Waardoor ontstaan gedragsproblemen?

Een kat die je handen aanvalt of voedsel van het aanrecht steelt, het behang van de muur krabt of naast de bak plast, allemaal zaken die we als gedragsproblemen bestempelen. Waardoor ontstaan deze problemen nu eigenlijk?

Het is normaal gedrag dat wordt uitgeoefend op een ongepaste of ongewenste locatie.

Vaak wordt er gesproken over gedragsproblemen, maar in veel gevallen is die benaming niet juist. Beter kun je spreken over probleem gedrag. Het is namelijk vaak volkomen normaal gedrag wat een kat uitoefent alleen wij vinden de locatie of situatie niet goed. Je kunt daarbij denken aan plassen op de deurmat of krabben aan het behang.

1. Het is ongewenst aangeleerd gedrag.

Onbewust zijn we als eigenaar vaak de oorzaak van het probleemgedrag van onze kat. Zonder het te weten ‘belonen’ we het gedrag wat we juist niet willen zien. Je kat zit bijvoorbeeld te miauwen voor de deur. Je doet de deur open, laat de kat er door en sluit de deur. Korte tijd later zit je kat aan de andere kant van de deur te miauwen. Je doet al mopperend de deur weer open waardoor je onbedoeld je kat hebt geleerd dat als hij miauwend voor de deur zit, deze open gedaan wordt.

2. Het wordt veroorzaakt door een medische aandoening.

Door verandering in gedrag zien wij als eigenaren dat onze kat ziek is. Hij komt zijn mandje niet uit, hij verstopt zich, hij springt niet, hij eet niet of hij plast ineens op rare plaatsen. Omgekeerd is een medisch probleem niet zelden de oorzaak voor probleemgedrag. Het is dus altijd een goed idee om je kat goed door een dierenarts te laten onderzoeken als er sprake is van probleem gedrag. Als je een eventueel medische aandoening niet behandeld kan het probleem gedrag natuurlijk ook niet verbeteren.

3. Het zijn relatieproblemen.

Een belangrijke oorzaak van probleem gedrag ligt in de relationele sfeer. Vaak is de relatie tussen katten onderling de boosdoener. Dat kunnen katten in hetzelfde huishouden zijn, maar ook de buurtkatten. Besef dat veel van de relatie problemen tussen katten in hetzelfde huishouden ‘stille gevechten’ zijn die daardoor heel makkelijk door jou als eigenaar over het hoofd worden gezien. Veel katten leven daardoor hun hele leven in een situatie van chronische stress. Andere relationele problemen zijn die tussen je kat en jou. Ongewenst aaien of knuffelen, teveel in de persoonlijke ruimte van de kat komen. Dat gebeurt meestal onbewust en onbedoeld en is grotendeels op te lossen door meer kennis van normaal katten gedrag.

4. Het is een combinatie van alle bovenstaande oorzaken.

In een aantal gevallen is het een combinatie van al deze problemen. Neem bijvoorbeeld een kat in een meerkatten huishouden met blaasontsteking die onzindelijk is geworden en op de bank plast. Doordat de onderlinge verhouding tussen de katten in het huishouden niet goed is, krijgt deze kat last van chronische stress. Chronische stress is een belangrijke oorzaak voor het krijgen van blaasontsteking. Door de blaasontsteking wordt de kat onzindelijk en gaat op de bank plassen. Het probleem gedrag is nu plassen op de bank. De oorzaak is chronische stress en daardoor blaasontsteking. Alleen de blaasontsteking oplossen zal slechts een tijdelijke oplossing zijn, zolang de chronische stress situatie blijft bestaan, kan de kat elke moment weer een blaasontsteking krijgen en daardoor weer onzindelijkheid vertonen. Kijk voor meer informatie over stress gerelateerde ziektes bij de kat hier.

Problemen zijn er om opgelost te worden!

Gelukkig is dat in de meeste gevallen ook goed mogelijk. Daarbij is het belangrijk om de onderliggende motivatie van de kat (waarom hij doet wat ie doet) heel belangrijk om te weten te komen. En dat is precies wat wij doen. We gaan op zoek naar de reden waarom je kat het probleem gedrag vertoont en geven advies in hoe je hem dat weer afleert. En ook over wat je zelf moet doen, of juist laten en natuurlijk hoe je dat op een katvriendelijke manier doet.

3 reacties

  1. Anne

    Hallo dames, mijn kat miauwt veel in de ochtend. Ik heb het gevoel dat hij aandacht of afleiding zoekt maar ik ben een aantal dagen in de week van huis voor mijn werk dus dan zit hij het grootste deel van de dag alleen. Ik ben bang dat hij zich verveelt en aandacht mist. Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij het toch naar zijn zin heeft als hij alleen thuis is en betekend het miauwen in de ochtend dat hij zich verveelt? Bedankt voor het meedenken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *