De beste manier om een plas- of sproei plek schoon te maken.

Heel vervelend als je kat in huis gesproeid of buiten de bak geplast heeft. Dat wil je natuurlijk snel en goed schoon maken. Wist je dat het niet op de juiste manier verwijderen van urine er voor kan zorgen dat je kat op dezelfde plaats weer plast of sproeit?

Geen zin om te lezen, bekijk dan deze video

Wat je zeer zeker niet moet gebruiken:

Sterk ruikende schoonmaakmiddelen zoals bleek, ammoniak en azijn kun je beter niet gebruiken. Ze breken de urinegeur niet af maar maskeren hem alleen. Omdat de kat zijn reukvermogen veel beter is dan die van ons, blijft hij de geur van urine gewoon ruiken. Daarnaast zit in urine ook ammoniak, dus schoonmaken met ammoniak lijkt voor de kat ook op urine.

Hoe dan wel?

Gelukkig kun je de geur van urine op een goede manier weg krijgen. Zorg allereerst dat je de benodigde spullen en middelen in huis hebt. Heeft je kat op losse wasbare objecten geplast zoals kleden of kussens dan kun je die het beste in de wasmachine wassen met Biotex blauw.

Wat heb je nodig:

 • een stapel oude doeken of uitwasbare vatendoekjes
 • keukenrol
 • plastic zakken/vuilniszakken
 • Biotex groen of groene zeep
 • Urine-off (dierenwinkel) of chirurgische alcohol (drogist)

Hoe ga je het doen?

Stap 1: dep de urine zoveel mogelijk op met keukenrol, gooi deze weg in een plastic zak of vuilniszak, deze gooi je straks direct naar buiten in de container (doel: geen geur van urine op welke plaats dan ook in huis)

Stap 2: maak een sopje van warm water met Biotex groen of groene zeep. Wrijf de urineplek schoon met dit sopje en een doek. Leg de doek apart op een vuilnis zak (of bij wegwerpdoeken, gooi het bij de gebruikte keukenrol). Pak een nieuwe doek en herhaal deze handeling een aantal keren, tot je zelf geen urine meer ruikt. (door elke keer een nieuwe doek te gebruiken voorkom je verspreiding van de urinegeur. Wanneer je opnieuw met de gebruikte doek in het sop gaat, komt de urine geur daar namelijk in en ruikt uiteindelijk alles nog steeds naar urine).

Stap 4: Pak schoon water en een schoon doekje en verwijder zoveel mogelijk sop, herhaal dit diverse keren, pak hierbij elke keer een schoon doekje.

Stap 4: Dep droog met keukenrol, gooi dit weer in de vuilnis zak.

Stap 5: Spray met Urine-off of chirurgische alcohol en laat dit verdampen en drogen.

Stap 6: Zorg dat je kat minimaal een half uur niet bij deze plek kan.

Noot: Er zijn meerdere redenen voor katten om onzindelijke te worden. De belangrijkste oorzaken zijn: medische redenen (50%) zoals blaasontsteking, blaasgruis, artrose en onjuist kattenbak gebruik. Wil je weten waar een goede kattenbak aan moet voldoen, bekijk dan onze video’s over hoeveelheid, grootte, vulling en locatie van de perfecte kattenbak.

Kattenbak

Trixie kattenbak XXL e1705591307683

XXL Trixie kattenbak: L 71 x B 56 × H 25 cm. De grootste ‘officiële’ kattenbak. 

Kattenbak vulling

Kattenbakvulling

Fijnkorrelig, klontvormend en geurloos grit.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

2 reacties

 1. Ukkie

  Kan dit ook wanneer de urine al een tijd is ingetrokken in een betonnen vloer?

  • admin

   Hoi Jiske,
   Voor beton is dit niet altijd voldoende, omdat beton poreus is. Het beste is dan om een speciaal schoonmaak bedrijf te laten komen om het bijvoorbeeld met stoom schoon te maken. Daarna is het verstandig om die plek of die vloer te lakken met een betonlak zodat de urine er niet meer in kan trekken. En natuurlijk het oorspronkelijke probleem oplossen zodat het in de toekomst niet meer voor komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *