat de keuze om naar buiten te gaan of niet. (laat de deur open zolang de kat buiten is zodat hij elk moment naar binnen kan komen).
  4. Roep de kat na 30 – 60 minuten en geef hem zijn maaltijd of iets lekkers. (ook hier geldt dat uithongeren averechts kan werken (kat gaat op jacht), dus doe dit niet).
  5. Herhaal dit dagelijks

Katten die eerder ook al buiten kwamen zijn vaak snel gewend, een en ander afhankelijk van hun karakter. Timide katten hebben vaak langer de tijd nodig en met name voor deze katten is deze stapsgewijze benadering heel belangrijk.

Sommige katten verstoppen zich zodra ze buiten komen, dit is op zich normaal katten gedrag. Je kunt je kat helpen door een aantal mooie plekken te creëren, liefst een beetje hoog, zodat je kat vanuit deze veilige plek de omgeving kan verkennen.

Kattenluik

SurePet huisdierluik e1705591373657

SureFlap kattenluik: kattenluik dat werkt op de identificatie chip van je kat waardoor er geen vreemde katten binnen kunnen komen.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *