Waarom je kat voor de TV of je beeldscherm zit

Je kent het wel. Net als jij een belangrijke deadline moet halen voor je werk, een conference call moet plegen met je baas of gewoon lekker een avondje je favoriete serie wilt binge watchen, gaat je kat voor je TV zitten of boven op je laptop. Waarom doet hij dat toch? En nog belangrijker, hoe los je dit op?

Geen zin om te lezen, bekijk dan deze video

Waarom je kat zo graag voor de TV zit

Het kan natuurlijk zijn dat je TV toevallig op dat enige hoge kastje staan in de woonkamer. Of misschien schijnt het middagzonnetje wel precies op jouw bureau. Dit is allemaal eenvoudig op te lossen. Zorg voor voldoende andere plekken waar je kat hoog kan zitten. Plaats een kleedje of mandje in een zonnige vensterbank. Katten die op de laptop gaan liggen zoeken vaak warmte. In dat geval kan een warmtematje uitkomst bieden.

Aandacht vragen

Maar meestal is het gewoon aandacht vragend gedrag. Jij bent gefocust op die TV of dat beeldscherm. Dus hoe kan je dan ervoor zorgen dat jij naar die kat kijkt? Juist! Door er gewoon voor te gaan zitten! En negatieve aandacht (“ga weg!”, of voor je beeldscherm vandaan duwen), is ook aandacht! Die kat maakt het niet zoveel uit.

De oplossing

De oplossing is gelukkig heel eenvoudig. Maak je kat moe voordat je aan het werk gaat of voordat je op die bank gaat hangen. Misschien ben je wel de hele dag aan het werk geweest en dan is het logisch dat je kat je aandacht op eist. Ga met hem spelen, dan is hij moe voordat jij TV kan kijken. Of geef hem brokjes in een voerpuzzel. Dan is hij daar lekker mee bezig terwijl jij aan het werk kunt. Vaak gaan ze na het eten zichzelf eerst uitgebreid wassen en daarna slapen. Dan kun jij in alle rust werken.

Let op!

Zorg dat je dit wel doet VOORDAT je gaat zitten achter die computer of voor die TV. Want als je eenmaal zit te werken en je kat komt voor het scherm hangen, dan denk je: “Ow ja, ik moest eerst nog even met hem spelen”. Als jij dit dan vervolgens gaat doen dan heeft jouw kat 1 ding geleerd (en ze leren heel snel): als ik over die laptop heen wandel of ik ga voor de TV zitten dan gaat ze met me spelen, of ze geeft me eten. Dit zorgt er voor dat het aandacht vragende gedrag alleen maar ERGER wordt! Dus: eerst moe maken of bezig houden, dan pas gaan zitten!

Geef je kat een eigen plekje

Als laatste kan het helpen om je kat een eigen plekje te geven op je bureau of naast je werk plek. Plaats een fleece kleedje of lekker zacht mandje op je bureau of in de buurt van je werkplek. Zo kan je kat toch dicht bij je zijn, terwijl hij een eigen plekje heeft. Win win!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *