Hoe weet ik of mijn kat een andere kat zal accepteren?

Het is moeilijk om te voorspellen of jouw kat een andere kat in zijn huis zal accepteren. Katten zijn territoriale dieren en alhoewel ze door domesticatie meer sociaal zijn geworden is dit wel beperkt en er is veel variatie tussen individuen. Zijn katten eenmaal volwassen dan ligt de mate van hoe sociaal ze zijn naar andere katten redelijk vast.

Overweeg je om er een kat bij te nemen? Kijk dan als eerste onze video waarin we uitleggen waarom de kans groot is dat jij het leuk vind, maar je kat helemaal niet.

Met sociaal zijn bedoel ik hoe comfortabel je kat zich voelt bij mensen en andere dieren, inclusief katten. Wetenschappers hebben een aantal factoren ontdekt die hierbij een rol spelen, maar ongetwijfeld zullen er nog meer factoren te ontdekken zijn. Als je deze factoren in ogenschouw neemt dan zijn er verschillende dingen die je af moet wegen als je er nog een kat bij wilt nemen. Deze factoren staan niet los van elkaar, en hoe meer positieve antwoorden, hoe groter de kans dat je kat een andere kat accepteert.

Een kat zeer sociaal zijn naar mensen terwijl hij niet geniet van het gezelschap van een andere kat.

Beantwoord onderstaande vragen voor iedere kat in je huishouden en ook voor de potentiële nieuwe kat om te weten of je kat een andere kat zal accepteren.

Is het een poes of een kater? In het wild leven moederpoezen en hun vrouwelijke nakomelingen vaak in groepen, mits er voldoende bronnen (eten, drinken, rustplaatsen) zijn. Katers trekken, eenmaal volwassen geworden, weg uit de groep. De meeste huiskatten zijn gesteriliseerd of gecastreerd, er is tot op heden nog geen eenduidig bewijs hoe dit de acceptatie van een nieuwe kat beïnvloed.

Is de kat familie van de nieuwe kat? Katten die familie van elkaar zijn tonen vriendelijker gedrag naar elkaar dan katten die geen familie van elkaar zijn. Als je katten niet tegelijk aanschaft zijn ze meestal geen familie van elkaar. Wil je graag twee katten dan verdient het de voorkeur om twee nestgenoten te nemen.

Is de huidige kat gesteriliseerd/gecastreerd? Circulerende hormonen kunnen uiteraard het gedrag van je kat beïnvloeden. Bij niet gecastreerde katers kun je daardoor competitie krijgen en kan er een toegenomen strijd zijn om hun territorium te verdedigen. Sterilisatie en castratie vergroot de kans dat de katten goed met elkaar op kunnen schieten.

Hoe gezond is je huidige kat (fysiek en emotioneel)? Het is in het algemeen geen goed idee om een kat er bij te nemen als je huidige kat zich op de een of andere manier niet lekker voelt. Katten die een chronische ziekte hebben (artrose, nierproblemen, diabetes) of stress gerelateerde ziektes hebben zoals blaasontsteking of chronische niesziekte ervaren een kat er bij alleen maar als extra stress.

Hoe oud is je kat? In het algemeen is de kans dat je kat een andere kat accepteert groter als je kat nog jong is. Het introduceren van een jonge kat/kitten aan je oudere kat kan daarentegen problematisch zijn. Jonge katten willen vaak veel meer spelen en kunnen dit spelgedrag afreageren op de oudere kat die daar in veel gevallen helemaal niet van gediend is. Niet zelden lopen dit soort interacties uit op ware gevechten, die de relatie tussen je katten blijvend verstoord.

Het temperament van je kat? Net als mensen heeft iedere kat zijn eigen temperament of persoonlijkheid. Sommige katten zijn zelfverzekerd terwijl andere juist meer timide zijn. Twee zelfverzekerde katten kunnen botsen door competitie over bronnen, terwijl timide of angstige katten juist vermijdingsgedrag kunnen vertonen bij introductie van een nieuwe kat. Alhoewel dat laatste in de ogen van eigenaren vaak minder erg is, is het voor deze angstige kat een bron van chronische stress en een enorme aantasting van hun welzijn.

Wat weet je van de ouders? Het temperament van een kat wordt gevormd door erfelijke factoren en omgevingsfactoren. Kittens van sociale en vriendelijke ouders zijn zelf vaak ook vriendelijker en socialer naar andere katten.

Hoe was de socialisatie fase? Wanneer kittens tussen de 2 en de 8 weken oud zijn, staan ze het meest open voor het leren van nieuwe dingen in hun omgeving, zoals ‘huiselijke’ geluiden, voorwerpen, andere dieren en mensen. Kittens die in deze gevoelige periode, ook wel socialisatiefase genoemd, positieve contacten hebben met andere katten zullen later in hun leven een grotere kans hebben om positief te reageren op andere katten.

De kans dat een kat die goed gesocialiseerd is naar katten een nieuwe kat accepteert is daarom groter dan wanneer de kat niet of slecht is gesocialiseerd naar katten. De kans op een goede acceptatie neemt toe als de kat gedurende de rest van zijn leven regelmatig positieve interacties heeft met andere katten.

Welke ervaring heeft de kat als volwassen kat met andere katten gehad? Een kat kan door een traumatische ervaring met een andere kat angst krijgen voor alle andere katten. Negatieve ervaringen hebben een sterk effect op leren en geheugen. Het is dus belangrijk om te weten of je kat eerder negatieve ervaringen met andere katten gehad heeft en hoe dit zijn gedrag rond andere katten heeft beïnvloedt.

Hoe is de huidige relatie van mijn kat? Leeft de kat nu met andere katten in zijn omgeving. Of hoe reageert je kat op andere katten buitenshuis? Als je kat zich dan op een of andere manier angstig gedraagt of agressie vertoont kan de introductie van een nieuwe kat deze negatieve emoties juist versterken.

Zoals met zo veel katten dingen, is er helaas geen vastomlijnd antwoord en iedere kat is verschillend. Mocht je na het lezen van bovenstaande informatie toch besluiten er een kat bij te nemen dan is een succesvolle introductie van groot belang.

Lees je dit bericht terwijl je er al een kat bij gekregen hebt en zie je problemen tussen je katten onderling (angst, agressie) of zie je problemen zoals onzindelijkheid, dan kun je natuurlijk contact met ons opnemen.

8 reacties

 1. Johan van der linden

  Op 6 -10 Boris in laten slapen nu is zijn broer Doerak van 14 jaar alleen over ik wil graag er een maatje voor bij zoeken . Graag advis wanneer ik dat kan doen hij mist zijn broer wat raad u mijn aan 1 of 2 jonge kitten of zeg u nee een oudere kat is wijzer . Ter info Doerak is een huiskamer komt niet buiten woont in een ruim huis eventueel nieuw katten blijven ook binnen . Wat raad u mijn aan en op watvoor termijn kan ik er een of meerdere katten aanschaffen. Gr johan

  • admin

   Hoi Johan,

   Als eerste moet Doerak tijd krijgen om te rouwen en dat kan zeker een aantal maanden duren, zie daarvoor deze video:https://youtu.be/xhzIYFhiqm0 Dus qua termijn zou ik zeker 3/4 – 1 jaar wachten.
   Daarnaast moet je je afvragen of Doerak echt wel een nieuwe kat erbij wil, want een andere kat kan nooit zijn broer vervangen net zoals het bij mensen niet kan om het verlies van een persoon te vervangen door een ander persoon. Dus ook al was de relatie tussen Boris en Doerak goed, dan hoeft dat zeker niet zo te zijn als je er een andere kat bij doet. Sterker nog, de kans dat dit goed gaat is vele malen kleiner dan dat het verkeerd gaat. Met als gevolg dat je twee katten van verschillende sociale groepen (geen vriendjes) hebt in een huis met beperkte vluchtmogelijkheden en beperkte mogelijkheden om elkaar te vermijden (zoals katten die ook naar buiten gaan wel hebben). Vervolgens hebben alle katten verschillende persoonlijkheden en verschillende behoeftes en zeker Doerak is al een oudere kat die heel andere behoeftes hebben dan jonge katten. Mijn eerlijke advies is dan ook om er geen kat bij te nemen, te genieten van Doerak zijn laatste jaren, en hem zo gelukkig mogelijk maken. En dan wanneer Doerak er niet meer is twee kittens te nemen uit hetzelfde nest en hetzelfde geslacht (dus twee broers of twee zusjes). Groeten, Sonja

 2. D schaap

  Hallo, wij hebben in het voorjaar er een katertje bijgenomen, na het onverwachte overlijden van een andere kater. Nu gaat onze kater, die we al hadden overal plassen in huis waar het niet hoort.
  Sinds maandag is het jonge katertje gecastreerd. Hoe kunnen we onze oude kater(ook gecastreerd) dit gedrag weer afleren?

  • admin

   Hoi,

   Als eerste moet je weten waarom je kat dit doet, daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Het kan een medisch probleem zijn, laat daarom je kat eerst door de dierenarts onderzoek en laat ook een urine onderzoek doen. Tot wel 50% van onzindelijk gedrag komt voort uit een medisch probleem of een combinatie medisch-gedragsprobleem. Als daar niets uitkomt dan is het een gedragsmatig probleem. Om er achter te komen wat dat precies is is een gedragsanalyse nodig. Dit kan digitaal of aan huis. Bedenk dat er altijd een reden is waarom je kat dit doet, als je de reden weet kun je het oplossen. Daarnaast is het verstandig er niet te lang mee ‘rond te lopen’ omdat elk gedrag als het een tijdje aanhoudt een gewoonte kan worden waardoor het moeilijker wordt om het kwijt te raken, net als bij ons mensen.

   Hartelijke groeten,
   Sonja

 3. Marjan

  Hallo,

  Ik volg al een tijdje met veel plezier jullie Youtube kanaal.
  Ik heb een Blauwe Rus gecastreerde kater (geboren 26/01/20). Hij is op 13 weken bij mij gekomen. Ik heb me toen terug op de wachtlijst voor een nieuwe kitten laten zetten bij dezelfde cattery. De fokker liet me weten dat er nieuwe kittens geboren zijn en er een kitten beschikbaar is vanaf eind januari, ook een katertje met dezelfde ouders. Natuurlijk superschattig 🙂 Ik vraag me wel af of het leeftijdsverschil ondertussen niet te groot is tussen beide katten. Mijn kat is enerzijds nog erg speels en heeft veel uitdaging nodig. Anderzijds is hij wel gewoon om (met mij) alleen te zijn en ook als maar vaker alleen thuis omdat ik maar enkel dagen per week van thuis kan werken. Kan een kitten een verbetering zijn van zijn leven of maak ik hem daardoor alleen maar gestresseerd en ongelukkig? Wat zou uw advies zijn?
  Met vriendelijke groet
  Marjan

  • admin

   Hoi Marjan,

   Of jouw kat het leuk vindt hangt van meerdere factoren af, in de meeste gevallen hebben katten er totaal geen probleem mee om alleen te wonen en levert samenwonen met een andere kat vaak stress op. De factoren die een rol spelen heb ik besproken in deze video: https://youtu.be/hrWQB_0kU-8
   Sommige katten vinden het uiteindelijk wel leuk. Het heeft ook erg met de persoonlijkheid van je kat en de nieuwe kat te maken, past dat bij elkaar. Sowieso is een goede introductie een must en ook de basis voor een toekomstige goede relatie.

   Groeten,
   Sonja

 4. Miranda

  Hallo,
  Wij willen een kitten poes kopen en twijfelen nu of we haar broertje ook mee moeten nemen. Is dat verstandig, een poes met een kater? Ze komen wel uit hetzelfde nest. Ik lees verschillende verhalen.

  Mvg Miranda

  • admin

   Hoi Miranda, kittens uit hetzelfde nest gaat over het algemeen beter dan kittens die niet verwant zijn. Het probleem met een kater en een poes is vaak dat katers nog lang willen worstelen als spel en poezen daar vaak veel eerder mee stoppen, waardoor er conflicten kunnen ontstaan. Het is dan aan jou als eigenaar om je kater een andere uitlaatklep te bieden (naar buiten gaan en veel spelen met een speelhengel) maar helemaal voorkomen kun je dat niet. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de persoonlijkheid van zowel de poes als de kater. Als je kan kiezen zou ik eerder gaan voor de keuze poes – poes of kater – kater, waarmee ik niet wil zeggen dat poes – kater niet goed kan gaan. Het is meestal wel beter om te kiezen voor kittens uit hetzelfde nest dan kittens die niet aan elkaar verwant zijn.

   Groeten,
   Sonja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *