Obesitas (overgewicht) bij de kat

header v5
header v5

Kat met overgewicht

Je hebt een kat met overgewicht of obesitas zoals dat zo mooi heet. Dat heb je zelf al vastgesteld of misschien heeft je dierenarts je daar op gewezen. Medisch gezien zijn er geen redenen waarom je kat te dik is, dat heeft je dierenarts je ook verteld, dus zit er maar een ding op en dat is afvallen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak red je het niet met alleen een dieet, of je kat valt tijdelijk af, maar de verloren pondjes zitten er na verloop van tijd zo weer aan. Toch is afvallen wel belangrijk voor de gezondheid van je kat.

Kat met overgewicht
Kat met (morbide) obesitas

Waarom zijn katten tegenwoordig zo vaak te dik?

Het op zoek gaan, jagen, vangen en eten van voedsel is voor alle levende wezens van wezenlijk belang. Het motto is: ‘eten en voorkomen dat je opgegeten wordt’. Een kat is dus erg gemotiveerd om gedrag uit te oefenen wat met voedselverwerving te maken heeft en dit neemt een groot deel van de dag in beslag: in het wild eet een kat ongeveer 20 kleine prooidieren per dag waarbij slechts 50% van deze vangpogingen succesvol is. Bij onze huiskatten is dit niet meer nodig, het eten voor de kat staat klaar, is binnen een paar seconden naar binnen gewerkt en veelal bevat het meer dan genoeg calorieën.

Te weinig beweging maakt je kat te dik

De gevolgen van deze moderne ‘lifestyle’ is dat je kat te weinig beweging krijgt, mentaal niet uitgedaagd wordt en zich verveelt. Doordat hij weinig beweegt wordt hij te dik, en door verveling kan hij nog meer gaan eten. Tja, wat moet je anders doen als een groot deel van je dagbesteding weg valt?

Stress kan de oorzaak zijn voor een kat met overgewicht

Heb je meerdere katten dan kan de oorzaak ook liggen in stress vanwege de onderlinge relatie tussen je katten. Mogelijk is deze onderlinge relatie tussen je katten niet zo goed als je zou willen. Net als bij mensen, kan chronische stress tot emotie eten leiden. Als eigenaar heb je dit vaak niet in de gaten. Katten zijn expert in het verbergen van hun emoties en proberen zich continu aan onze wensen aan te passen. Maak eens serieus een interactie schema om de relaties tussen je katten zichtbaar te maken.

Katten kunnen als gevolg van stress oversprong gedrag vertonen. Oversprong gedrag is op zich normaal gedrag maar in een verkeerde context en situatie. Dus bijvoorbeeld overmatig wassen (terwijl de kat niet vies is) of overmatig veel eten (terwijl de kat geen honger heeft).

De oplossing? Verminderen van stress / verbeteren van ‘lifestyle’.

Als lifestyle en stress bij je kat zulke belangrijke invloeden hebben op het ontstaan van overgewicht dan is het niet zo gek dat een belangrijk deel van de oplossing ligt in het verminderen, liefst voorkomen van deze stress en het verbeteren van de lifestyle (lifestyle management).

Kat met overgewicht
Kat met overgewicht

Zelf aan de slag?

Natuurlijk wil je hier direct mee beginnen. Maar hoe pak je dat aan. Het begint allemaal bij beter begrip voor normaal katten gedrag. Waarom doet je kat wat ie doet? Wat heeft een kat nodig om zich gelukkig (en dus niet gestrest) te voelen en hoe kun je daar als eigenaar wat aan doen? Op mijn YouTube kanaal vind je heel veel informatie variërend van normaal katten gedrag tot probleem gedrag. Van natuurlijke behoeftes tot symptomen van stress.

Kom je er niet uit en heb je hulp nodig dan ben ik er voor je!

Hoe ik jou en je kat kan je helpen?

Kom je er zelf niet uit of wil je gewoon professionele hulp dan kun je een afspraak met me maken voor een stress-audit. Tijdens een stress-audit breng ik als eerste alle stress factoren voor je kat in kaart. Vervolgens moet, rekening houdend met jouw situatie, gekeken worden hoe die stress factoren zoveel mogelijk verminderd of opgelost kunnen worden. We kijken samen naar de omgeving van je kat en hoe we die eenvoudig aan kunnen passen zodat het beter overeenkomt met de het natuurlijke gedrag van je kat. Daar rolt een plan van aanpak uit specifiek voor jouw kat, in zijn omgeving.

Ook geef ik je adviezen om je kat af te laten vallen op een kat vriendelijke manier en tips hoe je dit op kunt lossen in een huishouden met meerdere katten.

Maak nu een afspraak voor een stress-audit bij jou thuis en gun je kat een leven zonder stress!

Referenties:

  • Journal of Feline Medicine and Surgery(2012) 14, 327 – 336, Feline weight loss programs that work, K. Michel and M. Scherk
  • Veterinary Focus (2012) 22.2, 38 – 46, Weight control and obesity in companion animals, A. German
  • Veterinary Focus (2011) 20.1, 2 -6, Food and behavior – can food have an influence on behavior?, S. Schroll
  • J Am Vet Med Assoc (2002), 220, 994 – 1002, External and internal influences on disease risk in cats, Buffington CAT