Waarom je kat voor de TV of je beeldscherm zit

geplaatst in: Uncategorized | 2

Je kent het wel. Net als jij een belangrijke deadline moet halen voor je werk, een conference call moet plegen met je baas of gewoon lekker een avondje je favoriete serie wilt binge watchen, gaat je kat voor je TV zitten of boven op je laptop. Waarom doet hij dat toch? En nog belangrijker, hoe los je dit op?

Geen zin om te lezen, bekijk dan deze video

Waarom je kat zo graag voor de TV zit

Het kan natuurlijk zijn dat je TV toevallig op dat enige hoge kastje staan in de woonkamer. Of misschien schijnt het middagzonnetje wel precies op jouw bureau. Dit is allemaal eenvoudig op te lossen. Zorg voor voldoende andere plekken waar je kat hoog kan zitten. Plaats een kleedje of mandje in een zonnige vensterbank. Katten die op de laptop gaan liggen zoeken vaak warmte. In dat geval kan een warmtematje uitkomst bieden.

Aandacht vragen

Maar meestal is het gewoon aandacht vragend gedrag. Jij bent gefocust op die TV of dat beeldscherm. Dus hoe kan je dan ervoor zorgen dat jij naar die kat kijkt? Juist! Door er gewoon voor te gaan zitten! En negatieve aandacht (“ga weg!”, of voor je beeldscherm vandaan duwen), is ook aandacht! Die kat maakt het niet zoveel uit.

Waarom zit je kat voor de TV of beeldscherm?
kat laptop 2

De oplossing

De oplossing is gelukkig heel eenvoudig. Maak je kat moe voordat je aan het werk gaat of voordat je op die bank gaat hangen. Misschien ben je wel de hele dag aan het werk geweest en dan is het logisch dat je kat je aandacht op eist. Ga met hem spelen, dan is hij moe voordat jij TV kan kijken. Of geef hem brokjes in een voerpuzzel. Dan is hij daar lekker mee bezig terwijl jij aan het werk kunt. Vaak gaan ze na het eten zichzelf eerst uitgebreid wassen en daarna slapen. Dan kun jij in alle rust werken.

Let op!

Zorg dat je dit wel doet VOORDAT je gaat zitten achter die computer of voor die TV. Want als je eenmaal zit te werken en je kat komt voor het scherm hangen, dan denk je: “Ow ja, ik moest eerst nog even met hem spelen”. Als jij dit dan vervolgens gaat doen dan heeft jouw kat 1 ding geleerd (en ze leren heel snel): als ik over die laptop heen wandel of ik ga voor de TV zitten dan gaat ze met me spelen, of ze geeft me eten. Dit zorgt er voor dat het aandacht vragende gedrag alleen maar ERGER wordt! Dus: eerst moe maken of bezig houden, dan pas gaan zitten!

Geef je kat een eigen plekje

Als laatste kan het helpen om je kat een eigen plekje te geven op je bureau of naast je werk plek. Plaats een fleece kleedje of lekker zacht mandje op je bureau of in de buurt van je werkplek. Zo kan je kat toch dicht bij je zijn, terwijl hij een eigen plekje heeft. Win win!

kat laptop 3

Slaapmandje

Slaapmandje

Een lekkere fluffy slaapmand. Zacht maar door de rand geeft het toch stevigheid en een beetje beschutting. 

Hangmat

Verwarming Hangmat

Radiator hangmat voor katten: veel katten houden van warmte, een hangmat aan de radiator geeft warmte en een extra ligplek.

Voerpuzzel

Trixie voerpuzzel

Cat activity voerpuzzel:  laat je kat werken voor zijn eten en maak de maaltijd tijd leuk!

Voerpuzzel

Cat It voerpuzzel

Catit Senses Food Tree voerpuzzel voor je kat.

Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.

2 reacties

  1. Ben Bosma

    Waarom kijkt me kat in de slaapkamer terwijl er niets is te zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *