Is een buitenkat gelukkiger dan een binnenkat?

geplaatst in: Katten en stress | 0

Moet je je kat naar buiten doen? Of kun je een kat ook prima binnen houden? Zijn katten die buiten komen gelukkiger dan katten die uitsluitend binnen leven? In deze blog leggen wij je daar alles over uit.

Geen zin om te lezen, bekijk dan deze video

Vroeger was het heel normaal om je kat naar buiten te doen. Toen gingen bijna alle katten naar buiten. Tegenwoordig zijn er steeds meer katten die binnen blijven. Dat komt o.a. door de opkomst van de raskatten, die enorm in populariteit stijgen, maar ook doordat steeds meer huishoudens bestaan uit tweeverdieners. Zij willen graag een huisdier, maar hebben geen tijd om tussen de middag een hond uit te laten. Een kat hoef je niet uit te laten, en kun je daardoor ook nog eens op een flat houden.

De wilde voorouder van je kat

Om de vraag te beantwoorden of een kat gelukkiger is als deze naar buiten kan moeten we kijken wat zijn voorouder, de Afrikaanse wilde kat, zoal buiten doet. Een wilde kat heeft een territorium en een leefgebied. Het territorium is het centrum van zijn leefgebied en daarin rust en slaapt de kat, brengt hij zijn jongen groot en neemt hij zijn prooi mee naar toe om rustig op te eten. Het leefgebied, wat daarom heen ligt, is veel groter. Hierin is hij een groot deel van de dag bezig met de boel verkennen, jagen op prooien en loopt hij patrouille om te zien wie er nog meer voorbij komt.

Een huiskat die buiten komt zal het huis en zijn tuin als territorium beschouwen. Daarbuiten heeft hij een leefgebied. De grootte hiervan verschilt een beetje per kat. De ene kat komt niet verder dan het einde van de straat, de andere loopt dagelijks een paar kilometer.

Bij een kat die uitsluitend binnen blijft is het huis en misschien ook de tuin niet alleen territorium, maar ook meteen zijn leefgebied. Je zult dus meer moeite moeten doen om je kat bezig te houden.

Voordelen van je kat naar buiten doen:

  • Meer mogelijkheden om natuurlijk gedrag te vertonen: Je kat kan naar hartenlust jagen, exploreren en patrouilleren.
  • Minder kans op verveling: buiten is er altijd wel wat te doen of te zien. Als je kat een eigen kattenluik heeft (het liefst op chip) kan je kat zelf bepalen wanneer hij naar buiten gaat. Als jij aan het werk bent, gaat hij lekker een blokje om. Dan is hij weer thuis als jij terug komt van het werk, zodat jullie dan samen op de bank kunnen hangen.
  • Minder kans op stress: Zeker als je kat een eigen luik heeft en zelf kan bepalen wanneer hij de deur uit kan heeft je kat minder kans op stress. Hij heeft dan namelijk zelf de controle over wanneer hij naar buiten gaat. En katten zijn nu eenmaal control freaks! Ze kunnen dan ook stressvolle situaties in huis uit de weg gaan, bijvoorbeeld als er visite is, of als jij besluit om te gaan stofzuigen.
  • Minder kans op overgewicht: Verveling en stress kunnen ervoor zorgen dat je kat overgewicht krijgt. Dit kan weer zorgen voor andere medische problemen zoals suikerziekte en blaasklachten. Een kat de buiten komt beweegt over het algemeen ook meer dan een kat die enkel binnen blijft.
  • Minder kans op gedragsproblemen: Verveling en stress kunnen leiden tot gedragsproblemen zoals, slopen, agressie, overmatig aandacht vragen, onzindelijkheid en overmatige vachtverzorging.

Zoals je ziet zijn er veel voordelen te behalen als je je kat naar buiten doet. Toch kunnen we niet zomaar zeggen dat een kat die naar buiten gaat per definitie gelukkiger is dan een binnenkat. Er zijn namelijk ook behoorlijk wat nadelen die ervoor kunnen zorgen dat jij er voor kiest om je kat binnen te houden.

Nadelen van je kat naar buiten doen:

  • Kans op een aanrijding: Als jij vlakbij een drukke weg woont, is de kans dat je kat wordt aangereden aannemelijk. Een aangereden kat is geen gelukkige kat.
  • Kans verwondingen door vechten: Als jij in een buurt woont waar nog meer katten zijn, dan is er kans dat je kat in een gevecht komt met een andere kat. Hierbij kan hij verwondingen en ziektes op lopen.
  • Kans op stress: Als je in een wijk woont waar heel veel andere katten wonen heb je kans dat je kat daar helemaal niet blij van wordt. Katten zijn territoriaal. In een buurt waar veel katten wonen overlappen leefgebieden en soms ook wel territoria. Dit kan leiden tot stress. En stress kan leiden tot gedragsproblemen zoals onzindelijkheid, agressie, angst en overmatige vachtverzorging.
  • Kans op burenruzie: Niet alle buren zullen er blij mee zijn dat jij een kat hebt die naar buiten gaat. Want wat doen katten als ze naar buiten gaan? Juist! Plassen en poepen in andermans tuin, en op auto’s zitten die waarschijnlijk niet allemaal van jouw zijn. Dit kan soms heel vervelend worden.
Hoewel er dus voor allebei wat te zeggen is, willen wij benadrukken dat de mogelijkheid om naar buiten te gaan het leven van je kat enorm verrijkt!

Dus als jij besluit om je kat binnen te houden zorg er dan voor dat hij gedeeltelijk naar buiten kan door bijvoorbeeld de tuin of het balkon af te zetten. Of door het plaatsen van een kattenren. Heb je geen balkon of tuin? Dan kun je door het plaatsen van een stevige hor in een open raam met daarvoor een leuke klimpaal je kat ook een stukje gelukkiger maken. Het opsnuiven van de geuren van buiten en het uitzicht op de vogeltjes zullen het natuurlijke instinct in hem aanwakkeren.

Het binnen houden van katten zal altijd meer werk van jou als eigenaar eisen dan wanneer je kat naar buiten kan. Je kunt je kat bezig houden door gebruik te maken van de verticale ruimte in huis zodat je kat lekker kan klimmen en door dagelijks met je kat te spelen. Ook het gebruik van voerpuzzels helpt je kat om het natuurlijke jachtinstinct na te bootsen.

Het antwoord op de vraag of een buitenkat gelukkiger is dan een binnenkat, is dus niet per definitie ja. Het verschilt helemaal per situatie en je kan veel doen om een binnenkat gelukkig te houden. Maar ook als hij binnen blijft kun je hem altijd een klein stukje van buiten geven.

Voerpuzzel

Trixie voerpuzzel

Cat activity voerpuzzel:  laat je kat werken voor zijn eten en maak de maaltijd tijd leuk!

Voerpuzzel

Voerpuzzel

3-in 1 voerpuzzel: met 3 levels is het voor elke kat leuk!

Voerpuzzel

Voerpuzzel muis

Doc & Phoebe Hunting Feeder: verstop de met brokjes gevulde muizen en stimuleer het jachtinstinct van je kat! 

Kattenluik

SurePet huisdierluik e1705591373657

SureFlap kattenluik: kattenluik dat werkt op de identificatie chip van je kat waardoor er geen vreemde katten binnen kunnen komen.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *