Meer thuis bij je kat vanwege het Corona virus (COVID-19), hoe pak je dit aan?

geplaatst in: Uncategorized | 0

We zijn allemaal meer dan normaal vanwege Covid-19 en veel katten zullen dat fijn vinden. Maar zoals we allemaal weten, kan veel tijd samen in een kleine ruimte soms tot problemen leiden. Hier zijn onze tips om die te voorkomen!

Geen zin om te lezen, bekijk dan hier onze video

1. Hou vast aan je routine

Katten zijn gewoonte dieren, het duurt een tijdje voordat ze zich aan veranderingen aangepast hebben. Indien mogelijk hou dan vast aan de dagelijkse routine met je kat. Doe de dingen die je normaal doet en doe ze op de normale tijd. Misschien kun je nu lekker uitslapen in de ochtend maar is je kat gewend om vroeg in de ochtend zijn eten te krijgen, of doe je ’s ochtends vroeg altijd de deur open zodat de kat naar buiten kan. De kans is groot dat hij je daarom al vroeg wakker maakt, en zo niet dan kan het toch heel goed zijn dat hij gestrest wordt van deze plotselinge verandering.

2. Geef je kat een eigen veilige plek

Ook al is het zo dat je kat blij is dat je meer thuis bent, soms kan het toch net even wat te veel worden. Kon je kat normaal ongebreideld overal rustig liggen op banken of tafels als iedereen van huis was, nu zitten daar ineens gezinsleden die niet naar school of werk kunnen. Zorg er daarom voor dat je kat een veilige plek heeft, een plekje waar hij zich terug kan trekken als het hem allemaal te veel wordt. Een plek waar hij niet gestoord wordt. Iedere kat verdient zo’n veilige plek. Heb je meerdere katten maak dan voor iedere kat een eigen veilige plek zodat er geen concurrentie is tussen de katten onderling. De meeste katten houden van een veilig plekje ergens hoog, dit geldt nog meer voor angstige katten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mandjes of dozen bovenop kasten.

3. Laat katten en kinderen niet zonder toezicht samen

Kleine kinderen kunnen voor katten nogal bedreigend zijn, ze maken snelle onvoorspelbare bewegingen en veel geluid. Kinderen herkennen de lichaamstaal van katten niet en kunnen daardoor eerder gekrabd of gebeten worden. Over het algemeen zullen katten zelf kleine kinderen uit de weg gaan, ook hiervoor is een veilige plek, die niet bereikbaar is voor kinderhandjes, een must. Vooral jonge katten kunnen in hun speelsheid nog wel eens uithalen. Kies er af en toe voor om kat en kinderen in een aparte ruimte te zetten. Geef de kat bijvoorbeeld een voerpuzzel in een andere kamer dan waar de kinderen spelen. Leer je kinderen om als ze spelen met de kat, te spelen met een hengel en speel nooit met handen en voeten.

4. Speel meer met je kat

Spelen is belangrijk voor je kat. Goed spel bootst het jachtgedrag na en is dus een uitlaatklep voor normaal gedrag. Spelen versterkt de band tussen jou en je kat. Maak daarom gebruik van de tijd die je nu thuis doorbrengt door extra te spelen met je kat. Gebruik het liefst een hengel voor dit spel. Wist je dat katten waar meer mee gespeeld wordt minder kans hebben op het ontwikkelen van probleemgedrag?

5. Train je kat

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kun je katten heel goed trainen. Gebruik je extra tijd thuis om je kat dingen te leren. Heeft je kat bijvoorbeeld angst voor het reismandje dan kun je nu perfect je kat trainen om het reismandje te gebruiken. En daar heb je dan later weer heel veel plezier van.

6. Voer ze uit voerpuzzels

Voerpuzzels gebruiken is goed voor je kat. Er zijn meerdere voordelen te noemen, het bootst het jagen na, dus het jachtinstinct wordt bevredigd. Alle katten hebben een jachtinstinct, logischer wijs kunnen dus alle katten eten uit een voerpuzzel. Het gaat verveling tegen. Bedenk dat een kat in de natuur zo’n 20 kleine prooien per dag vangt, en niet iedere poging om een prooi te vangen lukt. Jagen is daarmee een enorm tijdverdrijf voor de kat. Hoeft hij dat niet te doen dan is de kans groot dat hij zich gaat vervelen. Katten die eten uit een voerpuzzel kunnen niet schrokken, bovendien eten ze vaak ook minder dan wanneer ze uit een schaaltje eten. Daarom zijn voerpuzzels ook heel geschikt bij het voorkomen van overgewicht.

7. Straf nooit!

Als je meer thuis bent dan normaal dan kan het zijn dat je vindt dat sommige van je katten zich vervelender gedragen dan normaal. Gewoon omdat je het nu wel ziet en wanneer je werkt niet. Of misschien ben je thuis aan het werk en ligt je kat steeds bovenop je laptop zodat je niet fatsoenlijk kunt werken. Gebruik dan nooit straf (plantenspuit, schreeuwen, in nekvel grijpen). Grote kans dat het niet werkt omdat je kat nu toch aandacht krijgt ook al is dit negatieve aandacht. Daarnaast loop je het risico dat je kat hier enorm gestrest van wordt en daardoor juist probleemgedrag ontwikkeld. Het verstoord natuurlijk ook de goede band tussen jou en je kat.

Bedenk in plaats van straffen welk gedrag je wel wilt zien en beloon dat (snoepje kan, maar even spelen met een hengel werkt bij katten ook heel goed). Moet je werken en komt je kat je steeds storen zorg dan dat hij voldoende afleiding heeft. Speel met hem voordat je gaat werken en geef zijn voer in voerpuzzels. Zorg voor een lekker kleed/mandje vlakbij je werkplek zodat je kat toch bij je kan zijn terwijl je werkt maar niet bovenop je laptop ligt.

8. Gebruik barrières

Bij langdurig thuis zitten doe je misschien andere dingen in huis dan normaal. Kun je niet meer naar de sportschool dan ga je misschien in huis oefeningen doen. Het kan zijn dat je kat steeds in de weg loopt. Doe hem in dat geval in een andere kamer, zo voorkom je ongelukken en irriteer je niet.

9. Leer meer over katten

Gebruik je extra tijd door meer te leren over je kat, het is een welkome afwisseling van al het nieuws. Op ons YouTube kanaal vind je informatie over de meest uiteenlopende dingen wat betreft katten gedrag variërend van normaal gedrag en stress bij katten tot probleem gedrag met hun oplossingen zoals onzindelijkheid of ongewenst krabben. Een beter begrip van katten gedrag leidt tot minder probleemgedrag en verbeterd het welzijn van je kat. En zoiets positiefs kunnen we in deze crisis tijd allemaal wel gebruiken!

Voerpuzzel

Trixie voerpuzzel

De katten voerpuzzel: plezier en uitdaging in elke hap. Stimuleer het jachtinstinct van je kat en maak maaltijdtijd leuk!

Voerpuzzel

Cat It voerpuzzel

De katten voerpuzzel: plezier en uitdaging in elke hap. Stimuleer het jachtinstinct van je kat en maak maaltijdtijd leuk!

Slaapmandje

Slaapmandje

Het slaapmandje: knus comfort voor de perfecte dutjes van jouw kat.

Hangmat

Verwarming Hangmat

Hangmat voor katten: hoog slapen, zachte dromen.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *