Voorkom stress bij je kat tijdens de feestdagen!

De kerstboom in huis, verplaatsing van meubels, bezoek over de vloer, andere huisdieren op bezoek. De periode rond kerst en oud-en-nieuw is vol met veranderingen in je huis. Terwijl katten zich juist goed voelen bij voorspelbaarheid en routine en graag de controle houden over hun territorium (het huis en de tuin). Reden genoeg dus voor een behoorlijke hoeveelheid stress waar wij als mens, in feeststemming, helemaal aan voorbij gaan.

Om de hoeveelheid stress tijdens de feestdagen te beperken, hier onze tips:

  • Zorg dat je kat voldoende veilige plekken heeft waar hij zich kan verstoppen. Kiest je kat er voor om bij een stressvolle situatie onder het bed of in de kast te kruipen zorg dan dat daar een prettige plek voor hem staat. Bijvoorbeeld in de vorm van een doos met een warme fleece deken er in. Veilige plekken moeten er altijd zijn voor je kat gedurende het hele jaar maar het kan noodzakelijk zijn om er extra plekken bij te maken gedurende de feestdagen. Gebruik op de nieuwe plekken het liefst kleedjes met zijn eigen vertrouwde geur.

  • Krijg je bezoek, leg hun dan uit dat ze de kat met rust laten en alleen de kat te aaien als die er zelf om vraagt. Het is voor een kat heel bedreigend om aangeraakt te worden als hij het niet wil en zeker als dit dan vreemden zijn.

  • Wil je bezoek toch graag interactie met je kat, laat ze dan spelen met een hengel. Op deze manier kan de kat zelf bepalen of hij mee wil doen of niet en bovendien geeft dit een positieve associatie met het bezoek.

  • Zorg altijd voor uitwijk mogelijkheden voor je kat. Dus laat de deur naar boven open zodat je kat zich terug kan trekken wanneer hij wil. Zeker als er kleine kinderen komen kan dit nogal eens lawaai met zich mee brengen en ook maken kinderen vaak zeer onverwachte bewegingen tijdens hun spel, waar de kat van kan schrikken. Hoe fijn is het dan als hij zich lekker terug kan trekken op een veilig en vertrouwd plekje.

  • Heeft je kat een eigen kamer, maar moet die gebruikt worden als slaapplek voor bezoek, zorg dan dat je kat andere plaatsen heeft waar hij naar toe kan. Op deze plek moet dan natuurlijk ook alles staan wat hij nodig heeft, zoals eten, drinken, slaapplek/veilige plek, kattenbak. Maar vergeet ook de krabpaal niet. De krabpaal bevat allerlei feromonen die er voor zorgen dat je kat zich prettig en vertrouwd voelt. Deze houvast heeft hij juist nodig nu zijn routine verstoord wordt. Het liefst laat je je kat hier al ruim van tevoren aan wennen.

  • Staat de kattenbak op een plek die tijdelijk erg druk is, zet er dan eentje bij op een rustige plek. Plassen en poepen terwijl Jan en alleman rondloopt vinden katten niet fijn.

  • Neemt het bezoek een hond mee, zorg dan dat deze niet bij de kat zijn veilige plek en andere bronnen kan komen. Denk bijvoorbeeld aan het tijdelijk gebruik van een traphek, als de kat boven een ruimte heeft waar hij zich terug kan trekken.

  • Het kan ook zijn dat je kinderen voor de feestdagen thuiskomen en zelf een kat meebrengen. In dat geval is het het verstandigst om de katten gescheiden te houden gedurende de hele periode. Katten zijn territoriale dieren en plotseling een andere kat in hun territorium wordt niet gewaardeerd. Logisch natuurlijk want stel je eens voor dat er tijdens de feestdagen een wildvreemd iemand zijn intrek neemt in je huis! Daar zou je zelf ook zeker niet blij van worden, dus doe dat ook je kat niet aan.

  • Houdt de vreemde kat gewoon apart op een slaapkamer met al zijn benodigdheden. Ook voor deze kat geldt natuurlijk dat hij spullen met zijn eigen geur meeneemt, want alleen de geur van een andere kat kan al voor voldoende stress zorgen.

Heb je alles geregeld? Vergeet dan niet om je kat ook af en toe wat aandacht te geven (als de kat het wil) en tussen alle drukte door even te spelen met een hengel. Spel is bij uitstek geschikt om stress te verminderen. Fijne feestdagen!

Slaapmandje

Slaapmandje

Een lekkere fluffy slaapmand. Zacht maar door de rand geeft het toch stevigheid en een beetje beschutting. 

Hangmat

Verwarming Hangmat

Radiator hangmat voor katten: veel katten houden van warmte, een hangmat aan de radiator geeft warmte en een extra ligplek.

Kattenbak

Trixie kattenbak XXL e1705591307683

XXL Trixie kattenbak: L 71 x B 56 × H 25 cm. De grootste ‘officiële’ kattenbak. 

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *