Iedereen die katten heeft weet dat iedere kat net een beetje anders is dan een andere kat. Ze hebben allemaal hun eigen eigenaardigheden en gewoontes, hun eigen karakter of persoonlijkheid. Uit een groot wetenschappelijk onderzoek kwamen onlangs 5 persoonlijkheidstypes naar voren.
Iedere karakter heeft (naast de basis behoeftes die alle katten hebben) zijn eigen behoeftes. Het is voor jou als eigenaar goed om hier rekening mee te houden. Vertoont jouw kat probleemgedrag of heb je een multi kat huishouden waarbij niet alle katten het even goed met elkaar kunnen vinden, kijk dan eens naar de persoonlijkheid van je kat. Krijgt jouw kat wel wat hij nodig heeft, toegespitst op zijn persoonlijkheidstype?
Als je weet welk persoonlijkheidstype bij jouw kat hoort en je ziet een plotselinge verandering in het karakter van je kat dan moeten de alarm bellen gaan rinkelen. Dat kan een teken zijn dat er iets lichamelijks mis is met je kat. AIs jouw extroverte vriendelijke kat plotseling licht geraakt is of zich steeds verstopt dan kan dat bijvoorbeeld door pijn of ziekte komen.
De verschillende persoonlijkheden bij katten en hun specifieke behoeftes:
- Angsthaas (neurotisch)
Angsthazen zijn katten die gespannen, onzeker, angstig, achterdochtig en schuw zijn. Dit zijn de katten die zich verstoppen als er bezoek komt. Ze verstoppen zich liever dan dat ze geconfronteerd worden met het onbekende.
Deze katten hebben veel schuilmogelijkheden verspreidt door het huis nodig: tunnels, klimpalen. Mandjes boven op kasten of dozen zorgen er voor dat ze bij spanning en stress een uitlaatklep hebben in de vorm van verstop plekken en hoge uitzicht plekken. Door zich te verstoppen merken ze na verloop van tijd dat ze veilig zijn en daardoor worden ze zelfverzekerder.
2. Nieuwsgierige durfal (extravert)
Extraverte katten zijn nieuwsgierig, actief, slim en vindingrijk. Extroverte katten raken snel verveeld en kunnen dan destructief gedrag gaan vertonen. Ze hebben veel omgevingsverrijking en mentale uitdaging nodig. Voerpuzzels, diverse speeltjes met verschillende geuren en texturen, sociale interactie met mensen of andere dieren en natuurlijk dagelijkse speelsessies met speelhengels is wat deze katten nodig hebben. Extraverte katten gaan graag naar buiten om hun hart op te halen aan alles wat de natuur hun biedt.
3. Bazige type (dominant)
Als we het hebben over dominante katten wordt daarmee iets anders bedoeld dan dominantie zoals bij honden ( wat trouwens ook niet echt bestaat) maar meer in de zin van een zeer zelfverzekerde kat die actief zijn bronnen verdedigt. Persoonlijk zou ik liever spreken van zelfverzekerd dan van dominant. Katten met een ‘dominante’ persoonlijkheid kunnen lastig zijn in een meer katten huishouden. Ze kunnen andere katten wegjagen of blokkeren bij voor hun belangrijke bronnen (voer, water, kattenbak, ligplek, krabpaal). Heb je zo’n kat in huis zorg er dan in ieder geval voor dat je voldoende bronnen in huis hebt (voor alle katten 1 plus 1 of meer extra) en zet deze bronnen verspreidt door het huis. De ‘dominante’ kat kan niet overal tegelijk zijn.
4. Wispelturig (Impulsief)
Katten die wispelturig zij, zijn grillig en onvoorspelbaar in hun gedrag. In eenzelfde situatie maar op een ander moment kan de kat heel verschillend reageren. Deze katten hebben vaak niet goed geleerd om te gaan met het leven en hebben vaak een mix van veel spanning en veel energie. Veel dingen in de omgeving zijn stressvol voor deze katten, hulp van een gedragstherapeut kan wenselijk zijn om dit in kaart te brengen. Vaste routines en voorspelbaarheid zorgen er voor dat de kat weet wat er gaat gebeuren en kunnen hem helpen zich op een juiste manier te gedragen.
5. Allemansvriend (Vriendelijk)
Vriendelijke katten kunnen met alles en iedereen opschieten. Ze zijn vaak aanhankelijk en als kitten goed gesocialiseerd. Ze zijn de ideale kat voor een multi kat huishouden. Een lage score voor vriendelijkheid kan het gevolg zijn van slechte socialisatie, frustratie, verveling maar ook pijn of ziekte.
Iedere kat is uniek en scoort hoger of lager voor deze vijf persoonlijkheidskenmerken. Je kat heeft dus van al deze kenmerken iets, het is als het ware een mengsel. Bij sommige katten is er meer sprake van angst/stress dan van vriendelijkheid of vice versa. Door te weten welke persoonlijkheid het beste bij jouw kat past kun je beter tegemoet komen aan de specifieke behoeftes van je kat. En daar wordt je kat zeker veel gelukkiger van!
Wil je weten wat voor persoonlijkheid je kat heeft of weet je dat al maar wil je de omgeving van je kat verbeteren gebaseerd op wat jouw kat specifiek nodig heeft, maak dan gerust een afspraak met mij. Ik help je graag door middel van een preventie consult.
Hoe geeft ik mijn kitten een goede start (tips voor je nieuwe kitten)?
[…] je kitten het tempo bepalen. Afhankelijk van de eerder opgedane ervaringen van je kitten en zijn temperament kan het enkele dagen tot weken duren voor je kitten helemaal gesetteld is. Het is belangrijk dat je […]
W. Marijs
Kan je voorkomen dat er ruzie komt tussen 2 katten na terugkomst van dierenarts?
Is het altijd zo dat na sterilisatie/castratie van de kat/poes de relatie tussen de twee veranderd?
admin
Hoi,
Antwoord op vraag 1 is ja dat kun je, zie deze video: https://youtu.be/Dz6Xf4Zyb88
Antwoord op vraag 2 is nee, dat is zeker niet altijd zo.
Groeten,
Sonja