Waarom doet een kat

Kan ik mijn kat iets afleren?

geplaatst in: Katten en gezondheid | 12

Onlangs was er een van mijn kippen overleden en we besloten om er een paar bij te kopen. Deze jonge hennen kwamen uit een stal en liepen daar op zaagsel. Na een introductie van een aantal dagen liepen ze uiteindelijk samen met de twee andere kippen los in de tuin.

Binnen een paar uur waren ze bezig om een heerlijk zandbad te nemen alhoewel ze hun hele leven tot nu toe nog nooit zand hadden gevoeld of gezien. Het nemen van een zandbad is voor kippen gedrag wat ze niet hoeven te leren, het is natuurlijk gedrag en iedere kip kan het en doet het, mits zand aanwezig is uiteraard.

Wat heeft dit nu te maken met kattengedrag? 

Eigenaren vragen met enige regelmaat of ze hun katten iets kunnen afleren. Meestal betreft dit gedrag wat eigenaren ongewenst vinden, maar wat natuurlijk gedrag is voor een kat. Natuurlijk gedrag kun je niet afleren. Het is gedrag wat diepgeworteld zit in het dier. Voor een kip is dat een zandbad nemen, voor een kat is dat bijvoorbeeld krabben of kopjes geven. Zowel krabben als kopjes geven hebben een communicatieve functie. Door middel van het verspreiden van feromonen via de kop of de voetzolen communiceren katten onderling en op afstand, zonder elkaar te ontmoeten. Krabben heeft daarnaast ook nog een verzorgende functie zoals het kort houden van de nagels en het uitrekken van de spieren na het slapen. Je kunt dit gedrag niet afleren.

Maar wat als je kat dan aan het behang krabt of aan je bank?

Moet je dit dan maar laten gebeuren? Nee, natuurlijk niet. Je kunt het gedrag dan weliswaar niet afleren, maar je kunt het wel ombuigen. Je kunt je kat leren om dit gedrag op andere meer gewenste plaatsen te doen: omleren in plaats van afleren dus. Krabben aan daarvoor geschikte krabmeubels, plankjes en krabpalen bijvoorbeeld in plaats van aan je bank. 

Trainen

Daarnaast kun je een kat ook prima trainen hoewel veel mensen denken dat dat onmogelijk is. Een kat leren te komen als je hem roept is een mooi voorbeeld dat een kat trainen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. De meeste katten kennen hun naam en komen als je ze roept, zeker als je dit vergezelt van iets lekkers. Hangt je kat bijvoorbeeld in je benen als je zijn nat voer klaar maakt (er van uitgaande dat de kat daarnaast altijd brokjes beschikbaar heeft) dan zou je je kat kunnen trainen om te wachten op een daarvoor aangewezen plek totdat het eten klaar staat. Natuurlijk kun je dit ook op andere manieren oplossen (bijvoorbeeld de kat in een andere kamer doen totdat je klaar bent), maar het gaat er even om dat je het ook prima kunt trainen mocht je dit willen. Als we een kat trainen zijn we dus eigenlijk bezig hem iets anders of iets nieuws te leren.

In de meeste gevallen hebben we het dus niet over afleren maar over omleren (ombuigen) of trainen.

Hulp nodig?

Vertoont jouw kat gedrag wat je vervelend vindt en heb je professionele hulp nodig neem dan contact met me op. Ik help je graag met tips en adviezen door middel van een telefonisch consult of een gedragsconsult aan huis.

Krabpaal

Beeztees krabpaal

Krabpaal 90 cm lang, de perfecte lengte, zodat je kat zich goed uit kan rekken tijdens het krabben. Met sisal touw.

Krabpaal

Mycotty krabber

Modern krabmeubel voor katten die graag horizontaal krabben. Veel katten vinden het ook leuk om in en rond dit meubel te spelen met een speelhengel.

Clicker

Trixie clicker

Katten kun je heel goed trainen. Een clicker is daarbij onontbeerlijk. 

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

12 reacties

 1. Anne Snellebrand

  Heel erg bedankt voor alle fijne informatie en filmpjes die jullie delen! Mijn partner en ik denken er aan een volwassen asielkat te nemen. Mochten die bij de vorige eigenaren wel aan meubels hebben gekrabd kun je ze dit dan ook afleren en hoe veel tijd heb je hiervoor nodig? Wanneer de kat met ons mee naar huis gaat hoe lang moeten we dan veel bij de kat zijn om hem op zijn gemak te stellen en dingen aan en af te leren. Ik hoop dat jullie met ons mee kunnen denken om de keus makkelijker te maken.

  Met vriendelijke groet,

  Anne

  • admin

   Hoi Anne,

   Je kunt katten niet afleren om te krabben, dat is natuurlijk gedrag. Je kunt dit gedrag wel ombuigen zodat hij het doet aan gewenste in plaats van ongewenste objecten. Veel katten hebben geen, te weinig of onjuiste krabmogelijkheden en gaan dan noodgedwongen krabben aan iets anders. Vloerbedekking en stoffen meubels bijvoorbeeld. We hebben daar een video over gemaakt en ook een blog over geschreven, misschien dat dat je wat verder helpt. Je stelt je kat het meeste op zijn gemak door hem rustig zijn eigen gang te laten gaan. Als je hem gaat halen, richt dan een kamer apart voor je kat in. Zodra hij zich daar prettig voelt zet je de deur open en kan hij de rest van het huis bekijken. Hoe lang hij nodig heeft hangt van het karakter van je kat af, hoe goed hij gesocialiseerd is en zijn eerdere ervaringen. Dat is dus moeilijk te zeggen, maar je hoeft zeker niet de hele dag naast hem te zitten of de hele dag thuis te zijn. Katten kunnen zich prima zelf vermaken mits ze natuurlijk voldoende spullen daarvoor hebben. En ja dagelijks spelen is natuurlijk ook noodzakelijk, maar als je met vakantie gaat bijvoorbeeld, dan is het niet erg als dat even niet gebeurd. Dan kun je je kat zichzelf bezig laten houden door bijvoorbeeld gebruik te maken van voerpuzzels. Echter dit alles komt pas aan bod als hij zich helemaal vertrouwd voelt in zijn nieuwe huis.
   Succes!

   Hartelijke groeten,
   Sonja

 2. Anne

  Hallo Sonja,

  Heel erg bedankt voor je reactie! Ik vroeg me ook nog af of ik ‘s nachts een lampje moet aanlaten voor de kat, ik vind het anders zo donker in de woonkamer.

  Nogmaals hartelijk bedankt voor alles!

 3. Anne

  Hallo Sonja,

  Heel hartelijk bedankt voor je uitgebreide reactie! Wat ik me ook nog af vroeg is of ik ‘s nachts een lampje voor onze kat aan moet laten. De afgelopen dagen heb ik dat wel gedaan maar ik weet eigenlijk niet of dit nodig is en de kat die zou zien als meerwaarde. Ik hoop dat je me hier wat meer over kan vertellen.

  Nogmaals heel hartelijk bedankt voor alles wat jullie doen!

  Met vriendelijke groet,

  Anne

  • admin

   Hoi Anne,

   Op zich hoeft dat niet, omdat katten goed kunnen zien in het schemer/donker. Het kan wel helpen als katten ’s nachts onrustig zijn of bijvoorbeeld dement worden om een nachtlampje aan te hebben.

   Hartelijke groeten,
   Sonja

 4. Anne

  Hallo dames,

  Wij hebben onze kat ongeveer 2 maanden.
  Wij hebben onze banken en stoelen de afgelopen 2 maanden met doeken en folie bedekt zodat de kat er niet aan krabt. We hebben een hele mooie grote krabpaal en verschillende krabplankjes voor hem waar hij graag aan krabt. We hebben hem vaak beloond voor het krabben op de gewenste plek. Ik heb gister de kleden van de bank gehaaald omdat we inmiddels een paar maanden verder zijn maar nu begint onze kat toch helaas aan de bank te krabben. Ik ben bang als ik het folie van de stoelen haalt dat hij hier ook aan krabt. Wat kan ik hier aan doen?

  Hopelijk hebben jullie nog tips!

 5. Anne

  Heel erg bedankt weer voor de tips! Hebben jullie toevallig ook tips om te voorkomen dat je kat vogels en muizen vangt? Onze kat had laatst een klein vogeltje te pakken en ik vond het zo zielig!

 6. Ingrid Tichelaar

  Ik heb geloof ik wel 5 verschillende krapobjecten staan in huis , maar mijn behang en meubels blijven de kraopjecten . Ook vind ze het leuk om aan de tv omhoog te klimmen en er dan achter te kruipen ( ze is zelfs al aan het ventilatierooster blijven hangen.
  Of ze kruipt via de zijkant achter de tv en gaat knauwen op de kabels .
  Resultaat de kat zit s’avonds het meest achter de deur in de gang
  En voor de rest mopperen en met een krant knisperen als zich uitleeft op de meubels of het behang.
  Heb al keepoff geprobeerd maar werkt niet.
  Zo triest want ze wil niets meer van mij weten en bij visite kruipt ze op schoot en kroelt ze des te meer.

  Een verdrietig vrouwtje

  • admin

   Beste Ingrid,

   Zo te horen hebben jij en je kat dringend hulp nodig. Dit is voor jullie allebei niet leuk. Jij wordt verdrietig, maar je kat ook. Als je wilt kunnen we een afspraak maken voor een consult (telefonisch, digitaal of aan huis). Dan kan ik je helpen de oorzaak, waarom je kat dit doet, op te sporen. De behandeling is namelijk afhankelijk van de reden waarom je kat dit doet. Je kunt nog zoveel krabpalen in huis halen maar als je kat een andere reden heeft om zich zo te gedragen, dan moet daar wat aan gedaan worden. Meer info over consulten vind je hier: https://degelukkigehuiskat.nl/kattengedragstherapie/

   Groeten, Sonja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *