kat eten

Hoe vaak per dag moet een kat eten?

geplaatst in: Katten en eten/drinken | 8

Hoe vaak per dag moet een kat eten? Een kat is een jager. In de natuur vangt hij 10 – 15 kleine prooidieren per dag. Niet elke poging om te vangen lukt, sterker nog, slechts 50% van de pogingen zijn succesvol en lukt het om daadwerkelijk de prooi te vangen en op te eten. Er zit dus eigenlijk altijd wat in zijn maag.

Geen zin om te lezen, bekijk dan de video op het YouTube kanaal van de Gelukkige Huiskat

Het natuurlijke eet patroon van je kat is dus een tijdje jagen, bij succes de prooi opeten en dan rusten tot de volgende vangpoging. Hij eet dus elke keer een beetje gedurende de hele dag. Ook in de nacht. In tegenstelling tot wij mensen die 1 x per dag slapen, slaapt een kat gedurende de hele dag korte periodes.

Twee keer dag voeren is daarom heel onnatuurlijk voor je kat en daar wordt hij niet gelukkig van! Staan de brokjes de hele dag tot zijn beschikking dan zou dat natuurlijk ideaal zijn, want zo kan hij inderdaad gedurende de dag kleine beetjes eten. Het probleem is alleen dat sommige katten geen maat kunnen houden en op deze manier makkelijk te dikke katten worden. En dan is hij ook weer niet gelukkig.

Dus hoe dan wel?

Dus hoe vaak per dag moet een kat eten? Om enigszins in de natuurlijke behoefte van vaak kleine beetjes eten te voorzien, moeten katten minimaal 5 maaltijden per 24 uur krijgen. Je kunt natuurlijke gedurende de dag steeds een afgepaste hoeveelheid voer aan je kat geven, maar dit is vaak niet zo praktisch en alleen haalbaar als je de hele dag thuis bent. Maar zelfs dan heeft je kat ’s nachts niets te eten. Een oplossing hiervoor kan zijn dat je het voer in een voerautomaat geeft. Die kan je instellen op bijvoorbeeld minimaal 5 maaltijden per dag.

Een andere goede methode om je kat te voeren is door gebruik te maken van voerpuzzels. Voerpuzzels zijn voerbakken met een hindernis. Je kat moet werken (=jagen) om het voer er uit te krijgen en op te eten. Dit heeft een aantal voordelen:

 • Het bootste het natuurlijk jacht gedrag na
 • Je kat kan niet veel brokjes tegelijk naar binnen schrokken, maar eet ze 1 voor 1 op.
 • Het duurt veel langer voordat hij zijn maaltijd binnen heeft, hij merkt daardoor beter dat hij verzadigd is, daardoor helpt het om overgewicht te voorkomen.
 • Het houdt je kat bezig en verdrijft de tijd (tijd die hij in de natuur ook aan jagen zou besteden)
 • Je kat beweegt meer, zeker wanneer je gebruik maakt van rollende voerpuzzels.
 • En niet onbelangrijk: je kat vindt het leuk om te doen!

Voerautomaat

Voerautomaat

Catmate voerautomaat: in te stellen op 4 verschillende tijdstippen. Makkelijk in gebruik. Met koelelementen voor warme dagen/nat voer.

Voerpuzzel

Trixie voerpuzzel

Cat activity voerpuzzel:  laat je kat werken voor zijn eten en maak de maaltijd tijd leuk!

Voerpuzzel

Cat It voerpuzzel

Catit Senses Food Tree voerpuzzel voor je kat.

Voerpuzzel

Voerpuzzel

3-in 1 voerpuzzel: met 3 levels is het voor elke kat leuk!

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

8 reacties

 1. Imke

  Hallo,

  Ik heb een voerautomaat gekocht voor 5 porties. Ik vroeg me alleen af hoeveel tijd er idealiter tussen de maaltijden zit.

  Ik heb nu om 7:00 uur de eerste maaltijd ingesteld en vervolgens om de 3,5 uur. Ze krijgt nu 4 maaltijden, dus 17:30u de laatste.
  Ik wil uiteindelijk naar 5 maaltijden.

  Alvast bedankt!

  • admin

   Hoi Imke,

   Je kunt zelf twee of drie keer daags voeren en daarnaast de voerautomaat gebruiken, vergeet niet om deze ook in te stellen zodat er in de nacht voer uitkomt. Je kunt dan wel 6 tot 7 keer voeren en dit verdelen over de 24 uur. Dus bij 6 keer voeren zou dat om de 4 uur zijn. Echter is het wel zo dat katten in de ochtend en avond meer actief zijn en dus ook meer eten op dat moment. Tussen de middag en diep in de nacht slapen ze meestal en eten ze niet. Je kan daar ook rekening mee houden. Ikzelf heb voor Streep de voerautomaat ingesteld op 11 uur, 16 uur, 01.00 uur en 05.00 uur. Dan geef ik nat voer om 7 uur en brokjes in een voerpuzzel, en verder doe ik gedurende de dag ook brokjes in een voerpuzzel. De enige reden om een voerautomaat te gebruiken is omdat je kat anders alles op eet en te dik wordt, als dat niet zo is, is onbeperkt voer geven het beste alternatief.

   • Imke

    Maus heeft inderdaad overgewicht, vandaar de voerautomaat. Je advies is heel helder, daar kan ik wat mee, bedankt!

 2. van Ringelenstijn

  Hoe doe je dit alles als je 3 katten hebt? Waarvan eentje nog geen 2 jaar is en de oudste 13 jaar? Die van bijna 2 begint dik te worden. De oudste is wat aan de magere kant. Hoe kan ik dit bewerkstelligen, zonder dat ze van elkaars bord eten?

 3. Miyo

  Geachte,

  Ik heb een kitten van 13 maanden nu en heb ook nu zo een automatische feeder gekocht allen, nu mijn vraag om de hoeveel uur moet ik deze instellen? En moet ik nog natte voer geven?

  Ik hoor zo veel verschillende dingen dat ik het echter niet meer weet wat ik moet doen.

  Hoor graag van jullie
  Groetjes uit Almere

  • admin

   Hoi,
   Als eerste: als je kat niet te dik is of wordt omdat hij uit zichzelf stopt wanneer zijn buikje vol is dan kun je hem het beste onbeperkt eten geven. Dat wil zeggen gewoon neerzetten zodat je kat zelf kan bepalen hoe vaak en hoeveel hij wil eten. Wanneer dat niet kan omdat je kat anders te dik wordt dan kun je een voerautomaat gebruiken. In dat geval is de minimale hoeveelheid maaltijden 5, maar liever nog vaker en verspreid over 24 uur. Natvoer is ( mits het een compleet voer is) in het algemeen beter dan brokjes en ze worden daar ook minder snel dik van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *