Plast jouw kat naast de kattenbak?

Plast je kat naast de kattenbak? Dan ben je zeker niet alleen! Onzindelijkheid is het meest voorkomende probleemgedrag bij de kat – en treurig genoeg is het ook een belangrijke reden waarom een kat in het asiel terechtkomt en mogelijk zelfs geeuthanaseerd wordt.

Er zijn meerdere redenen voor katten om onzindelijk te worden. Een belangrijke oorzaak is een medische aandoening (50% van de gevallen van onzindelijkheid) zoals blaasontsteking, blaasgruis of artrose. Is je kat onzindelijk laat hem dan eerst door je dierenarts onderzoeken, daarbij is een urine onderzoek ook echt noodzakelijk.

Een tweede hele belangrijke oorzaak van onzindelijkheid is onjuist katten bak management. Maar wat is dat nu precies en waarom is dat zo belangrijk dan.

Hoeveelheid kattenbakken:

Geen zin om te lezen, bekijk dan deze video

Even terug naar het natuurlijke gedrag van de kat. Het is een territoriaal dier met in zijn eigen territorium zijn eigen bronnen. Dat betekent dat hij in de natuur zijn eigen kattenbak heeft die hij nooit hoeft te delen met soortgenoten. Bij ons in huis leven vaak meerdere katten die gedwongen worden om de kattenbak te delen. Vindt een van de katten dit niet prettig dan kan hij zomaar een andere plek uitzoeken, zoals de bank, ergens in een hoek van de kamer, een deurmat, en daar heb je ineens een onzindelijke kat in huis. Het beste wat je daarom kunt doen is zoveel kattenbakken in huis zetten als dat er katten zijn, plus 1 extra. (Dus 2 katten betekent minimaal 3 kattenbakken).

Locatie van de kattenbakken:

Geen zin om te lezen, bekijk dan deze video

Een kat in het wild is erg kwetsbaar op het moment dat hij plast of poept. Hij kan immers zomaar aangevallen worden door een ander, groter roofdier. Dat instinct zit ook nog steeds in onze huiskat. Hij wil daarom het liefst dat de kattenbak op een rustig en veilig plekje staat. Dus niet in die drukke gang of bijkeuken waar iedereen doorloopt. En ook niet naast de wasmachine die zomaar ineens kan gaan centrifugeren, waardoor je kat zich een hoedje schrikt, met goede kans dat hij dan niet meer op deze bak wil en een ander in zijn ogen veiliger plekje kiest.

Grootte van de kattenbakken:

Geen zin om te lezen, bekijk dan deze video

Buiten heeft een kat de ruimte als hij moet plassen, hij draait rondjes en graaft de plas of poep onder. En ja dat wil je huiskat ook doen. Om goed te kunnen draaien moet de kattenbak 1,5 keer de lengte van je kat zijn. Je komt dan gemiddeld genomen uit op minimaal 75 cm in de lengte en de breedte. Voor grote katten als een Main Coon is zelfs nog een grotere kattenbak nodig. De meeste kattenbakken zijn dus gewoon te klein. Te klein om te draaien en ook te klein om de uitwerpselen goed onder te graven. Tip: een lekbak voor een wasmachine is goed te gebruiken als kattenbak

Dichte versus open kattenbak:

Geen zin om te lezen, bekijk dan deze video

Omdat een kat heel kwetsbaar is als hij op de bak zit, heeft hij graag overzicht. Een dichte kattenbak ontneemt de kat dat overzicht. Hij kan bijvoorbeeld aangevallen worden door een andere kat in het huishouden, die rustig boven op de bak kan gaan wachten tot de andere kat er uit komt en hem dan een mep geven. Een ander nadeel van een dichte kattenbak is dat de lucht er lang in blijft hangen. Vergelijkbaar met een Dixie wc voor mensen. De meeste katten hebben daarom de voorkeur voor een open kattenbak. Ben je er niet zeker van wat jou kat het liefste heeft, plaats dan een open en een dichte kattenbak naast elkaar. Je ziet vanzelf welke bak het meeste gebruikt wordt.

Kattenbakvulling:

Geen zin om te lezen, bekijk dan deze video

Als je normaal je behoeftes doet in losse grond dan is het heel begrijpelijk dat je deze zelfde omstandigheden ook in je kattenbak wilt hebben. In losse grond kun je makkelijk graven en het doet niet zeer aan je voeten. Om die reden hebben katten de voorkeur voor fijnkorrelig, klompvormend grit. Zonder extra geurtjes natuurlijk. Het reukvermogen van katten is vele malen beter ontwikkeld dan dat van ons en al die toegevoegde geuren zoals lavendel, citroen of babygeur kunnen voor de kat juist een reden zijn om de kattenbak niet te gebruiken en elders te gaan plassen.

Door rekening te houden met de natuurlijke voorkeuren van de kat kan onzindelijkheid vaak voorkomen worden. En ook al is je kat (nog) niet onzindelijk dan zullen goede kattenbak omstandigheden hem veel gelukkiger maken. En dat is toch wat je wilt!

Heb je hulp nodig bij het oplossen van de onzindelijkheid van je kat, maak dan nu een afspraak voor een gedragsconsult (aan huis of digitaal). In veruit de meeste gevallen is dit probleem prima op te lossen, je moet alleen weten hoe.

Kattenbak

Trixie kattenbak XXL e1705591307683

XXL Trixie kattenbak: L 71 x B 56 × H 25 cm. De grootste ‘officiële’ kattenbak. 

Kattenbak vulling

Kattenbakvulling

Fijnkorrelig, klontvormend en geurloos grit.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *