Ongewenst krabben, waarom doet een kat dat?

geplaatst in: ongewenst krabben | 0

Het probleemgedrag.

Poes Knorretje woont bij een dame op leeftijd. Hij is de enige kat in huis. Het probleemgedrag wat hij vertoont is krabben aan de stoel. Om probleemgedrag op te lossen is het van wezenlijk belang om vast te stellen wat de onderliggende motivatie van de kat is, waarom doet hij dit?

Schade door krabben aan de stoel

Waarom krabt een kat?

Een kat krabt om verschillende redenen:

  • Om zijn nagels te scherpen en de nagel hoesjes te verwijderen bijvoorbeeld.
  • Of om zich uit te rekken nadat hij geslapen heeft.
  • Markeren kan ook een belangrijke functie van krabben zijn. Met het krabben verspreidt de kat feromonen, die afgescheiden worden door geurklieren in zijn voetzolen. Deze feromonen worden door andere katten herkent.
  • Tijdens spel kan een kat ook krabben, bijvoorbeeld langs de onderkant van de bank of op de trap.

Het gedragsconsult.

Geen van deze redenen om te krabben was echter van toepassing op Knorretje. Maar wat was het dan wel? Bij het gedragsconsult werd dit duidelijk. De stoel stond naast de buitendeur. Knorretje ging elke dag regelmatig enkele keren naar buiten. De eigenaar deed de deur dan voor hem open en als hij naar binnen wilde idem dito. Mevrouw was ook altijd thuis dus op zich was dit geen probleem.

Knorretje liet weten dat hij naar buiten wilde door voor de deur (naast de stoel) te gaan zitten miauwen. Het lastige nu was dat Knorretje een hele zachte, bijna geluidloze miauw had en de eigenaar (die op hoge leeftijd was) dit niet hoorde omdat ze erg slechthorend was. Als mevrouw niet door had dat Knorretje zat te miauwen ging de deur uiteraard niet open.

Als Knorretje echter aan de stoel krabde, merkte de eigenaar dit wel op en bonjourde Knorretje direct naar buiten, zodat hij zou stoppen met krabben. Het duurde niet lang voor Knorretje de link tussen krabben en toegang naar buiten had gelegd en elke keer als deze situatie zich herhaalde werd hij beloond door een open deur.

Aandacht vragen is ook een belangrijke reden voor katten om te krabben aan ongewenste objecten.

De oplossing.

Toen de eigenaar dit wist, kon ze beter opletten en zodra Knorretje voor de deur zat de deur al openen. Hij hoefde dan niet meer te krabben. Knorretje kreeg ook een stevige krabpaal die naast de stoel werd geplaatst, want krabben is een natuurlijke behoefte van katten, iets wat ze gewoon moeten kunnen doen om zich happy te voelen. Dit was voldoende om het krabben aan de stoel te stoppen.

Hadden deze maatregelen niet voldoende geweest dan had de eigenaar de stoel ook nog onaantrekkelijk kunnen maken om te krabben door hem in te pakken in huishoudfolie en dit een aantal weken (gemiddeld 6 tot 8 weken) laten zitten tot de kat goed gebruik van de krabpaal maakt.

Een kattenluik had ook uitkomst kunnen bieden, op die manier zou Knorretje zich zelf kunnen redden als hij naar binnen of naar buiten wilde.

Motivatie.

Door begrip van de onderliggende motivatie van de kat kon het probleemgedrag (krabben aan de stoel) voorkomen worden. En ontstond er een betere band tussen Knorretje en zijn eigenaar, omdat ze elkaar beter begrepen!

Meer weten?

Meer weten over ongewenst krabben bij de kat en hoe je dat op kan lossen? Of zijn er andere problemen die je graag opgelost wilt zien? Bekijk de video’s hierover: https://youtu.be/XpFVI8xxNPQ

Wil je liever direct professionele hulp inschakelen, maak dan een afspraak voor een consult (telefonisch, online of aan huis). 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *