Het is moeilijk om te voorspellen of je kat een andere kat in zijn huis zal accepteren. Katten zijn territoriale dieren en alhoewel ze door domesticatie meer sociaal zijn geworden is dit wel beperkt en er is veel variatie tussen individuen. Zijn katten eenmaal volwassen dan ligt de mate van hoe sociaal ze zijn naar andere katten redelijk vast.
Overweeg je om er een kat bij te nemen? Kijk dan als eerste onze video waarin we uitleggen waarom de kans groot is dat jij het leuk vind, maar je kat helemaal niet.
Met sociaal zijn bedoel ik hoe comfortabel je kat zich voelt bij mensen en andere dieren, inclusief katten. Wetenschappers hebben een aantal factoren ontdekt die hierbij een rol spelen, maar ongetwijfeld zullen er nog meer factoren te ontdekken zijn. Als je deze factoren in ogenschouw neemt dan zijn er verschillende dingen die je af moet wegen als je er nog een kat bij wilt nemen. Deze factoren staan niet los van elkaar, en hoe meer positieve antwoorden, hoe groter de kans dat je kat een andere kat accepteert.
Een kat kan zeer sociaal zijn naar mensen terwijl hij niet geniet van het gezelschap van een andere kat.
Beantwoord onderstaande vragen voor iedere kat in je huishouden en ook voor de potentiële nieuwe kat om te weten of je kat een andere kat zal accepteren.
Is het een poes of een kater? In het wild leven moederpoezen en hun vrouwelijke nakomelingen vaak in groepen, mits er voldoende bronnen (eten, drinken, rustplaatsen) zijn. Katers trekken, eenmaal volwassen geworden, weg uit de groep. De meeste huiskatten zijn gesteriliseerd of gecastreerd, er is tot op heden nog geen eenduidig bewijs hoe dit de acceptatie van een nieuwe kat beïnvloed.
Is de kat familie van de nieuwe kat? Katten die familie van elkaar zijn tonen vriendelijker gedrag naar elkaar dan katten die geen familie van elkaar zijn. Als je katten niet tegelijk aanschaft zijn ze meestal geen familie van elkaar. Wil je graag twee katten dan verdient het de voorkeur om twee nestgenoten te nemen.
Is de huidige kat gesteriliseerd/gecastreerd? Circulerende hormonen kunnen uiteraard het gedrag van je kat beïnvloeden. Bij niet gecastreerde katers kun je daardoor competitie krijgen en kan er een toegenomen strijd zijn om hun territorium te verdedigen. Sterilisatie en castratie vergroot de kans dat de katten goed met elkaar op kunnen schieten.
Hoe gezond is je huidige kat (fysiek en emotioneel)? Het is in het algemeen geen goed idee om een kat er bij te nemen als je huidige kat zich op de een of andere manier niet lekker voelt. Katten die een chronische ziekte hebben (artrose, nierproblemen, diabetes) of stress gerelateerde ziektes hebben zoals blaasontsteking of chronische niesziekte ervaren een kat er bij alleen maar als extra stress.
Hoe oud is je kat? In het algemeen is de kans dat je kat een andere kat accepteert groter als je kat nog jong is. Het introduceren van een jonge kat/kitten aan je oudere kat kan daarentegen problematisch zijn. Jonge katten willen vaak veel meer spelen en kunnen dit spelgedrag afreageren op de oudere kat die daar in veel gevallen helemaal niet van gediend is. Niet zelden lopen dit soort interacties uit op ware gevechten, die de relatie tussen je katten blijvend verstoord.
Het temperament van je kat? Net als mensen heeft iedere kat zijn eigen temperament of persoonlijkheid. Sommige katten zijn zelfverzekerd terwijl andere juist meer timide zijn. Twee zelfverzekerde katten kunnen botsen door competitie over bronnen, terwijl timide of angstige katten juist vermijdingsgedrag kunnen vertonen bij introductie van een nieuwe kat. Alhoewel dat laatste in de ogen van eigenaren vaak minder erg is, is het voor deze angstige kat een bron van chronische stress en een enorme aantasting van hun welzijn.
Wat weet je van de ouders? Het temperament van een kat wordt gevormd door erfelijke factoren en omgevingsfactoren. Kittens van sociale en vriendelijke ouders zijn zelf vaak ook vriendelijker en socialer naar andere katten.
Hoe was de socialisatie fase? Wanneer kittens tussen de 2 en de 8 weken oud zijn, staan ze het meest open voor het leren van nieuwe dingen in hun omgeving, zoals ‘huiselijke’ geluiden, voorwerpen, andere dieren en mensen. Kittens die in deze gevoelige periode, ook wel socialisatiefase genoemd, positieve contacten hebben met andere katten zullen later in hun leven een grotere kans hebben om positief te reageren op andere katten.
De kans dat een kat die goed gesocialiseerd is naar katten een nieuwe kat accepteert is daarom groter dan wanneer de kat niet of slecht is gesocialiseerd naar katten. De kans op een goede acceptatie neemt toe als de kat gedurende de rest van zijn leven regelmatig positieve interacties heeft met andere katten.
Welke ervaring heeft de kat als volwassen kat met andere katten gehad? Een kat kan door een traumatische ervaring met een andere kat angst krijgen voor alle andere katten. Negatieve ervaringen hebben een sterk effect op leren en geheugen. Het is dus belangrijk om te weten of je kat eerder negatieve ervaringen met andere katten gehad heeft en hoe dit zijn gedrag rond andere katten heeft beïnvloedt.
Hoe is de huidige relatie van mijn kat? Leeft de kat nu met andere katten in zijn omgeving. Of hoe reageert je kat op andere katten buitenshuis? Als je kat zich dan op een of andere manier angstig gedraagt of agressie vertoont kan de introductie van een nieuwe kat deze negatieve emoties juist versterken.
Zoals met zo veel katten dingen, is er helaas geen vastomlijnd antwoord en iedere kat is verschillend. Mocht je na het lezen van bovenstaande informatie toch besluiten er een kat bij te nemen dan is een succesvolle introductie van groot belang.
Lees je dit bericht terwijl je er al een kat bij gekregen hebt en zie je problemen tussen je katten onderling (angst, agressie) of zie je problemen zoals onzindelijkheid, dan kun je natuurlijk contact met me opnemen.
Het introduceren van een nieuwe kat aan je huidige kat is hard werken, je moet goed gemotiveerd zijn en voldoende kennis hebben van katten gedrag. Het is een goed idee om daarbij professionele begeleiding te vragen. Ik help je graag!
Johan van der linden
Op 6 -10 Boris in laten slapen nu is zijn broer Doerak van 14 jaar alleen over ik wil graag er een maatje voor bij zoeken . Graag advis wanneer ik dat kan doen hij mist zijn broer wat raad u mijn aan 1 of 2 jonge kitten of zeg u nee een oudere kat is wijzer . Ter info Doerak is een huiskamer komt niet buiten woont in een ruim huis eventueel nieuw katten blijven ook binnen . Wat raad u mijn aan en op watvoor termijn kan ik er een of meerdere katten aanschaffen. Gr johan
admin
Hoi Johan,
Als eerste moet Doerak tijd krijgen om te rouwen en dat kan zeker een aantal maanden duren, zie daarvoor deze video:https://youtu.be/xhzIYFhiqm0 Dus qua termijn zou ik zeker 3/4 – 1 jaar wachten.
Daarnaast moet je je afvragen of Doerak echt wel een nieuwe kat erbij wil, want een andere kat kan nooit zijn broer vervangen net zoals het bij mensen niet kan om het verlies van een persoon te vervangen door een ander persoon. Dus ook al was de relatie tussen Boris en Doerak goed, dan hoeft dat zeker niet zo te zijn als je er een andere kat bij doet. Sterker nog, de kans dat dit goed gaat is vele malen kleiner dan dat het verkeerd gaat. Met als gevolg dat je twee katten van verschillende sociale groepen (geen vriendjes) hebt in een huis met beperkte vluchtmogelijkheden en beperkte mogelijkheden om elkaar te vermijden (zoals katten die ook naar buiten gaan wel hebben). Vervolgens hebben alle katten verschillende persoonlijkheden en verschillende behoeftes en zeker Doerak is al een oudere kat die heel andere behoeftes hebben dan jonge katten. Mijn eerlijke advies is dan ook om er geen kat bij te nemen, te genieten van Doerak zijn laatste jaren, en hem zo gelukkig mogelijk maken. En dan wanneer Doerak er niet meer is twee kittens te nemen uit hetzelfde nest en hetzelfde geslacht (dus twee broers of twee zusjes). Groeten, Sonja
Anoushka Roso
Wij hebben kater Juno van 10 nu 8 jaar en hij heeft altijd met poes Irina gewoond tot zij vorig jaar is overleden. Irina was 10 jaar bij ons. Irina was niet zo vriendelijk toen hij kwam. Het waren geen dikke vrienden maar het ging goed. Na haar dood leek Juno te verpieteren. Goed ingelezen hebben we een kater van 7 jaar geadopteerd. Beiden zijn gesteriliseerd. Juno was helaas niet blij. Maar met de langzame introductie gestart en maakten we stappen vooruit. Hulp ingeschakeld van een kattengedragskundige. Maar nu zitten we vast in een fase dat ze in een open deur op een afstandje eten maar echt verder komen we niet. Juno is territoriaal en vindt het niet een goed idee om dezelfde ruimte te zijn met Josy. Josy is een beetje angstig voor Juno omdat het twee keer is mis gegaan en Juno hem achterna is gegaan, geen gevecht. De kattengedragskundige heeft geen oplossing nu we zijn vastgelopen. Is er nog iets wat wij kunnen doen om het huis weer open te zetten voor beiden. Ze hebben nu ieder een deel van ons huis. Ik ben radeloos en ben verdrietig om het idee dat Josy weg zou moeten.
D schaap
Hallo, wij hebben in het voorjaar er een katertje bijgenomen, na het onverwachte overlijden van een andere kater. Nu gaat onze kater, die we al hadden overal plassen in huis waar het niet hoort.
Sinds maandag is het jonge katertje gecastreerd. Hoe kunnen we onze oude kater(ook gecastreerd) dit gedrag weer afleren?
admin
Hoi,
Als eerste moet je weten waarom je kat dit doet, daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Het kan een medisch probleem zijn, laat daarom je kat eerst door de dierenarts onderzoek en laat ook een urine onderzoek doen. Tot wel 50% van onzindelijk gedrag komt voort uit een medisch probleem of een combinatie medisch-gedragsprobleem. Als daar niets uitkomt dan is het een gedragsmatig probleem. Om er achter te komen wat dat precies is is een gedragsanalyse nodig. Dit kan digitaal of aan huis. Bedenk dat er altijd een reden is waarom je kat dit doet, als je de reden weet kun je het oplossen. Daarnaast is het verstandig er niet te lang mee ‘rond te lopen’ omdat elk gedrag als het een tijdje aanhoudt een gewoonte kan worden waardoor het moeilijker wordt om het kwijt te raken, net als bij ons mensen.
Hartelijke groeten,
Sonja
Marjan
Hallo,
Ik volg al een tijdje met veel plezier jullie Youtube kanaal.
Ik heb een Blauwe Rus gecastreerde kater (geboren 26/01/20). Hij is op 13 weken bij mij gekomen. Ik heb me toen terug op de wachtlijst voor een nieuwe kitten laten zetten bij dezelfde cattery. De fokker liet me weten dat er nieuwe kittens geboren zijn en er een kitten beschikbaar is vanaf eind januari, ook een katertje met dezelfde ouders. Natuurlijk superschattig 🙂 Ik vraag me wel af of het leeftijdsverschil ondertussen niet te groot is tussen beide katten. Mijn kat is enerzijds nog erg speels en heeft veel uitdaging nodig. Anderzijds is hij wel gewoon om (met mij) alleen te zijn en ook als maar vaker alleen thuis omdat ik maar enkel dagen per week van thuis kan werken. Kan een kitten een verbetering zijn van zijn leven of maak ik hem daardoor alleen maar gestresseerd en ongelukkig? Wat zou uw advies zijn?
Met vriendelijke groet
Marjan
admin
Hoi Marjan,
Of jouw kat het leuk vindt hangt van meerdere factoren af, in de meeste gevallen hebben katten er totaal geen probleem mee om alleen te wonen en levert samenwonen met een andere kat vaak stress op. De factoren die een rol spelen heb ik besproken in deze video: https://youtu.be/hrWQB_0kU-8
Sommige katten vinden het uiteindelijk wel leuk. Het heeft ook erg met de persoonlijkheid van je kat en de nieuwe kat te maken, past dat bij elkaar. Sowieso is een goede introductie een must en ook de basis voor een toekomstige goede relatie.
Groeten,
Sonja
Miranda
Hallo,
Wij willen een kitten poes kopen en twijfelen nu of we haar broertje ook mee moeten nemen. Is dat verstandig, een poes met een kater? Ze komen wel uit hetzelfde nest. Ik lees verschillende verhalen.
Mvg Miranda
admin
Hoi Miranda, kittens uit hetzelfde nest gaat over het algemeen beter dan kittens die niet verwant zijn. Het probleem met een kater en een poes is vaak dat katers nog lang willen worstelen als spel en poezen daar vaak veel eerder mee stoppen, waardoor er conflicten kunnen ontstaan. Het is dan aan jou als eigenaar om je kater een andere uitlaatklep te bieden (naar buiten gaan en veel spelen met een speelhengel) maar helemaal voorkomen kun je dat niet. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de persoonlijkheid van zowel de poes als de kater. Als je kan kiezen zou ik eerder gaan voor de keuze poes – poes of kater – kater, waarmee ik niet wil zeggen dat poes – kater niet goed kan gaan. Het is meestal wel beter om te kiezen voor kittens uit hetzelfde nest dan kittens die niet aan elkaar verwant zijn.
Groeten,
Sonja
Rolf
Hallo,
Wij hebben een kater van 9 jaar oud en overwegen om 2 katers van 2 jaar oud te adopteren. Onze kat is gecastreerd, de 2 anderen niet, maar als we deze in huis nemen gaan we ze zeker laten castreren. Onze kat is heel rustig met andere katten, hij zit bijvoorbeeld regelmatig met andere katten ontspannen in onze tuin.
Waarom we twijfelen is omdat we bang zijn dat de 3 katten geen maatjes worden omdat die 2 al samen zijn en dan misschien een front vormen tegen onze huidige kat.
Heb je ervaring met vergelijkbare situaties of tips?
Groeten,
Rolf
admin
Beste Rolf,
Je angst is heel gegrond, niet omdat de twee nieuwe katten samen een front vormen, want zo werkt het niet bij katten. Katten ‘werken’ niet samen, zoals bijvoorbeeld honden doen. De kans is echter wel groot dat dit helemaal mis gaat. Waarom? Als eerste zit jouw kat waarschijnlijk helemaal niet te wachten op een andere kat. Dat hij er buiten redelijk relaxed mee omgaat zegt niets. Jij staat buiten ook wel eens met je buren te praten, maar zou er niet blij van worden wanneer ze bij je in huis komen wonen. Wanneer je er twee katten bij neemt, moet je kat alles gaan delen. En daar wordt hij niet direct blij van. Overigens geldt hetzelfde voor de andere twee katten. Deze katten zijn nu 2 jaar, het moment waarop ze sociaal volwassen gaan worden, en ook het moment waarop onderlinge relaties veranderen. Het zou best kunnen dat wanneer deze katten bij jou in huis komen wonen, hun onderlinge relatie verslechterd doordat er nog een derde onbekende kat aanwezig is.
Wanneer je er toch graag katten bij wilt, is het beter om twee kittens (uit hetzelfde nest) te nemen. Het introduceren en accepteren van kittens gaat over het algemeen sneller en beter dan van volwassen katten. Je moet je ook afvragen of jouw kat wel geschikt is om samen te leven met andere katten, zie hiervoor het blog wat ik daar over geschreven heb: https://degelukkigehuiskat.nl/hoe-weet-ik-of-mijn-kat-een-andere-kat-zal-accepteren/ Vraag je ook af of je zelf voldoende tijd, maar ook ruimte hebt voor meerdere katten. Voor meer informatie hierover zie: https://youtu.be/S8mX8yLicvU Daarnaast moet je echt een goede introductie doen wanneer je er katten bij neemt, dit kan soms een langdurig proces zijn, dus wees je daarvan bewust.
Succes met het nemen van de juiste beslissing.
Hartelijke groeten,
Sonja
Maaike
Hallo, ik heb 2 kattinnen van 4 en 6j oud.. deze zaten eerst alleen en kunnen ondertussen al 3j goed met elkaar overweg, nu zou ik graag 2 katers van 4j in huis willen bijnemen, alle katten zijn gesteriliseerd en gecastreerd. Zou het een probleem vormen om hun samen te steken? Pixel is een sociale kat en nieuwsgierig bij haar zie ik het geen probleem vormen.. maar Jazzy is een kat die bij pixeltje ook een beetje tijd heeft nodig gehad om te Wennen. Best wel een dominante kat. Zouden de katers durven sproeien in huis? Zouden mijn huidiger katten durven weglopen van huis alsnog die 2 andere in huis neem? Alvast bedankt
admin
Hoi Maaike,
Zie mijn mail.
Groeten,
Sonja
L.E. M
Beste,
Wij hebben momenteel een poes van 2,5 jaar en heet Pip, zij is waarschijnlijk weggelopen of afgestoten toen ze klein was en heeft zich bij een ander nestje aangesloten. Ze was in het begin heeel schuw maar ze is tam en gewend aan mensen. De buren hebben een kater van haar leeftijd en speelde daar regelmatig mee tot ze ging verhuizen. Wij werken beide 38 uur per week dus vonden het gezellig als pip een maatje kreeg. Nu hebben we Zoë erbij, een poes van 1,5 jaar oud. Erg speels en houd van knuffelen. Daar is pip wat minder van. We zijn nu drie weken aan het introduceren maar nog steeds vindt pip Zoë een bedreiging. Tijdens het eten gaat het super! Maar daarna is het een en al focus op Zoë, we kunnen haar niet afleiden met speelgoed of liefde. Elke dag doet ze een poot richting haar en gister sprong ze zelfs op zoë. Met de kater speelde ze vaak verstoppen en aanvallen maar dan niet in de vacht springen dus denk dat dit toch agressief gedrag is. Pip heeft weinig stress signalen als Zoë niet in de buurt is.
Wat kan ik doen?
admin
Beste,
Drie weken is nog erg kort. Introducties kunnen gerust maanden duren, zeker met volwassen katten. Ik weet niet goed wat je precies doet, maar samen eten is in ieder geval niet een goed idee. Katten zijn solitaire eters en samen eten in de zin van vlak bij elkaar levert meestal stress op. Het feit dat ze dan eten en niet boos doen heeft te maken met het feit dat voer heel belangrijk is en ze dan dus eieren voor hun geld kiezen en dus eten ipv vechten. Ik kan uit je verhaal ook niet opmaken of je de katten gescheiden hebt ( behalve tijdens de introductie) of dat ze altijd bij elkaar zijn. Om je echt goed te helpen heb ik veel meer informatie nodig, over je katten, de leefomgeving, de mogelijkheden van jou/jullie, het verleden van beide katten enz. Een gedragsconsult aan huis of digitaal is daarvoor de beste optie. Hartelijke groeten, Sonja
Diane Schipper
Hi Admin,
ik heb een vraagje. We hebben een oude poes van 13 jaar. Zij was vroeger zelf opgegroeid als kitten bij een oudere poes, maar die oudste is 6 jaar geleden overleden. Twee jaar geleden hebben we een kitten erbij genomen, maar dat is niet helemaal goed gegaan. De jonge poes wil continu spelen met de oudere die daar niet van gediend is. Het is enigszins gestabiliseerd. Ze zijn allebei wel happy, maar de oude kat wordt nog wel vaak lastig gevallen. Nu is er een poes beschikbaar gekomen via de opvang die ook 2 jaar oud is, dus net zo oud als onze jongste. Bij de opvang is aangegeven dat ze altijd met andere poezen heeft gewoond en dat gebleken is dat ze echt een poezenmaatje nodig heeft in haar nieuwe huis. Ik twijfel heel erg of we er goed aan doen om die te adopteren. De hoop is dat dit voor alledrie goed zou zijn. De oudste wordt meer met rust gelaten, en de twee jonge poezen hebben een speelkameraadje in elkaar. Maar ik ben ook ergens bang dat dit nog drukker wordt voor de oudste. We hebben wel een ruim huis en een ruime tuin. Ik hoor graag…..
admin
Hoi Diane, het klinkt logisch om er een jonge kat bij te nemen, maar helaas is het niet zo simpel. Je loopt namelijk het risico dat beide katten de nieuwe kat niet leuk vinden wat de situatie alleen maar erger maakt. Je kunt beter de huidige situatie proberen te verbeteren.
Het aanschaffen van een nieuwe kat is maar zelden de oplossing voor probleemgedrag. Natuurlijk is het in sommige gevallen wel mogelijk/wenselijk, maar om daar iets zinnigs over te zeggen zou ik eerst de hele situatie en persoonlijkheden van alle betrokken katten beter moeten analyseren middels een gedragsconsult.
Groeten,
Sonja
Marijn
Hoi Admin,
Wij hebben een gesteriliseerde poes van 5 jaar oud en overwegen om er een herplaatser bij te nemen. Dit betreft ook een poes van bijna 5 jaar oud. Ze zoeken voor deze Ragdoll een nieuw plekje omdat zij door de andere poezen in huis steeds ‘gepakt’ wordt. Ik denk leuk een maatje erbij voor onze poes, maar vraag me stiekem wel af of dit goed zal gaan en ook leuk voor onze huidige poes is. Ze zijn geen familie van elkaar. Onze poes is geen andere poezen/katten gewend. We hebben ook nog 2 honden en dat klikt goed. Ze is niet graag alleen, maar zou ze blij worden van een andere poes?
admin
Hoi Marijn,
Als jouw kat geen andere katten gewend is dan wordt het heel erg lastig. Zie ook mijn video hierover: https://youtu.be/-Y9Wov19Fqk
Ook voor de kat die herplaatst moet worden is het niet leuk, die zou het beste in een huishouden kunnen worden geplaatst waar ze alleen zit. Zij heeft namelijk al allemaal negatieve ervaringen met andere katten, dus ook zij zal moeite hebben met een introductie met jouw kat. Dat je kat goed omgaat met je honden zegt helaas niets over haar reactie ten opzichte van andere katten. Mijn advies is daarom om het niet te doen, voor beide katten.
Hartelijke groeten,
Sonja
Stefan Dupon
Hallo,
Wij denken er over na om een tweede poes te nemen. Huidige situatie is als volgt.
Wij hebben een 4 jarige Maine Coon poes. Ze is altijd samen geweest met haar broer die helaas 7 maanden terug is overleden. Ze waren in onze ogen maatjes, ze wasten elkaar en sliepen regelmatig tegen elkaar aan. Ze heeft behoorlijk last van het overlijden gehad (haar uitval door stress). Na een maand ging het weer beter. 2 maanden geleden zijn wij verhuisd en wij zien dat ze van achter het glas gefocust is op de buurkatten (ze komt niet buiten). Bij het zien van andere katten gaat ze kopjes geven tegen objecten en rondlopen en zelf op haar zij liggen tegen het glas. Hierbij vertoont ze geen aggressief gedrag als slaan of haren overeind.
Ze is ook gewend om tijdens vakanties bij twee andere katten te logeren, waar ze na een paar dagen samen eten en bij elkaar slapen.
Het lijkt dat ze op zoek is naar aandacht van soortgenoten of leggen wij haar gedrag verkeerd uit? wij denken er over om een kat erbij te nemen. Is dit een verstandige keuze?
De Gelukkige Huiskat
Hoi Stefan,
Sorry voor de late reactie, maar je bericht is er tussendoor geschoten. Het hangt van veel factoren af of het een goed idee is om er een kat bij te nemen en je moet je realiseren dat er veel bij komt kijken. En wat doe je als het niet lukt? Het beste kunnen we dat bespreken in een telefonisch consult, zodat ik ook een beter idee krijg van de leefomgeving en de mogelijkheden. Laat maar weten of je dat wilt via info@degelukkigehuiskat.nl. Deze email bekijk ik dagelijks.
Groeten,
Sonja
Kim van Duin
Hi! Allereerst wil ik even zeggen dat jullie video’s en blogs super behulpzaam zijn, dank hiervoor!
Wij hebben sinds drie weken een kitten (poes) in huis. We hadden al een kater van 5 jaar en hebben hen om deze reden heel langzaam laten wennen. De kitten in een andere kamer, geuren verspreiden en kennis maken door de deur ging steeds beter. Nu hebben we ze een aantal dagen steeds iets langer bij elkaar gelaten in de woonkamer. De katten geven contact met de neusjes en hebben staarten omhoog, maar soms lijkt het onze kater iets teveel te worden. Hij kan dan kort blazen naar de kitten of gaat onder de bank liggen en houd haar goed in de gaten. Is het verstandig om weer een aantal stappen terug te gaan of moeten we ze meer tijd gunnen om te wennen?
Aline
Beste Sonja,
Wij hebben een poes van bijna 11 maanden (Moos) en twijfelen óf en wanneer we er een poes bij moeten nemen. We hebben haar in december geadopteerd samen met een nestgenootje. Dat nestgenootje (Sammie) is twee weken geleden onverhoopt plotseling overleden. Sammie was een heel rustige kat terwijl Moos erg ondernemend is. Beide katten erg sociaal. ’s Avonds renden ze vaak achter elkaar aan door de huiskamer. Daarnaast likten ze elkaar soms.
Hier wat meer info over Moos. Moos is sinds 3 weken van medicatie af voor FIP en zit nu dus in de 3e observatieweek van 12 observatieweken. Ze is klein van stuk (2,2kg), ondernemend, graag buiten en is goed gesocialiseerd met mensen. Je kunt haar oppakken en dan strekt ze zich helemaal uit en spint ze. Ook zoekt ze ons ’s avonds op om op schoot te kruipen. Na de dood van Sammie heeft ze even aan haar lichamelijk overschot geroken en nam toen vrijwel direct afstand. In de periode na Sammie’s dood waren er geen grote gedragsverschillen. Behalve dat ze iets meer op mensen gericht is, en iets vocaler is. Ze miauwt soms naar ons als ze in de tuin zit. Daarnaast is het iets lastiger om haar aan het spelen te krijgen. Wellicht doordat ze overdag veel buiten is nu het zulk lekker weer is, of wellicht doordat ze haar maatje mist. Of wellicht is ze wat rustiger door sterilisatie van een maand geleden. Verder lijkt ze content.
Zelf ben ik aan het wikken en wegen of een kat erbij ene goed idee zou zijn. De ‘voors’ die ik zie zijn:
1) ze is nog jong en went daardoor misschien makkelijker aan een nieuwe huisgenoot. Dus misschien moeten we niet te lang wachten.
2) ze is van jongs af aan gewend om met een andere kat te kunnen spelen, en het zou haar misschien goed doen om die mogelijkheid weer te hebben.
3) ze vertoont geen hevige rouwsymptomen dus wellicht is er redelijk snel weer ruimte voor een nieuw maatje
De tegens die ik zie zijn:
1) een nieuwe kat erbij kan stress geven en dat heeft misschien grote invloed op Moos door haar FIP achtergrond
2) Er is een risico dat het niet klikt (en hoe kun je dat inschatten van tevoren)
3) misschien duurt de rouwperiode langer dan ik denk en doorheb
Hoe denkt u erover? Wel/geen kat erbij? Een jonge of een volwassen kat erbij? En als we een nieuwe kat aanschaffen, over hoeveel tijd? Zijn er andere voors/tegens/factoren waar ik rekening mee moet houden?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groeten,
Aline
De Gelukkige Huiskat
Hoi Aline,
Ik snap je bedenkingen en het is inderdaad een lastige keuze. Het beste kunnen we hiervoor even een telefonisch consult afspreken, zodat we alle opties goed kunnen overwegen. Ik heb telefonische consulten van 20 minuten (€30) en 20-60 minuten (€60). Laat maar weten of je dat wilt.
Groeten,
Sonja