Waarom bijt mijn kat me, als ik hem aai?

Je zit lekker op de bank te relaxen en je kat komt op schoot. Gezellig denk je en begint hem te aaien. Plotseling haalt je kat uit met zijn poot of bijt je. Je snapt er helemaal niets van, hij kwam toch zelf op schoot zitten!

Geen zin om te lezen, bekijk dan de video.

Helaas is dit een veel voorkomend probleem. Aaiagressie noemen we dat. Maar hoe komt dit nu eigenlijk? Kun je er wat aan doen en wat dan?

Zoals bij elk probleemgedrag kun je het alleen maar oplossen door de oorzaak te achterhalen. Waarom doet je kat wat hij doet? In het geval van aaiagressie kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn:

 • een gebrekkige socialisatie – de ervaringen die je kat heeft opgedaan in de socialisatie periode (2e – 7e levensweek) zijn belangrijk voor de rest van zijn leven. Niet of weinig contact/ aanraking door mensen in deze periode zorgt er voor dat een kat angstig blijft en zal proberen dit contact te vermijden
 • het temperament van je kat – hoe gaat je kat om met conflicten en frustraties? Katten die hier slecht mee omgaan zullen in een situatie die ze niet prettig vinden, dus bijvoorbeeld aaien, eerder overgaan tot krabben of bijten. Terwijl katten die minder snel gefrustreerd zijn hier op een andere manier op reageren, gewoon door weg te lopen.
 • de situatie/context – het kan zijn dat je kat ergens van schrikt of ergens anders van geïrriteerd raakt en dat op jouw afreageert
 • wie initieert het contact – ben jij het die begint met aaien of komt je kat er om vragen?

Op schoot liggen is niet hetzelfde als geaaid willen worden!

In veruit de meeste gevallen zijn wij zelf de oorzaak van dit probleem. We gaan er voetstoots van uit dat wanneer de kat op schoot komt zitten hij ook geaaid wil worden. Dit is echter heel vaak niet het geval. Er zijn meerdere redenen waarom een kat op schoot komt zitten. Je schoot is een lekkere warme plek om te gaan liggen. Bovendien heeft je schoot een bekende en vertrouwde geur. Veel katten willen helemaal niet geaaid worden, maar tolereren het aaien slechts.

Wat kun je er aan doen?

 1. Laat de kat het contact initiëren – laat de kat zelf op schoot komen, dwing hem er niet toe
 2. Aai hem in eerste instantie niet – ook hier laat je de keuze aan de kat. Wil je kat wel geaaid worden dan laat hij dat heel duidelijk merken, bijvoorbeeld door kopjes te geven aan je hand. Houd in gedachten dat veel katten niet geaaid willen worden!
 3. Als je kat aangeeft dat hij geaaid wil worden, aai dan kort. Katten houden niet van langdurig lichamelijk contact. Ze hebben een voorkeur voor vaak en kort.
 4. Let op signalen die er op duiden dat hij niet (langer) geaaid wil worden:
 • Stoppen met spinnen – alhoewel een kat om meerdere redenen kan spinnen, is spinnen op schoot vaak omdat ze tevreden zijn. Het stoppen met spinnen kan daarom een teken zijn dat ze willen dat het aaien stopt. Ben je gestopt maar wil je kat toch dat je doorgaat met aaien dan zal hij dat weer duidelijk laten blijken.
 • Verstijven – als je goed op let zie je dat je kat zijn spieren aanspant, zijn lichaam verstijft, als teken dat hij de aanraking niet prettig vindt
 • Zwiepen met de staart – in tegenstelling tot bij honden is het snel heen en weer bewegen van de staart bij katten niet een teken van blijdschap. Het is een acuut stress signaal, een teken dat hij deze situatie niet fijn vindt.
 • Blazen – blazen is een overduidelijk teken dat je kat het er niet mee eens is en is een signaal wat ook makkelijk herkent wordt door de mens. Helaas zullen de meeste katten niet blazen, maar in plaats daarvan subtielere signalen laten zien om aan te geven dat ze iets niet fijn vinden of ergens gestrest over zijn. Het is aan ons als eigenaar om deze lichaamstaal goed te leren kennen!

Mijn kat wou altijd geaaid worden maar nu in een keer niet meer.

Is jouw kat een echte schoot kat die houdt van aaien, maar plotseling agressief reageert of in een keer niet meer geaaid wil worden. Misschien wil hij wel niet eens meer op schoot komen? Daar is meestal een reden voor en niet zelden is dit een lichamelijk probleem. Pijn of een onderliggende aandoening waardoor hij zich niet lekker voelt kunnen er voor zorgen dat zijn gedrag veranderd. Ga in zo’n geval altijd met je kat naar de dierenarts en leg de situatie uit.

Gedrag is een belangrijke indicator voor ziekte of pijn en de enige manier voor je kat om jou te laten weten dat er iets mis is. Bedenk daarbij dat een kat instinctief zelden zijn zwaktes zal laten zien, dus als het jou als eigenaar op valt dan is er zeker iets mis.

Hulp nodig bij je agressieve kat? Maak dan nu een afspraak met mij voor persoonlijk advies.

7 reacties

 1. Caroline Stolp

  Hay. Ik wil heel graag een Siberische boskat omdat ik allergisch ben. Ik woon in Vught. Weet u waar ik een Siberische bos kitten kan vinden?

  Bvbd

  • admin

   Hoi Caroline,

   Helaas kan ik je niet helpen aan een adres voor een Siberische boskat. Misschien kun je het navragen bij de rasvereniging.

   Groeten,
   Sonja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *