Een kat die je handen aanvalt of voedsel van het aanrecht steelt, het behang van de muur krabt of naast de bak plast, allemaal zaken die we als gedragsproblemen bestempelen. Waardoor ontstaan deze problemen nu eigenlijk?
Het is normaal gedrag dat wordt uitgeoefend op een ongepaste of ongewenste locatie.
Vaak wordt er gesproken over gedragsproblemen, maar in veel gevallen is die benaming niet juist. Beter kun je spreken over probleem gedrag. Het is namelijk vaak volkomen normaal gedrag wat een kat uitoefent alleen wij vinden de locatie of situatie niet goed. Je kunt daarbij denken aan plassen op de deurmat of krabben aan het behang.
1. Het is ongewenst aangeleerd gedrag.
Onbewust zijn we als eigenaar vaak de oorzaak van het probleemgedrag van onze kat. Zonder het te weten ‘belonen’ we het gedrag wat we juist niet willen zien. Je kat zit bijvoorbeeld te miauwen voor de deur. Je doet de deur open, laat de kat er door en sluit de deur. Korte tijd later zit je kat aan de andere kant van de deur te miauwen. Je doet al mopperend de deur weer open waardoor je onbedoeld je kat hebt geleerd dat als hij miauwend voor de deur zit, deze open gedaan wordt.
2. Het wordt veroorzaakt door een medische aandoening.
Door verandering in gedrag zien wij als eigenaren dat onze kat ziek is. Hij komt zijn mandje niet uit, hij verstopt zich, hij springt niet, hij eet niet of hij plast ineens op rare plaatsen. Omgekeerd is een medisch probleem niet zelden de oorzaak voor probleemgedrag. Het is dus altijd een goed idee om je kat goed door een dierenarts te laten onderzoeken als er sprake is van probleem gedrag. Als je een eventueel medische aandoening niet behandeld kan het probleem gedrag natuurlijk ook niet verbeteren.
3. Het zijn relatieproblemen.
Een belangrijke oorzaak van probleem gedrag ligt in de relationele sfeer. Vaak is de relatie tussen katten onderling de boosdoener. Dat kunnen katten in hetzelfde huishouden zijn, maar ook de buurtkatten. Besef dat veel van de relatie problemen tussen katten in hetzelfde huishouden ‘stille gevechten’ zijn die daardoor heel makkelijk door jou als eigenaar over het hoofd worden gezien. Veel katten leven daardoor hun hele leven in een situatie van chronische stress. Andere relationele problemen zijn die tussen je kat en jou. Ongewenst aaien of knuffelen, teveel in de persoonlijke ruimte van de kat komen. Dat gebeurt meestal onbewust en onbedoeld en is grotendeels op te lossen door meer kennis van normaal katten gedrag.
4. Het is een combinatie van alle bovenstaande oorzaken.
In een aantal gevallen is het een combinatie van al deze problemen. Neem bijvoorbeeld een kat in een meerkatten huishouden met blaasontsteking die onzindelijk is geworden en op de bank plast. Doordat de onderlinge verhouding tussen de katten in het huishouden niet goed is, krijgt deze kat last van chronische stress. Chronische stress is een belangrijke oorzaak voor het krijgen van blaasontsteking. Door de blaasontsteking wordt de kat onzindelijk en gaat op de bank plassen. Het probleem gedrag is nu plassen op de bank. De oorzaak is chronische stress en daardoor blaasontsteking. Alleen de blaasontsteking oplossen zal slechts een tijdelijke oplossing zijn, zolang de chronische stress situatie blijft bestaan, kan de kat elke moment weer een blaasontsteking krijgen en daardoor weer onzindelijkheid vertonen. Kijk voor meer informatie over stress gerelateerde ziektes bij de kat hier.
Problemen zijn er om opgelost te worden!
Gelukkig is dat in de meeste gevallen ook goed mogelijk. Daarbij is het belangrijk om de onderliggende motivatie van de kat (waarom hij doet wat ie doet) heel belangrijk om te weten te komen. En dat is precies wat ik doe. Ik ga op zoek naar de reden waarom je kat het probleem gedrag vertoont en geef advies in hoe je hem dat weer afleert. En ook over wat je zelf moet doen, of juist laten en natuurlijk hoe je dat op een kat vriendelijke manier doet.
Vertoont jouw kat probleemgedrag? Ik help je graag!
Anne
Hallo dames, mijn kat miauwt veel in de ochtend. Ik heb het gevoel dat hij aandacht of afleiding zoekt maar ik ben een aantal dagen in de week van huis voor mijn werk dus dan zit hij het grootste deel van de dag alleen. Ik ben bang dat hij zich verveelt en aandacht mist. Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij het toch naar zijn zin heeft als hij alleen thuis is en betekend het miauwen in de ochtend dat hij zich verveelt? Bedankt voor het meedenken!
Emily
Beste Anne,
Mauwen kan meerdere oorzaken hebben waaronder ook aandacht vragen. We hebben meerdere video’s gemaakt over aandacht vragen: https://youtu.be/bi-kNv47XvY en https://youtu.be/O-2AoSoYPpE
Ook hebben we video’s gemaakt over hoe je verveling herkent: https://youtu.be/zk8JUngzZwI en wat je er zoal aan kunt doen: https://youtu.be/zxYHrgKBnhs
Hopelijk beantwoord dit je vragen! Succes!
Groeten,
Emily
Katten en routine’s - Kattengedrag| De gelukkige huiskat
[…] Maar zeker als het gepaard gaat met slecht of niet eten, dan is er vaak een medische oorzaak. Gedragsverandering is het eerste wat je aan je kat ziet als er iets mis is alhoewel katten heel subtiel kunnen zijn in […]
Vera
Hallo..
ik ben aan het zoeken geweest maar ik kan het niet vinden.. ik heb een 7 maanden oude kater
Heel lief dier.. veel energie ook, hij miauwde veel als ik er niet was en jankte soms het was duidelijk dat hij een vriendje miste dit heb ik ook gedaan ik heb een 13 weken oude kitten in huis gehaald dit gaat erg goed.. ze kunnen overdag als ik moet werken hun energie met elkaar kwijt raken.. maar soms merk ik dat de oudere kitten zo enthousiast is dat hij achter zijn staart aan gaat.. om me heen zegt iedereen dat is kitten gedrag. Is dit wel zo??
En is het normaal dat de oudere kitten niet met me wil spelen? Al gaat dit wel iets beter al..
admin
Hoi Vera,
Kittens doen wel vaak staart jagen als onderdeel van hun spel, het kan echter ook afwijkend gedrag zijn, maar bij een kitten zou ik me niet direct heel erg zorgen maken. Als je meer zekerheid wilt hebben dan is een gedragsanalyse (consult) de beste manier om daar meer en zinvolle dingen over te zeggen.
Groeten,
Sonja