Relatietest voor katten?

Wij houden van katten, reden waarom we vaak meerdere exemplaren hebben. Klinkt logisch, echter er schuilt een groot gevaar in onze liefde voor katten. Een kijkje in de natuur leert ons dat katten zeker in groepen kunnen leven, maar dit zijn dan voornamelijk moeders met hun dochters/kleindochters. Hoe groot deze groepen zijn wordt grotendeels bepaalt door de hoeveelheid voedsel die aanwezig is en de ruimte. Eenmaal volwassen geworden katers trekken uit de groep en leven grotendeels solitair.

Totaal anders is het in de meeste huishoudens met katten. Vaak zijn deze katten helemaal geen familie van elkaar, hebben we zowel poezen als katers en kunnen katten niet altijd naar buiten, waardoor ook de ruimte behoorlijk beperkt is. In deze situaties ontstaan vaak problemen door de slechte relatie die de katten met elkaar hebben met als gevolg chronische stress.  Als eigenaar is het soms lastig om dit te herkennen, omdat katten heel subtiel kunnen zijn in hun gedragingen.

Daarom hebben we in dit blog een aantal signalen op een rijtje gezet die je kunnen helpen de onderlinge relatie tussen je katten beter te begrijpen, een soort relatietest voor katten, zeg maar! Doe de test en ontdek welke van de 3 relatie soorten van toepassing is op jouw katten!

Signalen dier er op wijzen dat je katten vriendjes zijn:

 • ze wassen elkaar (zonder dat ze elkaar bijten)
 • ze wrijven met hun lichaam of kin langs elkaar
 • ze slapen samen waarbij ze elkaar aanraken
 • ze spelen samen (hierbij hebben ze hun nagels in, ze maken geen geluid, ze wisselen elkaar af bij het najagen)
 • als ze elkaar ontmoeten doen ze dat met hun staart recht omhoog (puntje van de staart soms een beetje gekruld)
 • bij het ontmoeten hebben ze neus-neus contact

Signalen die er op wijzen dat je katten elkaar tolereren:

 • alle bovenstaande gedragingen zijn afwezig of je ziet ze slechts af en toe
 • soms zie je een positieve begroeting, maar meestal vermijden de katten elkaar
 • ze slapen op dezelfde plaatsen maar hun lichaam raakt elkaar nooit. Dit zie je vaak op het bed, meerdere katten liggen op hetzelfde bed, ver uit elkaar of allemaal een andere kant uit kijkend. Dus met de ruggen naar elkaar toe.
 • ze zijn in dezelfde ruimtes maar niet dicht bij elkaar

Signalen die er op wijzen dat je katten niet goed met elkaar op kunnen schieten:

 • ze proberen elkaar zoveel mogelijk te vermijden
 • ze grommen of blazen naar elkaar
 • ze eten en drinken als de andere kat niet in de buurt is
 • als het niet anders kan – bijvoorbeeld als ze dagelijks een portie nat voer krijgen, eten ze samen, maar doen dit zo snel mogelijk om weer snel weg te kunnen. Dit is een belangrijke reden voor schrokken.
 • ze maken alleen gebruik van de kattenbak of de krabpaal als de andere kat niet in de buurt is
 • ze jagen elkaar na of vechten – ze kunnen hierbij de nagels uit hebben en bijten, waardoor er kans is op verwondingen. Je kunt daarbij grommen of blazen horen. Meestal is het 1 kat die het vechten of najagen begint, en wordt dit niet afgewisseld.
 • een ruimte of een bron wordt geblokkeerd – dit is iets wat vaak niet door eigenaren opgemerkt wordt omdat katten hier in heel subtiel zijn. Het lijkt vaak als of een kat gewoon rustig op een traptrede ligt of voor een kattenluik, maar in werkelijkheid blokkeert hij zo de doorgang voor een andere kat. Ook voer, water – en kattenbakken kunnen zo geblokkeerd worden, waardoor een andere kat deze niet kan bereiken. Dit kan bijvoorbeeld een reden zijn waarom katten onzindelijk worden.
 • staren naar een andere kat – dit is ook een heel subtiele manier om aan te geven dat een kat een andere kat niet mag. Het resultaat is dat de andere kat zich bedreigd voelt en weggaat. Hij wordt als het ware weg gekeken!

Om de relatie tussen je katten goed in kaart te brengen kun je een zogenaamd interactie schema maken. Zo krijg je een duidelijk beeld van hoe je katten zich voelen bij jouw in huis.

Wat als de relatie tussen je katten niet goed is?

Kunnen jouw katten niet goed met elkaar opschieten? Dan is het noodzakelijk  om hier nader naar te kijken en een oplossing voor te zoeken. Katten die zo samen leven hebben last van chronische stress, waardoor hun gezondheid en welzijn verminderd wordt. Er zijn een aantal dingen die je eenvoudig zelf kunt doen om de situatie leefbaarder te maken voor je katten, deze vind je hier.

Kom je er met deze adviezen niet uit, dan kun je natuurlijk ook een afspraak maken voor een gedragsconsult bij jou thuis. Dan kunnen we samen kijken naar wat het beste is voor je katten maar ook voor jou. De adviezen zijn dan uiteraard aangepast aan jouw woonomstandigheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *