7 tips om je kat meer laten drinken

geplaatst in: Uncategorized | 1

Het voeren van nat voer (blikvoer) in plaats van brokjes is een heel effectieve manier om de wateropname bij je kat te verhogen zonder dat je kat hiervoor extra hoeft te drinken. Maar misschien is jouw kat een ‘brokjes eter’ en lust hij geen nat voer. Of heeft jouw kat een medische aandoening waarbij het noodzakelijk is dat hij nog meer vocht binnen krijgt, zoals blaasontsteking, nier problemen of obstipatie. Maar hoe doe je dat nou? We hebben de verschillende manieren voor je op een rijtje gezet:

Geen zin om te lezen, bekijk dan deze video.

  1. Locatie van de waterschalen: Zet water en voer nooit naast elkaar en ook niet naast de kattenbakken. Zet hem op een plaats waar je kat niet gestoord kan worden en in alle rust kan drinken. Zet je hem ergens in een hoek zorg er dan voor dat de kat er van de achterkant bij kan zodat hij overzicht blijft houden over de ruimte (rugdekking). Je kat weet zelf het beste welke plek hij fijn vindt dus praktisch gezien is het het handigst om meerdere waterbakken op verschillende plaatsen te zetten. Na een paar weken zie je precies welke bakken er wel en niet gebruikt worden. Niet gebruikte waterbakken haal je dan weg.
  2. Soort waterbak: Katten hebben vaak een voorkeur voor een stenen, glazen of stalen waterschaal. Plastic kan water een nare nasmaak geven. Gebruik het liefst een platte, wijde schaal, omdat sommige katten het vervelend vinden als hun snorharen de rand van de schaal raakt. Alhoewel er katten zijn die juist uit een glas drinken. Dus ook hierbij geldt dat je kat het zelf het beste weet, biedt dus verschillende mogelijkheden aan en laat je kat kiezen. Oudere katten drinken graag uit een verhoogde waterbak zodat hun rug/nek/ellebogen worden ontlast.
  3. Meerdere waterbakken: Het aanbieden van meerdere waterbakken kan er voor zorgen dat je kat meer drinkt. Sowieso is het minimaal aantal water (-en voerbakken) het aantal katten + 1 extra en op elke verdieping minimaal 1. Op deze manier ontstaat er geen competitie om de waterbakken, wat er voor zou kunnen zorgen dat je kat wel wil maar niet kan of durft te gaan drinken.
  4. Fonteinen: Veel katten houden van stromend water. Het gebruik van water fonteinen is een goed alternatief hier voor. Let er wel op dat je deze regelmatig schoon maakt en de filters vervangt.
Kat meer te laten drinken
Veel katten houden van stromend water, een water fontein kan daarbij helpen.
    1. Water door voer mengen: Als je water door de brokjes wilt mengen om hetzelfde vocht percentage te krijgen als nat voer (> 60%) dan moet je 2 tot 3 delen water mengen met 1 deel brokjes.
    2. Smaak toevoegen: Om water aantrekkelijker te maken kun je er een smaakje aan toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld een klein beetje kippenbouillon (zonder knoflook of uien) mengen met water of je kunt wat kattenmelk (geen koemelk) of sap van een blikje tonijn in water (geen olie) toevoegen.

TIP: doe het water van een blikje tonijn op water in een glas of beker en vul aan met water tot hij bijna vol is. Vul hiermee een ijsklonten bakje en zet dit in de vriezer tot het bevroren is. Je hebt nu ijsklontjes met tonijn smaak. Doe iedere dag een ijsklontje in de water bak en vul deze verder met water. Als het ijsklontje smelt krijgt het water een smaakje.

Miaustore

Miaustore waterfontijn

Miaustore waterfontein: stromend water, van keramiek, geen filter nodig, kan geleverd worden met bewegingssensor. Makkelijk te reinigen.

Cat Mate

Cat Mate waterfontijn

Cat Mate waterfontein: stromend water, van plastic dus filter is noodzakelijk. Makkelijk te reinigen.

Kattenbak

Trixie kattenbak XXL e1705591307683

XXL Trixie kattenbak: L 71 x B 56 × H 25 cm. De grootste ‘officiële’ kattenbak. 

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *