Het balletje van Bregje

Katten en routines

geplaatst in: Katten en lichaamstaal | 5

Een zacht rood vervilt balletje van een kleine 3 centimeter. Bregje was op slag verliefd. Ze voetbalde er mee alsof haar leven er van afhangt, het Nederlands Elftal kon daar nog wat van leren. Als ze er niet mee voetbalde dan droeg ze hem mee in haar bek en liet niet los. Omdat het lastig is te spelen met iets wat je perse in je bek wilt hebben, speelde ze met een speelgoedmuisje terwijl ze het balletje tussen haar tanden geklemd hield.

Balletje kwijt

Af en toe rolde het balletje wel eens ergens onder en dan ging ze uiteindelijk toch maar iets anders doen. Maar de laatste paar dagen had ik haar er niet meer mee rond zien lopen. Ik had het huis al aan een grondig onderzoek onderworpen, onder bedden en banken gekeken, maar kwam het rode balletje niet tegen. Ik had mijn man en de kinderen gevraagd of ze het ergens hadden gezien, maar het balletje leek spoorloos verdwenen.

Ochtendritueel

Ik liet het voor wat het was mede omdat Bommel ineens ziek was. ’s Avonds rende hij nog als een wilde door het huis, maar aan het einde van de avond kroop hij in de kerstboom iglo. Logisch dacht ik nog, hij zal wel moe zijn. Ik wist dat het niet goed met hem was toen hij de volgende ochtend niet aanwezig was bij het ochtendritueel. Dat bestaat er uit dat eerst Bregje bij mij op bed komt liggen. Bommel komt normaal gesproken een druppel later en vervolgens kruipen ze elke keer een stukje dichter naar me toe, tot ze met zijn tweeën bijna op mijn hoofd liggen. Deze dag dus niet, Bommel lag waar hij lag, inmiddels niet meer in de kerstboom iglo en ook kwam hij niet naar zijn ontbijt.

Gewoontedieren

Er is iets met Bommel meldde ik aan de ontbijttafel. Man en kinderen keken me aan met een gezicht van: ‘heb je haar weer’ en ‘je ziet altijd beren’. Maar katten zijn gewoonte dieren en als ze iets altijd doen en dan ineens niet dan is er iets. Dat hoeft niet perse iets ernstigs te zijn natuurlijk maar toch is er iets. Als er dan vervolgens ook niet gegeten wordt dan gaat mijn dierenartsen brein in werking. Hij leek ook misselijk te zijn en later op de dag moest hij overgeven. Poepen deed hij niet. Wat zou hij kunnen hebben, buikgriep (maar waarom dan geen diarree), buiten iets verkeerds gegeten maar ook dan zou je diarree verwachten. Zou hij een verstopping hebben bijvoorbeeld door een vreemd voorwerp.

‘Nerf’ kogel

IMG 2911 2
Vastgelopen Nerf ‘kogel’ uit de darmen van een kat geopereerd.

Ik moest gelijk denken aan de kat waarbij ik een rood dopje van een ‘Nerf’ kogel uit zijn darmen had verwijderd. Die dopjes zijn zacht maar zodra ze in contact komen met maagzuur worden ze hard en kunnen ze het darmkanaal niet meer passeren. Kinderspeelgoed kon ik uitsluiten met 3 pubers in huis, maar ja dan zijn er altijd nog andere dingen die katten per ongeluk op kunnen eten. In mijn hoofd ging ik na of er iets mistte en kon na heftig gepieker alleen maar bedenken dat het rode balletje van Bregje al een paar dagen kwijt was. Het zou toch niet zo zijn……………. Ik kon me niet voorstellen dat Bommel dat balletje in zijn geheel had doorgeslikt, maar misschien had hij het kapot gebeten en de stukjes opgegeten?

Zielig

Een röntgenfoto en echo van de buik gaf geen duidelijk beeld van een verstopping door een vreemd voorwerp, maar het kon ook zeker niet uitgesloten worden. Bloedonderzoek gaf ook geen andere aanwijzingen. Inmiddels lag Bommel zielig in een hokje aan het infuus en at een heel klein beetje. Ik kreeg weer hoop, maar die vervloog toen hij een paar uur later weer helemaal niets wou. Drie keer heb ik op het punt gestaan om een kijkoperatie te doen.

IMG 8E4886D87135 1
Bommel in de ziekenboeg

Diarree

In de avond nam ik hem met infuus mee naar huis en het eerste wat hij deed toen hij binnenkwam was naar de kattenbak rennen om, met veel geluid en stank gepaard gaande, waterdunne diarree te poepen. Enigszins opgelucht dat er in ieder geval passage was gingen we de nacht in. De dagen er na knapte Bommel zienderogen op, zijn eetlust kwam terug en ook zijn speelsheid.

Bal gevonden

Wat het is geweest is nog steeds een raadsel, Streep en Bregje hebben het in ieder geval niet gekregen. En het balletje van Bregje? Dat vond ik een paar dagen later onder een kast in het uiterste hoekje. Bregje was dolblij en sjeesde direct al voetballend door het huis. 

Moraal van dit verhaal

Katten houden van routine. Ze doen het liefst iedere dag hetzelfde en op hetzelfde moment. Doen ze een keer iets anders dan is daar een reden voor. Dat kan van alles zijn en hoeft niet meteen iets ernstigs te betekenen. Maar zeker als het gepaard gaat met slecht of niet eten, dan is er vaak een medische oorzaak. Gedragsverandering is het eerste wat je aan je kat ziet als er iets mis is alhoewel katten heel subtiel kunnen zijn in het laten zien van ziekte en pijn. Handig om dan de routines van je kat te kennen. Zo kun je een kleine verandering daarin al opmerken en ben je er snel bij.

Oh ja, en natuurlijk ook beter zoeken naar kwijtgeraakte speeltjes zodat je niet, net zoals ik, bang bent dat een speeltje opgegeten is terwijl het gewoon onder de kast ligt.

5 reacties

 1. Trudy Harrems

  Mijn kat wil ook graag eten smorgens vroeg. rond 5 uur en dan geen kattenbrokken maar nat voer
  Blijven anders miaauwen en maken de buurt wakken. Zou toch graag willen dat ze om een uur of zeven deze sessies uitvoeren, dan ben ik wel wakker.
  Enig opvoedkundige adviezen zijn welkom

  • admin

   Hoi Trudy,

   Het beste kun je gebruik maken van een voerautomaat en die afstellen op de tijd waarop je kat wil eten. Katten zijn vaak actief in de ochtend, dat is hun natuurlijke gedrag.

   Groeten,
   Sonja

 2. Ingrid Jansen

  Mijn kat Curtis heeft een hardnekkige middenoorontsteking en is bezig aan 3e antibioticakuur en oordruppels. Er komt weer veel troep uit het oor. Moet ik dat weghalen en schoonmaken? En zo ja met wat?

  • admin

   Beste Ingrid,

   Dit kun je het beste aan je dierenarts vragen, die weet precies hoe het eruit ziet en daar kun je ook geschikte middelen kopen om eventueel te gebruiken.

   Groeten,
   Sonja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *