Hoe vaak per dag moet een kat eten?

Een kat is een jager. In de natuur vangt hij 10 – 15 kleine prooidieren per dag. Niet elke poging om te vangen lukt, sterker nog, slechts 50% van de pogingen zijn succesvol en lukt het om daadwerkelijk de prooi te vangen en op te eten. Er zit dus eigenlijk altijd wat in zijn maag.

Geen zin om te lezen, bekijk dan deze video

Het natuurlijke eetpatroon van je kat is dus een tijdje jagen, bij succes de prooi opeten en dan rusten tot de volgende vangpoging. Hij eet dus elke keer een beetje gedurende de hele dag. Ook in de nacht. In tegenstelling tot wij mensen die 1 x per dag slapen, slaapt een kat gedurende de hele dag korte periodes.

Twee keer dag voeren is daarom heel onnatuurlijk voor je kat en daar wordt hij niet gelukkig van! Staan de brokjes de hele dag tot zijn beschikking dan zou dat natuurlijk ideaal zijn, want zo kan hij inderdaad gedurende de dag kleine beetjes eten. Het probleem is alleen dat sommige katten geen maat kunnen houden en op deze manier makkelijk te dik worden. En dan is hij ook weer niet gelukkig.

Dus hoe dan wel?

Om enigszins in de natuurlijke behoefte van vaak kleine beetjes eten te voorzien, moeten katten minimaal 5 maaltijden per 24 uur krijgen. Je kunt natuurlijke gedurende de dag steeds een afgepaste hoeveelheid voer aan je kat geven, maar dit is vaak niet zo praktisch en alleen haalbaar als je de hele dag thuis bent. Maar zelfs dan heeft je kat ’s nachts niets te eten. Een oplossing hiervoor kan zijn dat je het voer in een voerautomaat geeft. Die kan je instellen op bijvoorbeeld minimaal 5 maaltijden per dag.

Een andere goede methode om je kat te voeren is door gebruik te maken van voerpuzzels. Voerpuzzels zijn voerbakken met een hindernis. Je kat moet werken (=jagen) om het voer er uit te krijgen en op te eten. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Het bootste het natuurlijk jacht gedrag na
  • Je kat kan niet veel brokjes tegelijk naar binnen schrokken, maar eet ze 1 voor 1 op.
  • Het duurt veel langer voordat hij zijn maaltijd binnen heeft, hij merkt daardoor beter dat hij verzadigd is, daardoor helpt het om overgewicht te voorkomen.
  • Het houdt je kat bezig en verdrijft de tijd (tijd die hij in de natuur ook aan jagen zou besteden)
  • Je kat beweegt meer, zeker wanneer je gebruik maakt van rollende voerpuzzels.
  • En niet onbelangrijk: je kat vindt het leuk om te doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *