Hoe weet ik of mijn kat een andere kat zal accepteren?

Het is moeilijk om te voorspellen of jouw kat een andere kat in zijn huis zal accepteren. Katten zijn territoriale dieren en alhoewel ze door domesticatie meer sociaal zijn geworden is dit wel beperkt en er is veel variatie tussen individuen. Zijn katten eenmaal volwassen dan ligt de mate van hoe sociaal ze zijn naar andere katten redelijk vast.

Overweeg je om er een kat bij te nemen? Kijk dan als eerste onze video waarin we uitleggen waarom de kans groot is dat jij het leuk vind, maar je kat helemaal niet.

Met sociaal zijn bedoel ik hoe comfortabel je kat zich voelt bij mensen en andere dieren, inclusief katten. Wetenschappers hebben een aantal factoren ontdekt die hierbij een rol spelen, maar ongetwijfeld zullen er nog meer factoren te ontdekken zijn. Als je deze factoren in ogenschouw neemt dan zijn er verschillende dingen die je af moet wegen als je er nog een kat bij wilt nemen. Deze factoren staan niet los van elkaar, en hoe meer positieve antwoorden, hoe groter de kans dat je kat een andere kat accepteert.

Een kat zeer sociaal zijn naar mensen terwijl hij niet geniet van het gezelschap van een andere kat.

Beantwoord onderstaande vragen voor iedere kat in je huishouden en ook voor de potentiële nieuwe kat om te weten of je kat een andere kat zal accepteren.

Is het een poes of een kater? In het wild leven moederpoezen en hun vrouwelijke nakomelingen vaak in groepen, mits er voldoende bronnen (eten, drinken, rustplaatsen) zijn. Katers trekken, eenmaal volwassen geworden, weg uit de groep. De meeste huiskatten zijn gesteriliseerd of gecastreerd, er is tot op heden nog geen eenduidig bewijs hoe dit de acceptatie van een nieuwe kat beïnvloed.

Is de kat familie van de nieuwe kat? Katten die familie van elkaar zijn tonen vriendelijker gedrag naar elkaar dan katten die geen familie van elkaar zijn. Als je katten niet tegelijk aanschaft zijn ze meestal geen familie van elkaar. Wil je graag twee katten dan verdient het de voorkeur om twee nestgenoten te nemen.

Is de huidige kat gesteriliseerd/gecastreerd? Circulerende hormonen kunnen uiteraard het gedrag van je kat beïnvloeden. Bij niet gecastreerde katers kun je daardoor competitie krijgen en kan er een toegenomen strijd zijn om hun territorium te verdedigen. Sterilisatie en castratie vergroot de kans dat de katten goed met elkaar op kunnen schieten.

Hoe gezond is je huidige kat (fysiek en emotioneel)? Het is in het algemeen geen goed idee om een kat er bij te nemen als je huidige kat zich op de een of andere manier niet lekker voelt. Katten die een chronische ziekte hebben (artrose, nierproblemen, diabetes) of stress gerelateerde ziektes hebben zoals blaasontsteking of chronische niesziekte ervaren een kat er bij alleen maar als extra stress.

Hoe oud is je kat? In het algemeen is de kans dat je kat een andere kat accepteert groter als je kat nog jong is. Het introduceren van een jonge kat/kitten aan je oudere kat kan daarentegen problematisch zijn. Jonge katten willen vaak veel meer spelen en kunnen dit spelgedrag afreageren op de oudere kat die daar in veel gevallen helemaal niet van gediend is. Niet zelden lopen dit soort interacties uit op ware gevechten, die de relatie tussen je katten blijvend verstoord.

Het temperament van je kat? Net als mensen heeft iedere kat zijn eigen temperament of persoonlijkheid. Sommige katten zijn zelfverzekerd terwijl andere juist meer timide zijn. Twee zelfverzekerde katten kunnen botsen door competitie over bronnen, terwijl timide of angstige katten juist vermijdingsgedrag kunnen vertonen bij introductie van een nieuwe kat. Alhoewel dat laatste in de ogen van eigenaren vaak minder erg is, is het voor deze angstige kat een bron van chronische stress en een enorme aantasting van hun welzijn.

Wat weet je van de ouders? Het temperament van een kat wordt gevormd door erfelijke factoren en omgevingsfactoren. Kittens van sociale en vriendelijke ouders zijn zelf vaak ook vriendelijker en socialer naar andere katten.

Hoe was de socialisatie fase? Wanneer kittens tussen de 2 en de 8 weken oud zijn, staan ze het meest open voor het leren van nieuwe dingen in hun omgeving, zoals ‘huiselijke’ geluiden, voorwerpen, andere dieren en mensen. Kittens die in deze gevoelige periode, ook wel socialisatiefase genoemd, positieve contacten hebben met andere katten zullen later in hun leven een grotere kans hebben om positief te reageren op andere katten.

De kans dat een kat die goed gesocialiseerd is naar katten een nieuwe kat accepteert is daarom groter dan wanneer de kat niet of slecht is gesocialiseerd naar katten. De kans op een goede acceptatie neemt toe als de kat gedurende de rest van zijn leven regelmatig positieve interacties heeft met andere katten.

Welke ervaring heeft de kat als volwassen kat met andere katten gehad? Een kat kan door een traumatische ervaring met een andere kat angst krijgen voor alle andere katten. Negatieve ervaringen hebben een sterk effect op leren en geheugen. Het is dus belangrijk om te weten of je kat eerder negatieve ervaringen met andere katten gehad heeft en hoe dit zijn gedrag rond andere katten heeft beïnvloedt.

Hoe is de huidige relatie van mijn kat? Leeft de kat nu met andere katten in zijn omgeving. Of hoe reageert je kat op andere katten buitenshuis? Als je kat zich dan op een of andere manier angstig gedraagt of agressie vertoont kan de introductie van een nieuwe kat deze negatieve emoties juist versterken.

Zoals met zo veel katten dingen, is er helaas geen vastomlijnd antwoord en iedere kat is verschillend. Mocht je na het lezen van bovenstaande informatie toch besluiten er een kat bij te nemen dan is een succesvolle introductie van groot belang.

Lees je dit bericht terwijl je er al een kat bij gekregen hebt en zie je problemen tussen je katten onderling (angst, agressie) of zie je problemen zoals onzindelijkheid, dan kun je natuurlijk contact met ons opnemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *