Als je kat bang is voor vuurwerk.

geplaatst in: Katten en angst | 0

Bij angst voor vuurwerk denk je al snel aan een ineengedoken trillende hond, maar er zijn ook heel veel katten bang voor vuurwerk. Het is heel natuurlijk om bang te zijn voor harde geluiden, het kan immers een gevaarlijke situatie aankondigen. Logisch dat je kat wegrent als hij ineens een harde knal hoort. Helaas is het afsteken van vuurwerk vaak niet beperkt tot enkele uren rond oudejaarsavond, als je pech hebt beginnen je buren al enthousiast dagen voor de jaarwisseling vuurwerk af te steken. Voor je kat kan dit dus een hele angstige en stressvolle periode zijn. En je wilt er natuurlijk van alles aan doen om je kat zo goed mogelijk te ondersteunen.

Geen zin om te lezen, bekijk dan hier onze video

Voordat ik je ga vertellen wat je allemaal kan doen om je kat rustig door de jaarwisseling heen te helpen, geef ik je een belangrijke veiligheidsmaatregel: chip en registreer je kat. Een kat kan door angst wegrennen en de weg kwijt raken, en een ‘binnenkat’ kan ontsnappen. Het is ook een goed idee om een goede foto van je kat te hebben voor het geval hij kwijtraakt.

Houdt je kat binnen

Als jouw kat normaal gesproken naar buiten gaat dan is het verstandig om hem rond de jaarwisseling binnen te houden. Hoe lang dat is hangt af van wanneer er al flink geknald wordt bij jou in de buurt. Houdt er rekening mee dat je kat kan proberen naar buiten te ontsnappen, als hij gewend is om veel buiten te zijn. Let er dus goed op dat je ramen en deuren goed sluit.

Laat je kat niet alleen

Als je kat bang is voor vuurwerk dan kun je hem niet alleen laten. Zelfs als jouw kat er voor kiest om zich te verstoppen. Je weet nooit of en wanneer hij je steun nodig heeft en dan wil jij er natuurlijk voor hem zijn.

Sluit de gordijnen

Sommige katten zijn naast dat ze bang zijn voor de knallen ook bang voor de lichtflitsen. Doe daarom de gordijnen dicht. Het geluid en het licht worden zo enigszins gedempt.

Biedt een veilige plek

Bange katten zoeken plekken om zich te verstoppen. Zorg er voor dat er verschillende veilige plekjes zijn waar je kat kan schuilen. Heeft je kat deze nog niet dan kan het zijn dat hij onder het bed schuilt. Alhoewel dit natuurlijk wel een veilige plek is, is het niet zo comfortabel. Zorg er daarom voor dat je ruim voor de jaarwisseling verschillende veilige plekken aanbiedt. Je kat kan er dan al aan wennen en zijn favoriete plek uitzoeken. Op momenten dat hij ergens bang voor is, bijvoorbeeld tijdens het afsteken van vuurwerk, gaat hij schuilen in zijn veilige plek. Dit is een belangrijke manier voor katten om om te gaan met angst en stress. Het hebben van een goede schuilplek/veilige plek werkt direct angst verminderend. Er zijn vele mandjes/iglo’s te koop voor je kat, maar je kunt het ook heel goed en goedkoop zelf maken van een t-shirt en een doos. Het grote voordeel hiervan is dat je een door jou gedragen t-shirt kunt gebruiken, dit heeft dan al jou geruststellende geur. Doe er een fleece dekentje in waar je kat al eerder op gelegen heeft, dit heeft zijn eigen geur.
Kiest je kat een aparte kamer uit waar hij graag schuilt, zorg dan dat daar ook een kattenbak staat. . Niets is zo vervelend als van angst verstopt te zitten met een volle blaas, omdat je te bang bent om het hele huis door te lopen naar de kattenbak. Indien je kat normaal gesproken alles buiten doet en niet op de kattenbak wil met kattengrit kun je er ook gewoon zand in doen of aarde uit de tuin

Zorg voor een geluidsbuffer

Zet de tv zachtjes aan of speel muziek af ter afleiding. Dit zijn normale geluiden voor de kat die niet beangstigend zijn. Zet geen zender op waar om 12 uur vuurwerk wordt uitgezonden. Het alternatief is gebruik te maken van ‘white noise’ geluiden, zoals van je wasmachine of droger. Zet de muziek of de tv niet te luid, het is niet de bedoeling om het vuurwerk te overstemmen. Bedenkt dat het niet alleen de knallen zijn die je kat eng vindt, maar ook de fluitende en sissende geluiden. Katten houden van klassieke muziek en er bestaat zelfs speciale ‘kattenmuziek’.

Steun je kat

Het kan zijn dat je kat op je schoot wil liggen met zijn kop verstopt onder je armen of dat ze liever boven in de kast achter een stapel kleren wil liggen zonder enige vorm van lichamelijk contact. Allebei is goed, laat je kat beslissen. Heb jij een kat die juist dicht bij je wil zijn let dan goed op zijn lichaamstaal. Sommige katten willen rustig geaaid worden, terwijl andere katten alleen maar bij je willen zijn zonder aangeraakt te worden. Het idee dat katten juist angstiger worden als je ze aait omdat dat als beloning zou werken is volledig achterhaalt. Als jij bang bent en iemand slaat een arm om je heen wordt je toch ook niet banger, het werkt juist geruststellend. Dat is bij de kat precies zo.

Let op je eigen lichaamstaal

Je kat is zeker niet gek en ben jij zelf bang of nerveus dan merkt je kat dat. Gedraag je zo normaal mogelijk, doe rustig en praat tegen je kat op een normale rustige toon.

Biedt afleiding door spel

Afleiding kan heel goed werken en veel katten zijn te porren voor een uitdaging met een speelhengel. Je kan ook lekker dingen aanbieden in voerpuzzels. Wil je kat het niet, ook geen probleem, laat je kat zelf beslissen.

Feromonen

Feromonen zijn stoffen die katten met hun lichaam afscheiden, bijvoorbeeld bij het geven van kopjes. Deze feromonen zijn er ook kunstmatig nagemaakt en kun je goed gebruiken bij spannende gebeurtenissen zoals vuurwerk. Ze hebben een kalmerend effect op je kat zonder dat je kat er slaperig of suf van wordt. Het handigste is in dit geval om een Feliway Classic verdamper te gebruiken in de ruimte waarin je kat zich bevindt. Of het voor jouw kat werkt is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen, maar het zal zeker geen kwaad kunnen.

Medicatie

Naast Feromonen kun je ook nog andere middelen gebruiken, zoals bijvoorbeeld Zylkene. Dit zijn capsules met een poeder wat je door het voer kunt mengen. Het wordt makkelijk geaccepteerd door katten want het smaakt niet vies. Zylkene is gebaseerd op melkeiwit en werkt rustgevend maar de kat wordt er niet slaperig van.
Is jouw kat extreem gestrest en werken bovengenoemde maatregelen onvoldoende? In dat geval is het het meest kat vriendelijk om met gedragstherapie eventueel in combinatie met gedragsmedicatie de angst bij je kat te verminderen.

Slaapmandje

Slaapmandje

Een lekkere fluffy slaapmand. Zacht maar door de rand geeft het toch stevigheid en een beetje beschutting. 

Voerpuzzel

Trixie voerpuzzel

Cat activity voerpuzzel:  laat je kat werken voor zijn eten en maak de maaltijd tijd leuk!

Voerpuzzel

Cat It voerpuzzel

Catit Senses Food Tree voerpuzzel voor je kat.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *