Al jong wist ik dat ik dierenarts wilde worden, dat was ook niet zo gek, want ik ben opgegroeid met allerlei dieren (honden, katten, konijnen, cavia’s, muizen, kippen). Inmiddels ben ik ruim 25 jaar dierenarts en heb mijn speciale interesse in de katten geneeskunde verder uitgebreid door de opleiding, Feline Medicine, van de CVE (Centre of Veterinary Education).

Ik merkte echter tijdens mijn werk dat eigenaren naast gezondheidsvragen, veel vragen hadden over het gedrag van hun kat, dus besloot ik ook de opleiding tot katten gedragstherapeut bij Tinley Academie te volgen. Daar leerde ik katten pas echt goed begrijpen.

De wereld van de gedragstherapie is echter volop in ontwikkeling en waar ‘vroeger’ gedacht en verteld werd dat we dieren niet konden vergelijken met mensen (antropomorfisme) is de wetenschap nu een heel ander pad ingeslagen. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat dieren net zoals mensen een levendig emotioneel leven hebben, wat hun gedrag (en daarmee ook hun gezondheid en welzijn) in sterke mate beïnvloedt, net zoals het dat bij ons doet.

Om een dier gedragsmatig goed te kunnen helpen moet er dus rekening gehouden worden met zijn emotionele leven. Voor een verdere verdieping in emoties van dieren en de invloed daarvan op hun gedrag ben ik in 2021 begonnen met de internationaal erkende opleiding COAPE diploma in Animal Behaviour (dipCABT) bij Centre of Applied Pet Ethology (COAPE).

Daarnaast ben ik ook Fear Free gecertificeerd, wat zowel in mijn werk als dierenarts maar ook als katten gedragstherapeut goed van pas komt.

Mijn eerste huisdier nadat ik afgestudeerd was, was (hoe kan het ook anders) een kat, Knillis. Kort daarna volgden er nog twee, Jelle en Julius. Inmiddels zijn deze katten overleden. Maar zonder katten leven lijkt me bijna onmogelijk en zo kwamen Streep en Stip (broer en zus) in mijn leven, allebei uit het asiel. Je zult ze regelmatig in onze video’s voorbij zien komen.

Als dierenarts of als gedragstherapeut werken is natuurlijk op zich al fantastisch werk. Maar als je zoals ik graag wilt dat alle katten gelukkig zijn en het goed hebben, dan is dat niet genoeg. En zo ontstond het idee om via video’s mensen uitleg te geven over katten gedrag. Op deze manier kan ik namelijk veel meer eigenaren bereiken en daardoor veel meer katten gelukkig maken. En precies dat is dus mijn missie!