Teruglopen naar het oude huis.

geplaatst in: Uncategorized | 4

Iedereen heeft er wel over gehoord en veel mensen hebben er zo hun eigen ideeën over. Katten die na een verhuizing keer op keer terug lopen naar het oude huis. Waarom doen sommige katten dat, en kun je er iets aan doen?


Geen zin om te lezen, kijk dan deze video

Katten zijn territoriale dieren. Het territorium is het gebied waarin de kat eet en slaapt. Het is het gebied waarin hij zich veilig voelt en wat hij verdedigt tegen indringers, veelal soortgenoten. Naast het territorium heeft iedere kat ook een leefgebied. In dit gebied jaagt hij en komt hij in contact met andere katten. Het is groter dan het territorium. Tussen verschillende katten kunnen de leefgebieden, in tegenstelling tot de territoria, overlappen. Afhankelijk van de hoeveelheid katten, het geslacht en de hoeveelheid voedsel (prooidieren) kan de grootte van het leefgebied van kat tot kat variëren.

De omgeving is dus heel belangrijk voor een kat en verhuizen betekent voor een kat veel meer dan alleen een nieuw dak boven zijn hoofd. Het houdt automatisch een nieuw territorium in en meestal ook een nieuw leefgebied, tenzij de verhuizing dichtbij is en binnen hetzelfde leefgebied valt.

Daarnaast zijn katten controle freaks. Een verhuizing is een verandering van omgeving die buiten de controle van de kat valt. Bij een verhuizing pak je je kat op en zet hem in een nieuwe omgeving die hij totaal niet kent. Hij raakt volledig de controle kwijt, alles waar hij zich vertrouwd en happy mee voelt is er in een keer niet meer. Daarom is het ook zo belangrijk dat je de verhuizing op een juiste manier aanpakt zodat je de stress die daarmee gepaard gaat zo veel mogelijk beperkt.

Waarom loopt een kat dan terug naar zijn oude huis:

    • Je kat voelt zich nog niet prettig in zijn nieuwe huis. Hetzij doordat er in het nieuwe huis veel dingen anders zijn dan in het oude huis, of bijvoorbeeld doordat er een andere samenstelling van het gezin is. Misschien heb je een partner gekregen, die ook al huisdieren heeft, waar je kat nu ineens mee moet samenleven.

    • Verlies van vertrouwde geuren in de nieuwe tuin. In de oude tuin heeft je kat door kopjes geven, krabben en misschien sproeien zijn territorium gemarkeerd. Dit geeft je kat een veilig gevoel wat hij dus helemaal kwijt is in de nieuwe tuin. Hij kan daarom op zoek gaan naar iets herkenbaars en zo terug lopen naar zijn oude huis.

    • Je tuin is heel kaal. Als er geen plekjes zijn om de hoogte in te gaan of plekjes om je achter en onder te verstoppen dan is dat heel spannend. Zeker als er ook nog andere vreemde katten in je nieuwe tuin kunnen binnendringen. Bij het oude huis waren mogelijk ook wel andere katten, maar daar is meestal een status quo. De katten kennen elkaar, weten wanneer ze in de buurt zijn en hoe ze elkaar kunnen ontwijken. Dat is in de nieuwe situatie niet zo. Een kale tuin is dan extra beangstigend.

    • Overlappende leefgebieden. Het kan zijn dat het nieuwe huis niet zo ver verwijderd is van het oude huis en dat daardoor de leefgebieden overlappen. Als je kat dan buiten rondloopt en misschien op jacht is, kan het gebeuren dat hij plotseling in zijn oude leefgebied zit en dan op de automatische piloot naar zijn oude huis terug loopt.

    • Goede contacten op het oude adres. Misschien zijn er buren op het oude adres die de kat wel eens voeren, of misschien komt hij daar wel binnen. Sommige katten liggen bij buren in huis te slapen of worden daar aangehaald. Dan is het natuurlijk niet zo gek dat ze daar naar toe blijven lopen.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je kat terugloopt?

  • Zorg dat het nieuwe huis een prettige plek voor je kat is. Neem al zijn vertrouwde spullen met zijn eigen geur mee. Hoe verleidelijk het ook is om in een nieuw huis allemaal nieuwe meubels te zetten, voor je kat is dit niet het geschikte moment. Maak je verhuizing zo katvriendelijk mogelijk. Je kat moet zich vertrouwd voelen in zijn nieuwe huis/territorium anders zal hij op zoek gaan naar een andere wel vertrouwde plek.

    • Niet voeren bij het oude huis. Zijn er mensen die je kat voeren bij het oude huis, of anderszins aandacht geven, spreek dan met ze af dat ze daar mee stoppen.

    • Zorg dat je tuin oude vertrouwde dingen bevat. Potten, bankjes, ligplekken, ze dragen allemaal de vertrouwde geur die je kat daar aangebracht heeft. Zorg ook voor voldoende schuilplekjes en hoge plekken om naar toe te vluchten mocht dat nodig zijn.

    • Plaats een kattenluik of laat de deur open. Wanneer je kat schrikt wil hij het liefst terug naar zijn veilige plek. Als het goed is, is dat inmiddels het nieuwe huis. Zorg dan ook dat hij daar naar toe terug kan en altijd binnen kan komen. Het is een slecht idee om je kat ’s ochtends de deur uit te doen en hem pas ’s avonds weer naar binnen te laten (of andersom). In dit geval is de kans groot dat je kat, als hij schrikt, terug rent naar de vertrouwde plek bij het oude huis.

    • Leer je kat te komen wanneer je hem roept. Dit is heel makkelijk aan te leren en de meeste katten kunnen het al. Als je je kat twee keer daags nat voer geeft (naast zijn brokjes) dan leert hij al vrij snel om te komen wanneer je hem roept. Sterker nog, de meeste katten zitten al klaar nog voordat jij het voer uit deelt. Ook als je kat buiten is heeft hij deze ingebouwde klok. Als je je kat voor het eerst in de nieuwe tuin laat kun je hier makkelijk gebruik van maken. Doe hem naar buiten een uurtje voordat je hem normaliter voert. Grote kans dat hij uit zichzelf binnen komt om zijn lekkere hapje te halen en anders kun je hem gewoon roepen.

Wat als je kat al teruggelopen is?

    • Haal hem lopend op. Dat klinkt misschien gek maar door lopend met je kat van het oude naar het nieuwe huis te gaan, kan je kat herkenningspunten op doen door middel van geuren. Katten doen veel meer met geur dan wij mensen. Door terug te lopen kan je kat zelfstandig de route gaan herkennen.

    • In de auto? Is het niet mogelijk om terug te lopen en moet je dit met de auto doen dan duurt dit hele proces langer. Door de stress van de autorit en ook doordat de kat niets meekrijgt van de omgeving. Gelukkig is het zo dat de meeste katten die teruglopen hun nieuwe huis vaak dichtbij het oude huis hebben.

    • Heb geduld. Het kan best even duren voordat je kat stopt met teruglopen. Het is belangrijk dat je steeds geduldig blijft en je kat op haalt. Het kost gewoon bij de ene kat wat meer tijd dan bij de andere.

Hoe lang moet je je kat binnenhouden?

Over het algemeen heeft het geen nut om je kat heel lang binnen te houden. Hoe lang precies is geheel afhankelijk van je kat. Soms kunnen ze al na 2 dagen naar buiten, soms moeten ze wat langer binnen blijven. Het is grotendeels afhankelijk van hoe je kat zich voelt in zijn nieuwe omgeving. Als het huis zijn nieuwe veilige plek is, dan is er geen enkele reden om je kat oneindig lang binnen te houden. Sterker nog dit zou alleen maar een averechts effect hebben. Zeker voor katten die graag naar buiten gaan levert lang binnen blijven stress op.

Heeft je kat het binnen helemaal naar zijn zin en loopt hij toch terug naar het oude huis, dan heeft bijvoorbeeld 6 weken extra opsluiten helemaal geen nut. Stel dat de oorzaak is dat je kat gevoerd wordt bij het oude huis, dan zal hij na 6 weken binnen zitten direct weer terug lopen als je de oorzaak niet aanpakt. Of wanneer je de kat met de auto verhuist hebt, en hij de omgeving rond zijn nieuwe huis nog niet goed kent. Ook hier helpt het niet om hem langer op te sluiten, daar leert hij helemaal niets van.

Kortom je moet hem gewoon toch weer op gaan halen, het liefst lopend. En ja dat moet dan misschien een aantal keren, maar langer op sluiten zal hierbij ook niet gaan helpen. Als je hem elke keer 6 weken opsluit en hij loopt in totaal 4 x terug dan ben je dus 24 weken bezig. Terwijl wanneer je hem iedere dag opnieuw naar buiten laat, en hem weer ophaalt ben je na 4 dagen klaar.

Zorg dat je huis en tuin een prettige plek voor je kat zijn, dan zullen de meeste katten gewoon lekker op hun nieuwe stekkie blijven.

Kattenluik

SurePet huisdierluik e1705591373657

SureFlap kattenluik: kattenluik dat werkt op de identificatie chip van je kat waardoor er geen vreemde katten binnen kunnen komen.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

4 reacties

  1. Monique Kramer

    Hallo,
    Wij wonen inmiddels 2 jaar in ons huis. We hebben 3 katten en 1 daarvan loopt steeds weer terug naar ons oude huis. Inmiddels hebben we hem zo’n 20x opgehaald, en is ie ook af en toe zelf terug gekomen. Maar nu komt ie niet meer terug en zit contant bij mijn oude buren. Natuurlijk geeft zij hem nu eten omdat ze het zielig vind, wat ze eerst niet deed.
    Wat kan ik nog meer doen dan alle adviezen die jullie geven en die ik echt allemaal al geprobeerd heb?
    Met vriendelijke groet,
    Monique Kramer.

    • admin

      Hoi Monique,

      Om dit probleem op te lossen, is het eerst noodzakelijk om de precieze oorzaak op te sporen door middel van een gedragsanalyse. Er is kennelijk iets waarom hij liever bij het oude huis is dan in het nieuwe huis. Pas als je weet waarom de kat het doet kun je het ook oplossen. Meer informatie over gedragstherapie vind je hier: https:https://degelukkigehuiskat.nl/kattengedragstherapie/

      Groeten,
      Sonja

  2. Ciska Schmidt

    Hallo,

    Ik ben in maart 2023 verhuisd en heb mijn kat 3 weken binnengehouden. In mei is hij toen teruggegaan naar zijn oude huis en omgeving wij hebben hem toen opgehaald, hij zat in de tuin bij de nieuwe bewoners en konden hem toen makkelijk vangen. Weer binnengehouden 3 weken lang en op 25 september was meneer weer verdwenen en nu op 27 oktober zit hij daar nog in de buurt. We hebben getracht om hem te vangen maar nee hoor hij rende weg. De dieren ambulance ingeschakeld en die hebben een val gezet. Die val heeft daar 4 dagen gestaan maar ook geen succes.
    Ik ga zelf ook regelmatig kijken of ik hem zie, heb eten neergezet maar nog steeds geen succes. Dan zie ik hem wel lopen maar hij gaat er dan vandoor.
    Mijn vraag is hoe gaat het aflopen met hem, het regent veel en het wordt winter ik maak me zorgen, gaat een kat die 10 jaar in een huis gewoond heeft met zijn eten en drinken op tijd dit volhouden? Ik ga nog steeds kijken maar geen succes blijft wegrennen voor mij, kent hij mij dan niet meer?

    • admin

      Hoi Ciska,

      Wat vervelend. Ik zou sowieso de vangkooi langer laten staan indien mogelijk. Wat je zelf zou kunnen doen is op een dag dat het redelijk weer is, gewoon in de tuin van die mensen gaan zitten, met lekkers voor je kat bij de hand. Rustig zitten en niets zeggen, dan is de kans groter dat de kat naar je toe komt dan dat je hem gaat zoeken en proberen te vangen. Een kat zijn eerste reactie is altijd vluchten en dan denkt hij niet rustig na. Als jij rustig zit en niet bedreigend bent dan is de kans veel groter dat hij tevoorschijn komt. Een andere mogelijkheid is dat de mensen die er nu wonen hem binnen proberen te lokken, zodat je hem dan vanuit daar op kan halen. Vervolgens moet er natuurlijk gekeken worden naar waarom je kat terug loopt zodat daar iets aan gedaan kan worden, want er is een reden waarom hij daarnaar toe terug wil. Als je wilt kan ik je daar wel bij helpen. Maar eerst moet hij natuurlijk terug zijn in zijn nieuwe huis. En ja voor een kat die normaal altijd binnen zijn eten en drinken krijgt is het wel zwaar om altijd buiten te zijn. Nu kunnen de meeste katten nog steeds goed jagen en kunnen ze zo soms wel aan genoeg eten komen, maar ze hebben buiten geen schuilplaats. Je zou kunnen overleggen met de nieuwe bewoners of je daar tijdelijk in hun tuin een schuilhok mag plaatsen, bijvoorbeeld een konijnenhok waar je dan een warm kleed inlegt. Maar ik zou eerst proberen hem te vangen op de manier zoals ik net beschreven heb. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *