6 Redenen waarom je kat de voerpuzzel niet gebruikt

geplaatst in: Uncategorized | 0

Voerpuzzels gebruiken is goed voor je kat. Er zijn meerdere voordelen te noemen, het bootst het jagen na, dus het jachtinstinct wordt bevredigd. Het gaat verveling tegen. Bedenk dat een kat in de natuur zo’n 20 kleine prooien per dag vangt, en niet iedere poging lukt. Jagen is daarmee een enorm tijdverdrijf voor de kat. Hoeft hij dat niet te doen dan is de kans groot dat hij zich gaat vervelen. Katten die eten uit een voerpuzzel kunnen niet schrokken, bovendien eten ze vaak ook minder dan wanneer ze uit een schaaltje eten. Daarom zijn voerpuzzels ook heel geschikt bij het voorkomen van overgewicht.

Geen zin om te lezen, bekijk dan hier onze video’s over voerpuzzels.

En dus heb je er eentje gekocht, want dat wil je je kat niet ontzeggen. Maar nu staat hij daar in de kamer en je kat kijkt er niet naar om. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kat niet gebruik maakt van de voerpuzzel.

1. Gewoonte

Katten zijn gewoonte dieren, het duurt een tijdje voordat ze zich aan veranderingen aangepast hebben. De meeste katten worden al jaren uit een schaaltje gevoerd, dat zit zo in hun systeem dat ze in het begin raar tegen een voerpuzzel aankijken.

2. Te moeilijk

De voerpuzzel kan te moeilijk zijn voor de kat. Rollende voerpuzzels zijn moeilijker dan vaste voerpuzzels en puzzels waarbij de kat het eten kan zien en ruiken zijn makkelijker dan die waarbij dat niet zo is. Begin makkelijk, gebruik in eerste instantie een vaste voerpuzzel die op de plek van of naast zijn voerbakje staat. Pas als je kat dit goed begrijpt kun je over stappen op een rollende/moeilijkere voerpuzzel.

3. Te weinig vulling

Vul de voerpuzzel in het begin helemaal, zodat de kat de brokjes er heel makkelijk uit kan halen. Heeft hij de smaak eenmaal te pakken dan kun je er minder brokjes in doen zodat de kat er meer moeite voor moet doen. In eerste instantie kun je ook wat lekkers rond de voerpuzzel strooien zodat je kat gaandeweg tijdens het eten in contact komt met de puzzel.

4. Verkeerde vulling

Iets leren werkt het beste door beloning, ook bij katten. Vul de voerpuzzel daarom in het begin met lekkere snoepjes in plaats van zijn gewone brokjes. Wedden dat hij het zo maar doorheeft!

5. Er zijn meerdere katten in huis

Eten is een solitaire bezigheid voor katten. Katten jagen en eten in de natuur altijd alleen. Zijn er meerdere katten in huis dan worden ze vaak gedwongen om samen of vlak bij elkaar te eten. Het resultaat kan zijn dat katten veel sneller eten dan ze normaal doen of zelfs gaan schrokken. Soms eten katten om die reden juist minder, zodra de ergste honger gestild is stopt de kat met eten om een veiliger plek te zoeken. Het eten van brokjes uit een voerpuzzel duurt langer dan uit een schaaltje. Even snel eten of schrokken kan niet met als gevolg dat de kat de voerpuzzel helemaal niet gebruikt.

Zet dus voerpuzzels in verschillende ruimtes zodanig dat de katten elkaar niet zien tijdens het eten. Overigens geldt dit ook voor normale voerbakjes.

6. Medische oorzaak

Er kunnen medische redenen zijn waarom je kat niet kan puzzelen. Denk bijvoorbeeld aan artrose. Veel oudere katten hebben last van artrose en niet zelden zijn de ellebogen aangetast. Voor sommige artrose katten kan het simpelweg te pijnlijk zijn om voer uit een voerpuzzel te hengelen. Twijfel je hierover neem dan contact op met je dierenarts!

Tot slot

Alle katten hebben een jachtinstinct, het eten uit voerpuzzels bootst dat jachtinstinct na, logischer wijs kunnen dus alle katten eten uit een voerpuzzel. Er zijn zeker wel individuele verschillen in hoe goed katten kunnen puzzelen. Ingewikkelde puzzels zijn niet voor iedere kat weggelegd, daar moet je als eigenaar natuurlijk wel rekening mee houden!

Wil jij je kat ook gelukkiger maken, maar lukt het niet om hem aan het puzzelen te krijgen, maak dan een afspraak voor een preventie consult, ik help je graag!

Voerpuzzel

Trixie voerpuzzel

Cat activity voerpuzzel:  laat je kat werken voor zijn eten en maak de maaltijd tijd leuk!

Voerpuzzel

Cat It voerpuzzel

Catit Senses Food Tree voerpuzzel voor je kat.

 

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *