Kittens

Hoe geef ik mijn kitten een goede start?

geplaatst in: Uncategorized | 5

Gefeliciteerd met je kitten. Natuurlijk wil je het allerbeste voor je kitten. En een goed begin is het halve werk, dat geldt zeker voor kittens. En de eerste indruk is heel belangrijk. Maar hoe ga je nu precies te werk. Dat leg ik je stap voor stap uit in deze blog. 

Geen zin om te lezen, bekijk dan deze video

Heb geduld

Heb geduld met je kitten. Laat je kitten het tempo bepalen. Afhankelijk van de eerder opgedane ervaringen van je kitten en zijn temperament kan het enkele dagen tot weken duren voor je kitten helemaal gesetteld is. Het is belangrijk dat je je kitten hier de tijd voor geeft, geduld in deze periode kan toekomstig probleemgedrag daarmee voor een groot deel voorkomen. 

Een eigen kamer

    • Eenmaal bij jou thuis aangekomen geef je je kitten een aparte kamer. Maak deze al klaar voor dat je het kitten gaat halen.

    • Zorg dat je andere huisdieren en kleine kinderen hier niet bij kunnen komen. Bij voorkeur is het een kamer met een raam, zodat er daglicht binnenkomt. Indien dit niet mogelijk is plaats dan een tijdschakelaar zodat het licht iedere dag op hetzelfde moment aan- en uitgaat aangepast aan de tijd van het jaar (volg het natuurlijke ritme).

    • Maak deze ruimte ‘kittenproof’ door ramen te sluiten en breekbare spullen te verwijderen.

    • Zorg voor voldoende fijne slaap en rust plekken zodat je kitten zich niet in een kast of onder het bed hoeft te verstoppen. Dit kun je eenvoudig doen door gebruik te maken van dozen en t-shirts, maar ook het reismandje met deurtje verwijderd en kleedje er in voldoet prima. En natuurlijk zijn er ook genoeg leuke mandjes en huisjes speciaal voor katten te koop. Tunnels en papieren zakken (zonder handvaten) zijn ook altijd erg in trek.

Hoe geef ik mijn kitten een goede start?
Kittens hebben een veilige, warme en zachte lig- en slaapplek nodig.

    • Katten zijn heel gevoelig voor geuren. Vraag de fokker of je een kleedje met de geur van het nest mee kan krijgen. Breng desnoods een kleedje van jezelf een week van te voren bij de fokker en vraag of deze een paar dagen in het nest mag liggen. De geuren en feromonen van het nest en de moeder stellen het kitten gerust. Let er ook op dat je de kleedjes waarop je kitten ligt alleen wast als ze echt vies zijn. Door te wassen verwijder je namelijk hun vertrouwde geur. Maak deurposten waar je kitten zijn feromonen aan heeft afgegeven ook niet te vaak schoon. Eventueel kun je een Feliway Classic verdamper in het stopcontact plaatsen. Geef het kitten een zachte knuffel om tegen aan te liggen. 

    • Zorg voor klimmogelijkheden. Katten houden van klimmen en kittens al helemaal. Maak daar dus optimaal gebruik van door middel van een klimpaal en plankjes of kastjes aan de muur. Van nature kijken katten graag vanuit een hoger gelegen plek rond in hun omgeving. Op deze manier kunnen ze hun mogelijke vijand spotten voordat hij hun gezien heeft. Katten zijn naast roofdieren namelijk ook prooidieren.

    • Zet op twee verschillende locaties een kattenbak. De meeste kittens zijn zindelijk wanneer ze bij hun moeder weggaan, dus dat levert vaak geen problemen. De meeste katten houden van fijnkorrelig, klompvormend en geurloos katten grit. Dit lijkt het meeste op zand/grond, de natuurlijke ondergrond waarin katten hun behoeftes doen. Vermijdt houtkorrels, deze doen vaak pijn aan de voeten. Zet de kattenbakken op een rustige locatie.

    • Krabben is een natuurlijke behoefte van katten, krabpalen- en matten zijn dus absoluut noodzakelijk. Zorg er voor dat de krabpaal groot genoeg is, ook als het kitten over een paar maanden een volwassen kat is. Kittens houden er van om te krabben aan S-vormige kartonnen krabmeubels. Er bestaan ook krap plankjes die je makkelijk aan de muur bevestigt.

    • Doe in elke veilige/verstopplek een zachte bedding, bijvoorbeeld fleece dekens of wollen dekens. 

    • Je kunt ook zachtjes muziek afspelen. Let er op dat dit echt zacht staat, aangezien het gehoor van katten veel beter is dan dat van ons. Wat voor ons comfortabel is, is voor katten veel te luid. Maak bij voorkeur gebruik van speciale kattenmuziek zoals ‘Through a Cat’s Ear’. Er bestaan ook speciale apps met katten muziek (Relax your cat). Vermijdt de radio of tv, je weet niet precies wat voor muziek er gespeeld wordt en regelmatig zijn er ook andere harde geluiden waar je kitten van kan schrikken. 

Op verkenning

Als je kitten zich veilig en vertrouwd voelt in zijn nieuwe omgeving kun je de deur van de kitten kamer open zetten. Opnieuw laat je je kitten in zijn eigen tempo de ruimtes verkennen. Zorg dat hij altijd toegang heeft tot zijn eigen kamer.

Introductie naar kinderen

Dit is ook het moment om je kitten langzaam aan kinderen te wennen. Idealiter is je kitten bij de fokker al gesocialiseerd naar kinderen. Vraag daar dus naar als je het kitten gaat halen. Is dit niet het geval dan is het nog belangrijker om deze introductie zeer geleidelijk te doen en alleen wanneer het kitten er klaar voor is. Laat het kitten zelf naar de kinderen toe komen en niet andersom. Laat je kinderen nooit zonder toezicht bij je kitten. Het is belangrijk om je kinderen te leren op een juiste manier met katten om te gaan en ze zeker met rust te laten als ze slapen, eten en naar de bak gaan. Door je kinderen te laten spelen met een hengel of iets lekkers te geven zorg je voor een positieve associatie. Je leert het kitten dus dat de aanwezigheid van kinderen iets leuks met zich meebrengt, namelijk spelen of iets lekkers.

Over het algemeen is je kitten als hij bij jou in huis komt al voorbij zijn socialisatie fase. Dat wil niet zeggen dat hij nu niets meer kan leren, maar het betekent wel dat het belangrijk is dat hij in zijn eigen tempo op onderzoek uitgaat en zo vertrouwen opbouwt. Geforceerd dingen opdringen werkt juist averechts met als risico dat het kitten angstig wordt of probleemgedrag ontwikkelt.

Slapen

Net als baby’s slapen kittens veel. Slaap is nodig voor een goede ontwikkeling zowel lichamelijk als geestelijk. Het kan zijn dat je kitten het ene moment als een wilde door het huis rent en kort daarna ineens in een diepe slaap is. Zorg er daarom voor dat er door het hele huis voldoende fijne plekjes zijn voor je kitten om ongestoord te slapen. Stoor je kitten niet in zijn slaap en zorg ook dat anderen (kinderen, bezoek, de hond) het kitten met rust laten als hij zich teruggetrokken heeft om te rusten of slapen. 

Spelen

Speel nooit met je handen of voeten. Ook niet door bijvoorbeeld je handen of voeten onder een deken of dekbed te bewegen zodat je kitten aanvalt. Het is nu misschien nog wel een leuk spelletje maar als je kitten eenmaal volwassen is, is zo’n aanval duidelijk minder aantrekkelijk. Onbewust heb jij op deze manier je kat geleerd dat het volkomen normaal is om handen en voeten aan te vallen. Het beste speel je met een veren hengel.

Ontwerp zonder titel 68

 

Speel altijd met een speelhengel in plaats van met je handen.

Ongewenst gedrag?

    • Straf je kitten nooit! Het enige wat je er mee bereikt is dat je kat bang voor je wordt. Je kunt je kitten afleiden door middel van spel met een hengel of door een speeltje weg te gooien. Daarnaast kun je gewenst gedrag juist belonen.

    • Houdt er rekening mee dat er bepaalde gedragingen zijn die je niet af kunt leren. Verstoppen bij angst, klimmen, krabben en jagen zijn natuurlijke behoeftes van een kat. Zorg er juist voor dat je kitten deze gedragingen uit kan oefenen door bijvoorbeeld een goede krabpaal, voldoende klim -en verstop mogelijkheden en speel dagelijks met je kitten. Ook als hij volwassen is of een senior.

Heb je al een kat?

Als je al een kat in huis hebt dan is het heel belangrijk om het kitten op een juiste manier te introduceren aan je huidige kat. Dit is belangrijk voor beide katten! Wil je het zekere voor het onzekere nemen en professionele hulp krijgen bij de introductie van een nieuwe kat, maak dan een afspraak voor een preventie consult. Vraag je je af of je huidige kat een andere kat zal accepteren bekijk dan onze video hierover.

Weersta de behoefte om ze even aan elkaar te laten snuffelen!

Door op een rustige en consequente manier met je kitten om te gaan, rekening te houden met zijn natuurlijke behoeftes en hem het tempo te laten bepalen, groeit je kitten op tot een evenwichtige en gelukkige kat. Bovendien ontwikkelt zich zo een sterke band tussen jou en je kat. Iets waar je een heel katten leven plezier van hebt!

Advies bij aanschaf van een kat/kitten nodig, neem contact met me op voor een preventie consult.

JA , IK WIL EEN AFSPRAAK !

Slaapmandje

Slaapmandje

Een lekkere fluffy slaapmand. Zacht maar door de rand geeft het toch stevigheid en een beetje beschutting. 

Tunnel

Kattentunnel

Een katten tunnel heeft vele functies: als verstop plek, als slaapplek, om in te spelen. En hij is verplaatsbaar en makkelijk op te bergen. Ideaal voor katten van alle leeftijden.

Kattenbak

Trixie kattenbak XXL e1705591307683

XXL Trixie kattenbak: L 71 x B 56 × H 25 cm. De grootste ‘officiële’ kattenbak. Hij lijkt nu misschien wat groot, maar je kitten groeit snel!

Krabpaal

Beeztees krabpaal

Krabpaal 90 cm lang, de perfecte lengte, zodat je kat zich goed uit kan rekken tijdens het krabben. Met sisal touw. Geschikt voor je kitten maar ook voor als hij straks volgroeid is.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

5 reacties

  1. Anne

    Heel erg bedankt weer voor alle informatie! Wij hebben vorige week zondag een kitten van 9 maanden geadopteerd en zijn natuurlijk erg blij met hem. We hebben voor hem gekozen omdat er werd aangegeven dat hij erg aanhankelijk is en in het asiel kwam hij ook veel naar ons toe en gaf hij kopjes. Nu eenmaal thuis lijkt hij zich na een week tijd aardig op zijn gemak te voelen. Hij ligt veel te slapen op het vloerkleed of zijn krabpaal en vind het leuk om te spelen. Ook loopt hij graag een rondje door het huis. Ook laat hij zich door mij oppakken en een tijdje vasthouden. Ik heb alleen het idee dat hij in plaats van meer minder naar me toe komt en daarnaast komt hij niet bij ons op de bank of bij ons liggen. Als ik bij hem probeer te gaan zitten dan wilt hij vaak niet geknuffeld worden. Is dit normaal gedrag? Moet ik hem nu juist veel met rust laten of ik wel bij hem zitten? Komt hij naar verloop van tijd wel bij ons liggen? Heel erg bedankt voor het meedenken!

    Groetjes, Anne

    • admin

      Hoi Anne,

      Je kunt hem het beste zelf laten bepalen wat hij wil, misschien is dat spelen in plaats van knuffelen. Bekijk onze video eens over lichaamstaal en of je kat wel geaaid wil worden. Check ook onze Facebook of Instagram eens, daar heb ik onlangs iets geplaatst juist over knuffelen, aaien en schoot katten. Over het algemeen kun je zeggen dat de kat bij je komt als hij dat wil en dat hij wanneer je hem ‘dwingt’/forceert tot contact, hij juist bij je weg gaat. Terwijl als je niets doet, hem alleen aait als hij dat zelf aangeeft, hij je juist vaker op zoekt. Soms willen katten wel op schoot maar niet geaaid, of andersom. Als hij wil komt hij vanzelf bij je.

      Groeten, Sonja

  2. Marlisa

    Hartelijk dank voor alle tips!
    Wij willen over een aantal maanden 2 kittens uit eenzelfde nestje in huis nemen.
    Wij wonen met 2 kinderen (7jaar en 5jaar) in eensgezinswoning met 3 verdiepingen.
    Waar in huis kunnen we de kittens het beste laten wennen? We hebben helaas geen extra kamer, die we in kunnen richten als plek waar ze helemaal alleen kunnen zijn. We hebben een open zolder, maar dat leek me niet perse het meest geschikt. Is het handig om dan 1 van de slaapkamers te kiezen? Welke tips heeft u in onze situatie? Moet de ruimte voor langere tijd beschikbaar blijven als veilige plek, of is dat niet nodig? Hoe lang duurt deze fase gemiddeld?
    Alvast hartelijk dank voor uw reactie.
    Vriendelijke groet

    • admin

      Hoi Marlisa,

      In verband met vakantie een beetje late reactie, sorry daarvoor. Het beste kies je dan een slaapkamer, het maakt niet uit als die al in gebruik is. Zie ook deze video’s: https://youtu.be/rEb4Ap32uYg en https://youtu.be/R8UxZxyuDmA
      Hoe lang het nodig is, is geheel afhankelijk van het karakter van de katten dus moeilijk te voorspellen. Als het goed gesocialiseerde katten zijn die in een huiselijke omgeving (woonkamer) zijn opgegroeid en je geen andere huisdieren (hond of kat) hebt, dan kan het wel snel gaan. Als je ook een introductie aan andere dieren moet doen of wanneer het angstige katten zijn, houdt er dan rekening mee dat het veel langer kan duren. Zorg er ook voor dat de kittens voldoende rust krijgen, ze alleen worden aangehaald en opgetild wanneer ze dat zelf aangeven te willen. Laat je kinderen met ze spelen met een speelhengel, om een goede band met de katten op te bouwen en speel nooit met handen en voeten. Groeten, Sonja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *