Water fontein kat

Heeft mijn kat een waterfontein nodig?

geplaatst in: Katten en eten/drinken | 1

Waterfonteinen zijn populair en er is genoeg keuze. Ze zijn er van plastic, keramiek of RVS. Sommige fonteinen geven een straaltje omhoog, terwijl bij andere het water rustig kabbelt. Maar allemaal geven ze stromend water. En dat is dan meteen het grootste verschil met een normale waterbak voor je kat.


Geen zin om te lezen, kijk dan deze video

Wat zijn de voordelen van een waterfontein?

Katten zijn slechte drinkers. Van oorsprong zijn het woestijn dieren. Ze kunnen hun urine heel goed concentreren en drinken van nature weinig. Dat komt ook omdat ze in de natuur muizen en vogels eten die een hoog vochtpercentage hebben (60% water). Bij ons eten ze grotendeels droge brokjes met een laag vochtgehalte en daarom is het belangrijk dat ze meer water drinken.

Om te zorgen dat katten meer gaan drinken is het belangrijk om hun waterbron zo aantrekkelijk mogelijk te maken. En daar kan een waterfontein bij helpen. Veel katten houden van stromend water, ze drinken bijvoorbeeld graag uit een druppelende kraan. Het stromende water uit een fontein vinden ze vaak lekker. En zeg nu zelf, wil jij een glas water drinken wat al een aantal dagen op je nachtkastje staat? Precies, en zo is dat voor je kat dus ook.

Er zijn verschillende medische problemen bij katten waarbij een grotere wateropname gunstig is. Je kunt daarbij denken aan blaasproblemen (F.I.C., blaasgruis), nierproblemen, suikerziekte en obstipatie. De vochtopname kan worden vergroot door het geven van nat voer in plaats van brokjes, echter niet alle katten houden van nat voer. Voor deze katten kan een water fontein ook een voordeel zijn.

Een waterfontein kan ook een enorme verrijking zijn voor je kat, zeker voor binnenkatten die nooit ergens een plas water, of druppelend regenwater in de natuur tegen komen. Sommige katten houden er ook van om een beetje met het water te spelen.

Heeft een waterfontein ook nadelen?

    • Sommige waterfonteinen kunnen een aparte smaak aan het water geven, dit zijn vaak fonteinen van plastic. Het is afhankelijk van je kat of hij hier last van heeft (smaken verschillen). Mijn eigen kat, Streep, drinkt bijvoorbeeld graag uit de Cat mate waterfontein, deze is van plastic maar kennelijk geeft hij of geen smaak af of Streep heeft er geen last van.

    • Waterfonteinen moeten regelmatig schoongemaakt worden. Je moet ze minstens 1 x per week grondig schoonmaken en 1 x per maand moet het filter vervangen worden. Dat is dus meer werk dan een waterbak, alhoewel die natuurlijk ook regelmatig afgewassen moet worden en gevuld moet worden met vers water.

    • Er is een waterfontein, de Miaustore fontein die deze nadelen niet heeft. Hij is van keramiek, dus heeft geen bijsmaak, is goed schoon te houden en heeft geen filter nodig.

Ik heb een fontein, maar mijn kat gebruikt hem niet.

    • Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kat de fontein niet gebruikt. Een veel voorkomende oorzaak is dat de plaats waar de fontein staat voor de kat niet geschikt is. Wij kiezen meestal een voor ons logische plek uit, terwijl de kat dit niet altijd een fijne plek vindt. Natuurlijk ben je met een fontein ook altijd enigszins beperkt omdat er een snoer aan vast zit en je dus een plek uit moet kiezen in de buurt van een stopcontact. Houd er in ieder geval rekening mee dat je de fontein niet naast het voer zet. Katten houden er niet van om te drinken vlak bij de plek waar ze ook eten.

    • Het kan ook zijn dat je meerdere katten hebt en maar 1 fontein. Katten hebben moeite om bronnen zoals water en voerbak te delen. Het kan dus zijn dat bepaalde katten wel drinken uit de fontein en anderen niet omdat bijvoorbeeld de toegang wordt geblokkeerd door een van de katten. Of dat je kat door een van de katten weg wordt gejaagd bij de fontein. Hij kiest er dan vaak voor om er maar geen of veel minder gebruik van te maken. Zorg dus altijd voor meerdere drinkplekken verdeeld door het huis, meerdere fonteinen kan natuurlijk ook.
Heeft mijn kat een waterfontein nodig?

Hoe leer ik mijn kat te drinken uit de fontein?

Voor sommige katten is het aanbieden van een fontein gelijk een feestje. Dan hoef je natuurlijk geen moeite te doen. Andere katten kijken liever eerst de ‘kat uit de boom’ en hebben meer tijd nodig.

    • Katten zijn routine dieren, een verandering in hun omgeving vinden ze vaak spannend. Zorg dus dat wanneer je een fontein introduceert, je de oude waterbakken gewoon laat staan. De fontein komt er extra bij. Overigens is het het beste om altijd meerdere waterplekken verspreidt door het huis te hebben, zeker in multikat huishoudens.

    • Sommige katten moeten wennen aan het geluid van een waterfontein. Zeker wat onzekere of angstige katten vinden het een raar geluid. Je kunt er dan voor kiezen om hem eerst neer te zetten zonder hem aan te doen. Zo kan de kat al wennen aan de nieuwe water bron en de nieuwe locatie. Zie je dat je kat regelmatig drinkt uit de fontein dan kun je hem aan zetten op de laagste stand (indien dit mogelijk is). De Cat mate heeft verschillende standen, als de pomp langzamer werkt, maakt hij minder geluid dan wanner hij op maximaal staat. Is je kat aan de minimale stand gewend dan kun je hem stapsgewijs wat harder zetten. Of je laat hem gewoon zachtjes pompen, dat kan natuurlijk ook. Zolang het water maar stroomt.

    • Om je kat te lokken naar de fontein kun je wat lekkers vlakbij neer leggen, of je trekt een klein spoortje van lekkere snoepjes naar de fontein toe.

Zie je niet dat je kat uit de fontein drinkt dan kan het natuurlijk ook zijn dat hij dat doet als je niet in de buurt bent. In dat geval kun je een camera neerzetten om te kijken wat je kat doet op momenten dat je er niet bent, of in de nacht als je slaapt. Je kan bijvoorbeeld een oude smartphone als camera/video recorder gebruiken.

Wat als je kat echt niet uit de fontein drinkt?

Je kunt natuurlijk alles doen om je kat bij de fontein te krijgen, en hem zo aantrekkelijk mogelijk te maken maar uiteindelijk kun je hem er niet toe zetten om er uit te drinken. Net zoals bij mensen heb je ook bij katten individuele verschillen en voorkeuren.

    • Zorg er dan gewoon voor dat je voldoende water bakken verspreidt door het huis hebt staan.

    • Zet er ook een aantal op wat hogere locaties, bijvoorbeeld de vensterbank, een kast of een tafel. Drinken op een hoogte is voor katten een veilige keuze. Zo kunnen ze de ruimte overzien terwijl ze drinken.

    • Datzelfde geldt voor het waterbakken vrij van de muur. Wij zijn gewoon om waterbakken in een hoek te zetten. De kat moet dan met zijn rug naar de ruimte (en de kop naar de muur) drinken. Dit voelt voor hem niet veilig met als gevolg dat hij minder of niet gebruik wil maken van deze waterbron.

Miaustore

Miaustore waterfontijn

Miaustore waterfontein: stromend water, perfecte hydratatie voor jouw kat.

Cat Mate

Cat Mate waterfontijn

Cat Mate waterfontein: stromend water voor een tevreden kat.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

  1. Abele de Jong

    Ik heb jaren katten gehad, ze dronken liever uit een waterplas, sloot, of uit een modderpoel.
    Schoon water zit een smaakje aan die katten niet op prijs stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *