Mijn kat wil niet spelen is iets wat ik vaak hoor van mensen. En dat kan. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je kat niet wil spelen, maar een belangrijke reden is dat je niet op de juiste manier met je kat speelt.
Geen zin om te lezen, bekijk dan de video (volgt).
Spelen, en dan bedoel ik spelen met een speelhengel, is voor een kat niets anders dan jagen. Je kat ziet zo’n speelmoment gewoon als een jachtpoging en daar gaat het vaak mis:
1. Verkeerde moment
Katten jagen gedurende de schemer, dus in de vroege ochtend en avond. Dat is dus ook het moment waarop je je kat kunt uitdagen tot spel. Ligt je kat lekker te slapen, of heeft hij net gegeten en ligt hij zichzelf te wassen dan is zijn motivatie om te jagen en dus te spelen minimaal. Bij jonge katten en kittens wil het misschien nog wel lukken maar de meeste volwassen katten zijn dan echt niet te porren voor spel. Kies dus het juiste moment uit.
2. Met meerdere katten tegelijk spelen
Katten jagen alleen en spelen daarom ook alleen. Hiermee bedoel ik dan spelen met jou als eigenaar met een speelhengel. Katten spelen ook wel samen, dat is stoeien en iets anders dan wat ik hier bedoel. Wat je vaak ziet is dat er altijd een kat haantje de voorste is als je de speelhengel tevoorschijn haalt en de andere kat het laat afweten. Vaak wordt dan gedacht dat die andere kat niet wil spelen, maar dat is meestal niet waar, hij krijgt gewoon niet de kans. Het beste speel je daarom met een kat tegelijk in een bepaalde ruimte en je zult zien dat ook de andere kat in actie komt.
3. Je hebt niet de juiste prooi
Katten zijn individuen met elk hun eigen voorkeuren. Sommige katten jagen liever op vogels dan op muizen en in dat geval is een prooi met veren meer geschikt dan een prooi die op een muis lijkt. Er zijn ook katten die liever jagen op alleen een draadje in plaats van een prooi. Kies dus een prooi die past bij je kat. Soms moet je daarvoor even op zoek naar wat jouw kat het meeste motiveert.
4. Je wisselt de prooi niet af
In de natuur vangt een kat in het algemeen niet twee keer dezelfde muis. Speel jij al weken met dezelfde prooi dan kan het zijn dat je kat daarop is uitgekeken en is het noodzakelijk om van prooi te wisselen. Je speelt dan weer een tijdje met deze nieuwe prooi en na verloop van tijd wissel je weer terug naar de eerste prooi.
Bij fanatieke spelers blijft er na een aantal speelbeurten weinig over van de prooi dan een paar zielige kale veren. Ook dat is natuurlijk niet motiverend voor je kat en ook dan wordt het tijd om de prooi te vervangen.
5. Je beweegt de hengel niet op een goede manier
Omdat spelen voor een kat jagen is, moet dat spel er wel uit zien en bewegen als een prooidier. Prooien rennen of vliegen van de kat weg en blijven niet vlak voor zijn neus ‘hangen’. Ze proberen zich ook zo snel mogelijk te verstoppen, zodat ze uit het zicht zijn en ze bewegen zich een beetje grillig. Probeer dit ook te doen met de hengel, beweeg hem van de kat af en achter meubels en om hoekjes heen.
6. Je gaat te lang door
Een kat jaagt kort maar krachtig en na het jagen is het tijd voor eten en een dutje. Is je kat na 5 minuten spelen klaar dan is dat heel normaal. Speel gewoon op een later moment weer even kort.
7. Je laat de prooi nooit vangen.
Niets is zo demotiverend en frustrerend als het niet behalen van je uiteindelijke doel en dat is voor een kat niet anders. Kan hij nooit een keer de prooi vangen dan is de lol er snel vanaf. Sommige katten vangen hun prooi en nemen hem mee om er even lekker aan te likken of op te kluiven. Ben je bang dat je kat de prooi kapot maakt, pak dan een andere hengel om mee verder te spelen of eindig het spel in iets lekkers.
8. Gladde ondergrond
Veel woningen hebben tegenwoordig een gladde vloer. Bij het rennen en springen kunnen katten uitglijden en zich pijn doen, met name wat oudere katten kunnen hier last van hebben. Natuurlijk is het niet leuk om te spelen wanneer dat pijn doet. Zorg dus voor een stevige en stroeve ondergrond met name bij wat oudere katten. Speel op een kleed, of gebruik plastic foam tegels waar kinderen mee spelen, of maak gebruik van je tuin en speel in het gras.
9. Houdt rekening met de leeftijd
Jonge katten rennen en springen meer dan oudere katten en dat is logisch. Dat betekent niet dat oudere katten niet meer willen spelen maar ze doen dat rustiger. Ze gaan bijvoorbeeld eerder op hun rug liggen en bewegen hun pootjes om de prooi te vangen. Veel mensen interpreteren dit als dat de kat niet wil spelen, maar het is gewoon een andere manier.
10. Eigen speel stijl
Iedere kat heeft zijn eigen speelstijl en voorkeuren, het is aan jou als eigenaar om er achter te komen waar jouw kat van houdt. Heb je meerdere katten dan kan dit voor iedere kat weer anders zijn.
Wat als het nog steeds niet lukt?
Wil je kat ondanks bovenstaande tips nog steeds niet spelen, dan is er iets anders aan de hand.
Dat kan variëren van medische aandoeningen tot chronische stress en depressie aan toe. Katten die ziek zijn, continue gestresst zijn of last hebben van depressiviteit kunnen niet spelen. Deze katten voelen zich niet gelukkig en hebben dringend hulp nodig. Denk jij dat dit bij jouw kat speelt zoek dan zo snel mogelijk professionele hulp.
Cat dancer
De Cat dancer is een super leuk speeltje voor katten die houden van ‘slang’ achtige prooien. Streep is hier ook dol op.
Kattenhengel
De Tabby Tijger kattenhengel is de perfecte hengel voor je kat. De prooi is makkelijk te vervange, zodat je het spel langer interessant kunt houden. Deze hengel is 90 cm lang, veel langer dan de gemiddelde hengel.
Chinchilla
De Tabby Tijger Chinchilla is een perfecte prooi voor als je kat liever muizen als prooi heeft dan vogels (veren). Je kan hem op de Tabby Tijger kattenhengel zetten.
Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.
Geef een reactie