Je leest dit vast omdat je binnenkort een baby krijgt, dus van harte gefeliciteerd daarmee! Of dat je opa of oma bent geworden en je kleinkind binnenkort op bezoek komt, wat leuk! In ieder geval zal een goede introductie er voor zorgen dat jij, je (klein)kind en de kat een heerlijke tijd tegemoet gaan samen. Het introduceren van katten en baby’s lijkt voor een deel op het introduceren van een nieuwe kat.
Geen zin om te lezen, bekijk dan deze video (volgt)
Waarom een (goede) introductie nodig is:
Bedenk je dat je kat er eerst was. Als je kat nooit als jong kitten (tussen de 2 en 7 weken oud) in contact is geweest met baby’s, peuters en jonge kinderen en alleen maar tussen volwassen heeft gezeten, dan kan de nieuwe situatie met een baby heel beangstigend zijn voor je kat. Baby’s en kleine kinderen lijken totaal niet op volwassen, ze zijn veel kleiner, ruiken anders, maken rare geluiden en met een hogere toon. Eenmaal kruipend bewegen ze zich op hetzelfde niveau als de kat, maar maken onvoorspelbare en onverwachte bewegingen. Grote kans dat jouw kat in de ‘vreemd = angst’ modus schiet. Daardoor kan hij of van angst wegkruipen, of proberen de gevaarlijke situatie (baby) weg te jagen. Beide opties zijn niet gewenst, je hebt dus een goed en praktisch plan van aanpak nodig.
Voordat de baby er is
-
- De kinderkamer: Gelukkig heb je negen maanden om jezelf en je kat op de komende situatie voor te bereiden. Aangezien katten er van houden dat de dingen blijven zoals ze zijn, is het verstandig om verbouwing/verandering van de kinderkamer stapsgewijs en ruim van tevoren te doen. Zeker als je kat altijd toegang tot die kamer had, of daar zelfs graag was. Zorg dat er een goed of zelfs beter alternatief is voor je kat, dan is de behoefte om in de baby kamer te liggen niet zo groot meer.
-
- Babygeluiden: Laat je kat op een rustige manier wennen aan babygeluiden en baby gehuil. Het huilen van baby’s is een indringend geluid en als je kat er niet aan gewend is kan hij daar erg gestrest van raken. Neem de tijd om je kat er aan te wennen door bijvoorbeeld het geluid van een huilende baby op te nemen en heel zacht af te spelen in aanwezigheid van je kat. Belangrijk is het hierbij dat het geluid zo zacht moet zijn dat de kat heel ontspannen is. Speel ondertussen met je kat om een positieve associatie met het geluid te geven. Oefen zo vaak als mogelijk is en voer het geluidsniveau heel langzaam op, ondertussen speel je met de kat. Raakt je kat gestrest dan moet je 1 of 2 stappen terug doen en ga je vanaf daar weer verder. Oefen slechts een paar minuten per keer.
-
- Veranderen van routine: katten zijn gewoonte dieren en controlfreaks. Als je baby er eenmaal is ben je heel druk en verandert vaak je routine. Als je al weet wat je straks anders gaat doen, wen je kat daar dan nu langzaam aan. Ben jij nu bijvoorbeeld degene die de kat voert, maar gaat je partner dat straks doen, start daar dan gewoon wat eerder mee, zodat de kat deze hindernis al heeft genomen. Ga je de kattenbak verplaatsen, doe dit dan stapsgewijs en ruim van te voren zodat je kat daar al helemaal aan gewend is. En houdt daarbij rekening met de voorkeuren van je kat, zo voorkom je problemen zoals onzindelijkheid.
Wanneer de baby er is
Zodra de baby is geboren is het belangrijk om je kat te laten wennen aan de geur van je baby. Katten communiceren heel erg met geuren en herkennen vrienden doordat ze hetzelfde ruiken als zij zelf. Dat is de reden waarom ze kopjes geven tegen je been als je binnenkomt. Het is dus zinvol dat de kat eerst in aanraking komt de geur van de baby, op een doek of een t-shirt, voordat hij de baby daadwerkelijk ontmoet. Een handig trucje wat je daarnaast ook kunt gebruiken is je kat te aaien met de sokjes van je baby en die dan vervolgens je baby aantrekken. Zo gaat je baby naar de kat ruiken en herkent je kat je baby als deel van het gezin (allen met dezelfde geur).
Gedraag je normaal
Natuurlijk ben je super blij met je baby! Maar wil je dat je kat dit ook als een positieve situatie gaat zien dan kun je je het beste zo normaal mogelijk (naar de kat) gedragen. Mocht je kat altijd bij je op schoot zitten, doe dat nu dan ook. Sliep hij in je bed, doe dat nu ook. Wil je dit niet meer zorg dan ruim van tevoren voor een goed alternatief. Laat je kat wennen aan de schoot van je partner (hem daar elke keer iets lekkers geven werkt voor veel katten heel goed). Heb je de baby op schoot laat de kat er dan rustig aan ruiken, zodat hij leert dat de baby geen gevaarlijk wezen is.
Beloon je kat
Ligt je kat rustig naast je terwijl je de baby op schoot hebt, of snuffelt hij zachtjes aan de baby zijn voetjes, beloon dat gedrag dan door een liefdevolle aai, lieve woordjes of een klein snoepje. Afhankelijk van waar je kat het meeste van houdt. Weet je al wanneer je de baby gaat voeden, dan kun je op dat moment bijvoorbeeld ook je kat wat lekkers geven. Zo legt je kat een positieve associatie met de aanwezigheid van je baby.
Als de baby groter wordt en verandert in een rondkruipende peuter, leer je je kind natuurlijk ook om respect te hebben voor je kat. Zorg ten alle tijde dat je kat een plek heeft waar hij veilig in weg kan kruipen om uit de handen van kinderen te komen. Zorg ook voor voldoende hoge plekken waar je kat veilig kan zitten. Strategisch geplaatste traphekjes kunnen een veilige zone voor je kat creëren in huis. Er zijn zelfs babyhekjes met een kattenluikje erin. Wederzijds respect en zorgvuldige introducties zijn de basis voor een goede band tussen je kind en je kat. Een perfecte relatie tussen mens en dier die een leven lang duurt.
Wil jij dit direct goed aanpakken, maak dan een afspraak met mij voor een preventie consult.
Slaapmandje
Een lekkere fluffy slaapmand. Zacht maar door de rand geeft het toch stevigheid en een beetje beschutting.
Kattenbak
XXL Trixie kattenbak: L 71 x B 56 × H 25 cm. De grootste ‘officiële’ kattenbak.
Deze pagina bevat affiliate links naar producten die ik zelf gebruik of waarvan ik weet dat katten er gelukkiger van worden. Wanneer je via deze links aankopen doet, ontvang ik mogelijk een commissie. Dit kost jou niets extra. Voor meer informatie klik hier.
Geef een reactie