dichte kattenbak

Gesloten kattenbak lijkt op een Dixie WC voor je kat

Je vraagt je misschien af wat een gesloten kattenbak te maken heeft met een Dixie wc. Er zijn meer overeenkomsten dan je denkt:

Geen zin om te lezen, bekijk dan de video op het YouTube kanaal van de Gelukkige Huiskat

  • De stank blijft lang hangen in een gesloten kattenbak: een Dixie is klein en afgesloten, dat is een gesloten kattenbak ook. Luchtjes blijven in beide lang hangen, misschien is dat zelfs wel de reden dat je een dichte kattenbak hebt. Zodat je zelf geen last hebt van de onprettige geuren. Maar je kunt je voorstellen dat het voor je kat nog meer stinkt als hij er helemaal in moet zitten. Misschien moet hij net plassen terwijl hij of een andere kat er net in gepoept heeft. En dan te bedenken dat een kat nog een veel beter reukvermogen heeft dan wij!
  • Een gesloten kattenbak is te klein: een gesloten kattenbak is meestal veel te klein, ook vergelijkbaar met een Dixie, waar je amper je kont in kan keren. Katten willen hun uitwerpselen begraven, waarbij ze rond draaien in de kattenbak. Een kattenbak met deksel is te klein om dat te doen, waardoor de kat vaak buiten de bak gaat staan om toch maar te proberen om alles onder te graven.
  • Een gesloten kattenbak is bedreigend: een dichte kattenbak kan een bedreiging vormen voor je kat(ten). Je hebt vast wel eens gehoord dat op een festival Dixies omgegooid worden, terwijl er iemand op zit. Of de deur sluit niet goed en wordt onverwachts geopend. Je voelt je minder veilig dan wanneer je rustig thuis op de wc zit. Nou zal een dichte kattenbak niet direct omgegooid worden, maar toch kan je kat zich bedreigd voelen in een dichte kattenbak.

    Als je meerdere kattenbakken hebt kan het voorkomen dat een kat boven op de bak gaat zitten en de kat die de bak net gebruikt heeft een mep geeft als hij er uit komt. Doordat er een deur/klep in zit en door de grote kap heeft je kat totaal geen overzicht over wat er om hem heen gebeurd. Plassen en poepen is voor katten een gevaarlijk moment en zijn dan heel kwetsbaar. Het gevolg kan zijn dat je kat zich niet veilig voelt als hij de kattenbak gebruikt en het daardoor te lang op houdt met alle gevolgen van dien. Of hij zoekt een ander plekje waarbij hij zich wel veilig voelt, zoals je bank, of je bed.

Uiteraard geldt dit niet voor alle katten, er zijn altijd uitzonderingen. Het is uiteindelijk je kat die bepaald wat hij zelf fijn vindt. Wil je dit testen dan kun je een mooie grote open kattenbak naast de dichte kattenbak plaatsen en kijken waar de kat zijn voorkeur naar uit gaat. Kies je uiteindelijk toch voor een dichte kattenbak, koop dan de grootst mogelijke en haal in ieder geval de klep er helemaal uit!

Kattenbak

Trixie kattenbak XXL e1705591307683

XXL Trixie kattenbak: groots in comfort, gemakkelijk in onderhoud.

Kattenbakvulling

Kattenbakvulling

De beste kattenbakvulling voor jouw kat!

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *