Kat in reismand

Hoe krijg je je kat het reismandje in?

geplaatst in: Katten en stress | 0

De reismand komt tevoorschijn, je baasjes zijn gespannen, ze jagen achter je aan en proberen je in de reismand te duwen. Je verzet je, maar je kan niet wegrennen, je gaat over tot zelfverdediging en krabt je baasjes. Nadat je dit gedaan hebt voel je je angstig. Menselijk zweet, stress, misschien zelfs bloed en andere geuren maken je zo angstig dat je jezelf onder plast en poept! Uiteindelijk zit je in de reismand. Iedereen is uitgeput. Dan zit je in een ‘auto’ die vooruit gaat zonder dat je jezelf beweegt. Je wordt een beetje misselijk; en ja zeker, je bent bang. Je miauwt onophoudelijk. Je moet overgeven. Dan stopt de ‘auto’ en wordt je in je reismand binnen gebracht in een onbekende ruimte met overweldigende geuren en geluiden, en een wachtkamer vol met roofdieren! Je bent overprikkeld en gespannen…………

Geen zin om te lezen bekijk dan onze video hierover.

Waarom is je kat eigenlijk zo bang voor de reismand?

 

    • Territorium: Om dat te begrijpen moet je in de huid van een kat kruipen. Wat is een kat voor dier, wat heeft hij nodig voor zijn welbevinden en wat geeft hem stress.
      Om bij het begin te beginnen: een kat is een territoriaal dier. Hij heeft een vast omschreven gebied waarin hij woont. Daar heeft hij zijn veilige plek, daar rust en slaapt hij. Hij jaagt en eet daar en doet daar zijn behoeftes. Meestal is dit het huis waarin hij woont. Het reismandje hoort daar vaak niet bij, dat wordt van zolder of uit de schuur gehaald als het nodig is.

    • Control freak: Een kat is ook een controlfreak, hij houdt serieus overal graag controle over. Je kent het vast wel, de deur is dicht, je kat zit er voor te miauwen, je doet hem open om hem er door te laten maar zodra je de deur dicht doet gaat hij aan de andere kant zitten miauwen. Dat is niet om je te plagen, dat is omdat hij graag zelf wil bepalen wat en wanneer hij iets doet, zoals van de ene kamer naar de andere lopen. Een gesloten deur betekent verlies van controle, en dat doet het reismandje ook.

    • Feromonen: Is je kat al eerder in het reismandje geweest, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de dierenarts, dan heeft je kat waarschijnlijk allemaal feromonen achter gelaten in het mandje. Was het een angstige ervaring dan zijn dat angst/stress feromonen. Die blijven in de reismand aanwezig als deze niet elke keer goed wordt schoongemaakt.

    • Angst en pijn: Heeft je kat vervolgens nare ervaringen opgelopen bijvoorbeeld door pijnlijke ingrepen of te stevig vastgehouden worden, dan legt je kat al snel de associatie tussen angst, pijn en het reismandje.

    • Wagenziekte: Het kan ook zeker zo zijn dat je kat wagenziek is. Autorijden maakt veel dieren misselijk en ook al hoeft je kat nog niet over te geven, toch kan het zijn dat hij zich heel ellendig voelt, ook dit geeft een negatieve associatie met het reismandje en het autorijden.

Al met al dus niet echt een pretje voor je kat. Je begrijpt nu vast wel dat dit anders moet en gelukkig ook kan. Door een en ander goed aan te pakken kunnen veel katten hun angst voor de reismand en de negatieve gevoelens die dit opwekt kwijt raken of zeer sterk verminderen.

Hoe dan, hoor ik je denken?

Als territoriaal dier vindt een kat het beangstigend om in een vreemde omgeving te zijn. Begin dan bij de meest geschikte reismand. De volgende stap is er voor te zorgen dat je kat zijn reismand als een deel van zijn territorium ziet. Dat kun je heel makkelijk oplossen door het reismandje altijd in huis te hebben staan, met een lekker fleece dekentje op een plek die je kat prettig vindt (vaak ergens boven op). Op die manier gaat je kat al gauw de reismand als rust en slaapplek gebruiken. Is je kat al heel bang voor het reismandje dan kun je beter een hele nieuwe kopen, die bevat zeker geen angst feromonen en je kat heeft er ook nog niet een negatieve associatie mee kunnen leggen. In het begin gebruik je alleen de bodem van de reismand, zorg dus voor een deelbare reismand. Wordt deze goed gebruikt zet dan het dak er op.

Je reismand leuk maken

Om een positieve associatie met de reismand te krijgen moet je kat iets leuks ervaren als hij in de buurt of in de reismand is. Je kunt dit doen door je kat iets lekkers te geven of door met hem te spelen. Doe dit in de buurt van de reismand maar op zodanige afstand dat je kat het niet eng vindt en maak daarna de afstand steeds wat korter. Let op dat je kat het tempo bepaald waarin je de afstand tot het reismandje verkort. Heb je een kat die al makkelijk in de bodem van de reismand gaat liggen dan beloon je dat door hem daarin iets lekkers aan te bieden of door met hem te spelen in het mandje.

Gaat dit allemaal goed dan kun je langzaam aan gaan oefenen met het dak erop en later met het deurtje erin. Ondertussen let je goed op de lichaamstaal van je kat en natuurlijk blijf je lekkers of spel aanbieden om je kat te belonen.

Wil je meer hierover weten bekijk dan onze video hierover.

Voordeel

Het grote voordeel van deze methode is dat je kat nu een onderdeel van zijn eigen territorium verplaatst wordt. Door een reismand met afneembare bovenkant te gebruiken, kan de dierenarts je kat grotendeels in het reismandje onderzoeken. Dat scheelt zowel je kat als jou een hoop stress.

Voor sommige katten is de angst te groot om te overwinnen. Heb jij zo’n kat dan doe je er goed aan om bij je dierenarts een middel te halen wat angstverminderend werkt.
Denk je dat je kat misselijk is of misschien zelfs braakt, overleg dan met je dierenarts over geschikte medicatie tegen misselijkheid/reisziekte.
Heb je een kitten dan kun je het beste je kitten al van jongs af aan laten wennen aan de reismand, autorijden en het dierenartsen bezoek. Zoek een dierenarts die kitten begeleiding aanbiedt, zodat je regelmatig op ‘oefen consult’ kunt met je kat.

Slaapmandje

Slaapmandje

Een lekkere fluffy slaapmand. Zacht maar door de rand geeft het toch stevigheid en een beetje beschutting. 

Reismand

Reismand

Reismand voor je kat: Afneembaar deksel en deur, goed schoon te maken, stevig. Kat kan in bodem blijven zitten tijdens onderzoek bij dierenarts.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *