Constipatie en obstipatie

Constipatie en obstipatie bij de kat

Constipatie is het minder vaak en moeilijk kunnen poepen. Als dit langer aanhoudt kan obstipatie (niet kunnen poepen) ontstaan. Het herhaaldelijk niet kunnen poepen / verstopt zitten kan uiteindelijk leiden tot een zogenaamde megacolon, waarbij de gladde spieren in de darm het niet meer goed doen en de ontlasting zich op hoopt (de dikke darm wordt ‘mega groot’).

Constipatie komt veel voor bij katten. Het kan op alle leeftijden optreden maar komt meer voor bij wat oudere katten. Uitdroging is een belangrijke oorzaak en constipatie is dan ook vaak een symptoom van een tekort aan water in de cellen. Dit kan door uiteenlopende aandoeningen komen.

Een andere oorzaak kan zijn het hebben van pijn. Artrose kan bijvoorbeeld pijn geven tijdens het poepen (hurken) of pijn geven bij het naar de kattenbak lopen, in de kattenbak stappen, graven in de bak of bij een overdekte of te kleine bak draaien in de bak. Het gebruik van houtkorrels in de kattenbak zorgt ervoor dat de pootjes onder de kat vandaan wegrollen.

'Lifestyle' oorzaken voor constipatie

Een goede gezondheid van je kat is altijd belangrijk maar naast bovengenoemde lichamelijke oorzaken voor constipatie kan ook de omgeving waarin de kat leeft en de manier van leven een oorzaak zijn.

Kattenbak management, weersomstandigheden en stress kunnen leiden tot het niet of minder gebruiken van de kattenbak, en daardoor het langer op houden en indrogen van de ontlasting. Het kan ook leiden tot poepen op andere plaatsen dan de kattenbak.

Wat kun je er aan doen?

Natuurlijke moeten alle medische oorzaken behandeld worden, zoals het toedienen van vocht bij uitdroging of het behandelen van pijn met pijnstillers. Maar er is meer wat je als eigenaar kan doen.

 

  •  Leer je kat kennen. Het begint allemaal bij beter begrip voor normaal katten gedrag. Waarom doet je kat wat ie doet? Wat heeft een kat nodig om zich gelukkig (en dus niet gestrest) te voelen en hoe kun je daar als eigenaar wat aan doen? Op het YouTube kanaal van De Gelukkige Huiskat vind je heel veel informatie variërend van normaal katten gedrag tot probleem gedrag. Van natuurlijke behoeftes tot symptomen van stress
  • Verbeteren van de wateropname – Omdat uitdroging een belangrijke rol speelt, is het heel zinvol om te zorgen dat je kat meer vocht binnen krijgt. Dat kan door te zorgen dat hij meer gaat drinken, of door het voeren van natvoer voor katten in plaats van droge brokjes;
  • Verbeteren van de katten bak omstandigheden – Als de kattenbak niet aan de wensen van je kat voldoet, kan het zijn dat hij zijn ontlasting langer ophoudt, daardoor droogt de ontlasting in en wordt het nog moeilijker en pijnlijker voor hem om te poepen;
  • Verbeter de leefomgeving – Chronische stress kan er toe ook toe leiden dat de kat niet wil poepen (of buiten de bak gaat poepen). Stalken door een andere kat, blokkeren van de kattenbak door een andere kat, achterna gezeten worden door een hond of kleine kinderen. Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom de kat de bak niet wil gebruiken en dus zijn ontlasting ophoudt.
  • Harde geluiden (centrifugeren van de wasmachine die naast de kattenbak staat) of mensen die langslopen (in de bijkeuken of gang) kunnen de kat angstig maken waardoor hij de kattenbak op die locatie niet wil gebruiken.
  • Het niet kunnen vertonen van normaal natuurlijk gedrag (mogelijkheid om te jagen, spelen, observeren vanaf een veilige plek, zich verstoppen/terugtrekken) is ook vaak oorzaak van chronische stress en angst.
  • Het is dus belangrijk om hier serieus naar te kijken. Aanpassen van de leefomgeving van je kat naar zijn wensen en behoeftes is vaak simpel te doen en vereisen over het algemeen geen dure spullen. Mogelijkheid voor een veilige plek, spel en beweging kan in ieder huis gerealiseerd worden.

Hoe ik je kan helpen?

Kom je er zelf niet uit of wil je gewoon professionele hulp dan kun je een afspraak met mij maken voor een zogenaamde stress-audit voor katten met stress. Tijdens een stress-audit breng ik als eerste alle stress factoren voor jouw kat in kaart.

Vervolgens moet, rekening houdend met jouw situatie, gekeken worden hoe die stress factoren zoveel mogelijk verminderd of opgelost kunnen worden. We kijken samen naar de omgeving van je kat en hoe we die eenvoudig aan kunnen passen zodat het beter overeenkomt met de het natuurlijke gedrag van je kat. Daar rolt een plan van aanpak uit specifiek voor jouw kat, in zijn omgeving.

Maak nu een afspraak voor een stress-audit bij jou thuis en gun je kat een leven zonder stress!

Kattengedragstherapie

Neem nu contact op en gun jouw kat een gelukkig leven!