Wat moet ik mijn kat voeren? Natvoer of droogvoer?

geplaatst in: Uncategorized | 12

Als je de supermarkt of dierenwinkel in loopt, wordt je overstelpt met verschillende soorten kattenvoer: nat, droog, compleet, specifiek voor een ras of leeftijd. Er is zoveel keus. Maar kun je nu beter natvoer of droogvoer geven aan je kat? Dat is een veelgestelde vraag en aan zowel natvoer als droogvoer zitten voor- en nadelen.

Geen zin om te lezen, bekijk dan de video hierover.

De voordelen van nat voer

Katten zijn obligate carnivoren (vleeseters). Nat voer komt veel meer overeen met het natuurlijke voedsel van katten dan brokjes.

Katten komen oorspronkelijk uit woestijngebieden en reageren op voeding met weinig water door hun urine te concentreren, en niet door meer water te drinken. Het natuurlijke voer van een kat (kleine prooidieren) heeft een water percentage van 60 %. Het watergehalte van nat voer is ook 60 % of meer. Het voeren van nat voer is daarom een handige manier om te zorgen dat katten meer vocht binnen krijgen.

Waarvoor is natvoer met name handig?

  • Gezondheid van urinewegen (nieren en blaas): Door het eten van veel natvoer produceert de kat urine die meer water bevat (minder geconcentreerde urine), met daardoor minder kans op blaasproblemen. Ook eventuele ontstekingscellen worden sneller uitgeplast;

  • Energie regulatie: Veel katten missen het vermogen om zelf hun energie opname goed te reguleren, bij het eten van droogvoer worden deze katten snel te dik, met daardoor een verhoogd risico op suikerziekte of blaasontsteking. Het voeren van natvoer kan dit voor een groot deel voorkomen.

  • Afvallen: Water bevat geen calorieën, daarom heeft natvoer altijd minder calorieën dan droogvoer. Gemiddeld bevat droogvoer 3 – 4 kcal/g, terwijl natvoer gemiddeld 0,8 – 1,5 kcal/g bevat. Hier door en doordat natvoer ook meer vult kan het perfect helpen bij het voorkomen van overgewicht of bij afvallen;

  • Constipatie (harde ontlasting) : Uitdroging is vaak (mede) een oorzaak van constipatie bij de kat. Door het voeren van natvoer krijgt de kat meer water binnen dan wanneer hij droogvoer zou eten, dit omdat hij van nature dus weinig drinkt;
Naar buiten gaan en jagen
De natuurlijke voedselbron van katten (knaagdieren) bevatten ruim 60% water.
Voerpuzzels voor katten
Brokjes zijn zeer geschikt om in een voerpuzzel te geven

De voordelen van droogvoer

  • Gemak: Droogvoer is makkelijk in het gebruik, je doet het in een schaaltje en het blijft lange tijd goed, terwijl natvoer indroogt en dan niet meer smakelijk is;

  • Onbeperkt voeren:  Doordat je droogvoer makkelijk kunt laten staan is het ideaal als je je kat onbeperkt wilt voeren. Katten eten van nature regelmatig kleine beetjes en deze manier van voeren sluit daar perfect op aan;

  • Voerpuzzels: Droogvoer is heel goed te gebruiken in stationaire en rollende voerpuzzels;

  • Meer energie: Voor dunne katten of katten die weinig eten is het voeren van brokjes een goede manier om alle benodigde energie en voedingsstoffen binnen te krijgen.
  •  

Combineer!

Zowel natvoer als droogvoer heeft dus voor- en nadelen. Nat voer is vaak duurder en minder makkelijk in het gebruik, maar kan voor veel katten een groot voordeel zijn in de behandeling van bijvoorbeeld blaasontsteking, nierproblemen, constipatie en overgewicht. Droogvoer is gemakkelijk en kan goed in voerpuzzels worden gebruikt. Het is ook handig voor dunne katten omdat er per gram voer meer calorieën in zitten.

Wat voor jouw kat het beste is, is geheel afhankelijk van zijn gezondheid en zijn gewicht, maar ook van je thuis situatie. 

Is een kat niet gewend om natvoer te eten dan is het vaak lastig of helemaal niet mogelijk om ze over te halen dit wel te eten als dat om een bepaalde reden nodig is.

Een combinatie van natvoer en droogvoer heeft daarom de voorkeur! Op deze manier is je kat gewend aan beide. Mocht het later in zijn leven vanwege medische redenen nodig zijn om over te stappen op het één dan wel het ander dan is deze overstap gemakkelijk voor je kat. Katten zijn nu eenmaal gewoonte dieren!

Voerautomaat

Voerautomaat

Catmate voerautomaat: in te stellen op 4 verschillende tijdstippen. Makkelijk in gebruik. Met koelelementen voor warme dagen/nat voer.

Surefeed

Surefeed

SureFeed microchip gestuurde voerbak. Reageert op de identificatie chip van je kat.

Voerpuzzel

Trixie voerpuzzel

Cat activity voerpuzzel:  laat je kat werken voor zijn eten en maak de maaltijd tijd leuk!

Voerpuzzel

Cat It voerpuzzel

Catit Senses Food Tree voerpuzzel voor je kat.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

12 reacties

  • admin

   Katten zijn slechte drinkers, binnenkort komt daar nog een video over trouwens, maar daarom is het beter om wat meer nat voer te geven. Ik geef zelf minimaal twee keer per dag nat voer en daarnaast brokjes. Jaren geleden adviseerde ik ook vaak brokjes aan eigenaren, maar door steeds meer kennis van katten geneeskunde en katten gedrag neig ik nu meer naar nat voer. Veel katten krijgen blaas problemen en nat voer kan daar zeker voor een deel preventief tegen werken.

   Groeten, Sonja

  • Karin

   Hi Sonja. Sinds een week hebben wij een katje uit een Grieks asiel. Ze is 4 jaar en heeft wen zogenaamd bloemkooloor. Van de rescuer begreep ik dat een oorontsteking vroeger niet behandeld is geweest en dat het daardoor komt. Mijn vraag: kan ik dit oortje schoonmaken en hoe? En zou je eens aandacht willen geven aan katten in het buitenland?

   • admin

    Hoi Karin,

    De vraag is of het oor schoongemaakt moet worden of niet. Bloemkool oren heb je in allerlei soorten en maten. Het beste vraag je dit aan je dierenarts, die kan in het oor kijken en beoordelen of schoonmaken nodig is. Daar kun je dan ook een geschikt middel kopen. Niet alle oorproducten zijn veilig voor het oor (is afhankelijk van de kwaliteit van het trommelvlies).

    Groeten,
    Sonja

 1. Balletje, balletje - Kattengedrag| De gelukkige huiskat

  […] Ik liet het voor wat het was mede omdat Bommel ineens ziek was. ’s Avonds rende hij nog als een wilde door het huis, maar aan het einde van de avond kroop hij in de kerstboom iglo. Logisch dacht ik nog, hij zal wel moe zijn. Ik wist dat het niet goed met hem was toen hij de volgende ochtend niet aanwezig was bij het ochtendritueel. Dat bestaat er uit dat eerst Bregje bij mij op bed komt liggen. Bommel komt normaal gesproken een druppel later en vervolgens kruipen ze elke keer een stukje dichter naar me toe, tot ze met zijn tweeën bijna op mijn hoofd liggen. Deze dag dus niet, Bommel lag waar hij lag, inmiddels niet meer in de kerstboom iglo en ook kwam hij niet naar zijn ontbijt. […]

 2. janny zijlstra

  goedemorgen mijn kat kots droogvoer uit , vlees blijft erin zou er een probleem zijn nu ???voorheen at hij een combi droog en natvoer , als ik alleen natvoer nu geef is alles okee, geef ik brokje nu dan hup na een paar uur komt het er weer compleet heel uit

  • admin

   Hoi Janny,

   Dat is niet normaal. Het beste wat je voor je kat kunt doen is een afspraak met je dierenarts maken en hem goed laten onderzoeken.

   Hartelijke groeten,
   Sonja

 3. Elif kizil

  Hay, Ik heb sinds kort een kitten gekregen. Alleen er is een kleinprobleempje ze wil namelijk absoluut geen brokjes eten. Ze wilt alleen brokjes eten als het is gemixt is met natvoer . Ik heb een tijdje geprobeerd om het ook niet te mixen maar ze at dan wel erg weinig.
  Hoe kan ik mijn kitten beter laten wennen aan brokjes? Of moet ik gewoon door gaan met mixen?

  • admin

   Allereerst, natvoer is gezonder voor katten dan brokjes, dus op zich is het geen probleem voor de kat. Ik zou brokjes blijven aanbieden en mengen met nat voer kan ook. Vaak als je het aan blijft bieden gaan ze het uiteindelijk wel eten. Je kunt er ook een spelletje van maken door bijvoorbeeld de brokjes een voor een weg te gooien. Bij mijn kittens hielp het om het in een eenvoudige voerpuzzel te doen, samen met wat lekkere dingetjes (bijv. whiskas dauwstaafjes in kleine stukjes). Dit hengelden ze eruit maar namen zo ook brokjes mee.

   Groeten,
   Sonja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *