Moderne kattenbak onzin

Vroeger was een kattenbak een heel eenvoudig ding: een rechthoekige of vierkante bak zonder deksel. Je had er een schepje bij en that’s it! Maar tegenwoordig zijn er zoveel soorten en maten verkrijgbaar! En ook allerlei kattenbak accessoires. Is dat nou echt allemaal nodig? In deze blog bespreken we de nieuwste trends op kattenbak gebied.

Geen zin om te lezen, bekijk dan deze video

De ‘hop in’ kattenbak

Moderne kattenbak onzin

Deze kattenbak is ontworpen voor de eigenaar en niet voor de kat. Het is een rechthoekige dichte bak met in de deksel een rond gat waar de kat dan door naar binnen en naar buiten moet klimmen. Stel je voor dat je naar de wc moet en via het plafond naar binnen moet klimmen! Je hebt geen idee waar je in beland! Deze is dus volledig gesloten waardoor de kat geen overzicht heeft over de omgeving, daarnaast zijn deze bakken ook erg klein waardoor de kat moeilijk kan draaien en graven. Al met al niet erg katvriendelijk dus!

 

De ‘automatische of robot’ kattenbak

Deze kattenbak is voor luie mensen! De robot kattenbak is er in diverse varianten (en ook in zeer uiteenlopende prijscategorieën!) Het idee komt op hetzelfde neer: hij zou zichzelf schoonmaken, zodat je niet meer zelf hoeft te scheppen. Helaas maken ze ook allemaal vrij veel geluid als ze aan het schoonmaken slaan, wat angst kan oproepen bij je kat (grotere kans dat ie het dan dus naast de bak gaat doen) en ze zijn bijna allemaal overdekt, te klein of met een hoge instap. Houdt die centjes lekker bij je en loop aan deze kattenbakken voorbij. Je maakt je kat er niet gelukkig mee!

De ‘verborgen’ kattenbak

27A84FC4 D994 47C5 AB84 94AB062E166C

Zoek op Pinterest naar “kattenbak” en het eerste wat je te zien zijn krijgt is een hele lading aan ideeën over hoe je het beste de kattenbak uit het zicht kunt laten verdwijnen. Dat staat waarschijnlijk wel mooier in je interieur. Maar het komt er dus weer op neer dat je de kattenbak in een kast of in een ombouwtje stopt waardoor hij dus weer overdekt is, vaak nog met een deurtje en veelal te klein. Komen we toch weer een beetje uit op het dixie verhaal. Wordt je kat niet blij van, en dat wil je natuurlijk niet. Want jij wilt een blije kat!

De ‘buiten’ kattenbak

De kattenbakken die speciaal ontworpen zijn voor buiten gebruik moeten uiteraard bestand zijn tegen de weers elementen. Dat betekend dat er geen regen in mag komen anders veranderd je kattenbak in een puinhoop. Helaas zorgt dat er dus ook weer voor dat deze bakken volledig gesloten zijn met aan de voorkant een soort tunnelopening waar je kat door moet kruipen. Dit doet ons wederom terug keren bij het dixie verhaal. Te klein, geen overzicht, stank blijft hangen. Deze bak is dus niet geschikt. Wil je toch een “kattenbak” buiten maken voor je kat? Graaf dan een kuil van 1 meter bij 1 meter en zo’n 30cm diep. Doe onderin grind en daarboven op fijn zand. Als je dagelijks de ontlasting eruit schept en regelmatig het zand vervangt heb je een prima buiten kattenbak die nog bijna gratis is ook!

Kattenbakaccessoires

Als laatste willen wij jullie iets vertellen over 2 kattenbak accessoires die te koop zijn en waar jullie beter aan voorbij kunnen lopen in winkel. De eerste betreft de zogenaamde kattenbak liners. Dit zijn plastic zakken die je onderin de kattenbak doet en daarop doe je dan het grit. Het idee hier achter is dat je dan in een keer de zak met gehele inhoud eruit kan halen en zo dus de bak niet hoeft uit te soppen. Sommige mensen gebruiken kranten (niet doen, urine in kranten gaat stinken) of vuilniszakken. Katten vinden dit soort liners niet fijn! Dit komt doordat zij gaan graven en dan met de nagels in de liner blijven hangen en dat is niet prettig. Dus wees niet lui en sop die kattenbak gewoon even uit.

Als tweede willen we hier de geurfilters, geurpoeders, geurkorrels, geurvreters of andere geurgerelateerde producten die je aan de kattenbak zou moeten toevoegen om nare geurtjes te verminderen, benoemen. In deze video hebben we je al uitgelegd waarom je geurloos kattengrit zou moeten gebruiken. Extra geur toevoegen is dus niet handig. Katten vinden dat niet prettig. En als jij je kattenbak goed schoon houdt dan stinkt deze niet.

Bespaar geld

Het komt er dus op neer dat die grote vierkante of rechthoekige bak zonder kap met dat schepje eigenlijk nog steeds de allerbeste kattenbak is voor jouw kat. En ja, je hebt dan dus meerdere van de open bakken in je huis staan. Maar dat heb jij natuurlijk wel over om je kat gelukkig te maken? En het scheelt je nog een heleboel geld ook!

Kattenbak

Trixie kattenbak XXL e1705591307683

XXL Trixie kattenbak: L 71 x B 56 × H 25 cm. De grootste ‘officiële’ kattenbak. 

Kattenbak vulling

Kattenbakvulling

Fijnkorrelig, klontvormend en geurloos grit. 

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

2 reacties

  1. Lena

    Ben het helemaal met het artikel eens! Een hoop snufjes die complete overbodig zijn maar waar je wel veel geld voor moet neertellen! Mijn katten hebben een ouderwetse grote, hoge kattenbak met zo’n huif, gewoon een bak met een deksel! Die willen ook niet op een bak met zo’n klapdeurtje! Helaas zijn deze bakken nergens meer te koop! Ferplast heeft wel zoiets maar die zijn een stuk kleiner, helaas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *