Eerste hulp bij onzindelijkheid       

Onzindelijkheid bij de kat kan meerdere oorzaken hebben. Blaasontsteking, problemen rond de kattenbak en stress zijn de meest voorkomende oorzaken van onzindelijkheid. Gelukkig is onzindelijkheid in de meeste gevallen goed op te lossen. Het is daarbij wel belangrijk om de achterliggende oorzaken te achterhalen en te behandelen.

Geen zin om te lezen, bekijk dan onze video.

Omdat blaasontsteking in de helft van de gevallen van onzindelijkheid een rol speelt is het belangrijk om je kat door een dierenarts te laten onderzoeken en om een urineonderzoek uit te laten voeren. Daarnaast is het vaak de kortste klap om de hulp van een gedragstherapeut voor katten in te schakelen.

Het kan zijn dat hier even wat tijd overheen gaat en niets is minder frustrerend dan dat je iets wilt doen maar je weet niet wat. Misschien kom je op het internet allerlei tips tegen over wat je kunt doen, bijvoorbeeld gebruik maken van Feliway spray of verdamper, Bach bloesem, of zelfs straffen. Deze middelen zullen je niet helpen als de oorzaak niet boven water komt en behandeld wordt, sterker nog, je bent daar soms veel geld aan kwijt zonder een goed effect.

Dit blog is bedoeld om je al vast op weg te helpen, om goede dingen te doen voor je kat en jezelf. Het is geen vervanging voor een consult bij de dierenarts of gedragstherapeut!

 Stap 1 Verminderen van stress bij je kat: veel katten hebben stress omdat de omgeving waarin ze wonen niet biedt wat ze nodig hebben. Voor ons als mens is het soms lastig te begrijpen wat dat is, vandaar dat ik ze op een rijtje gezet heb:

 • Biedt een veilige plek. Dat klinkt als een open deur, maar veel katten hebben niet een plek waar ze zich terug kunnen trekken en waar niemand anders komt. Bedenk dat katten graag hoog willen zitten, dus een doos of deken boven op een kast is een uitstekende veilige plek. Ook als je kinderen hebt is dit ideaal, de kat kan zich terugtrekken en de kinderen laten de kat automatisch met rust.
 • Biedt van alle bronnen (voedsel, water, kattenbakken, krabpalen, speelruimtes, slaap-en rustplaatsen) meerdere en afgescheiden van elkaar, zodat elke kat toegang heeft tot ten minste een van elke bron. Heb je meerdere katten in huis dan ontstaat er heel vaak competitie om de bronnen. Dat zie je als eigenaar niet, de signalen die katten onderling geven zijn vaak heel subtiel. Helaas is de competitie om de bronnen een enorme bron van stress in heel veel meer katten huishoudens. Om dit deels op te lossen kun je gewoon van alles meer neer zetten. In feite geldt hiervoor: aantal bronnen is aantal katten plus 1 extra. En sowieso ook op iedere verdieping. Op deze manier kunnen katten elkaar veel makkelijker ontwijken en zodoende werkt dit enorm stress verminderend. En laten we wel wezen, jij zou er ook niet blij van worden als je nodig moest plassen en een huisgenoot blokkeert de wc zodat je er niet op kan. Zorg dus ook dat dit niet bij je katten gebeurt.
 • Zorg dat de kat kan spelen/jachtgedrag kan uitoefenen (naar buiten laten gaan of zelf actief met de kat spelen, elke kat afzonderlijk). Spelen is natuurlijk gedrag voor de kat, en daarnaast werkt het ook stress verminderend. Helemaal voor katten die niet naar buiten kunnen en derhalve niet kunnen jagen. Speel met een hengel, zo boots je het jagen na.
 • Als eigenaar wil je graag knuffelen met je kat en hem aaien. Besef dat niet iedere kat hier van houdt. Kijk goed naar de lichaamstaal van je kat, een zwiepende staart betekent bijvoorbeeld dat je kat het niet leuk vindt. Stop dan ook met wat je doet. Het wegdraaien van het hoofd is ook iets wat aangeeft dat de kat geen aanraking wil. Laat de kat zelf bepalen of hij op schoot wil komen.

Stap 2 Optimaliseer de kattenbak faciliteiten: omdat veel onzindelijkheids problemen komen door problemen bij/rondom de kattenbak is het in ieder geval verstandig om dit te optimaliseren:

 • Zet kattenbakken op meerder locaties en op elke verdieping en hou bij welke bakken worden gebruikt, verwijder niet gebruikte bakken na 2 weken;
 • Verwijder het deksel of plaats diverse bakken met en zonder deksel zodat de kat kan kiezen. Haal het klepje er altijd uit!
 • Vul de kattenbakken met een laag van ongeveer 3 cm fijnkorrelig en klontvormend grit zonder geurstoffen;
 • Plaats meerdere kattenbakken (voor elke kat 1 + 1 extra) en plaats deze niet naast elkaar (de kat ziet dit namelijk aan voor 1 kattenbak). Plaats minimaal 1 kattenbak op iedere verdieping van je huis;
 • Zorg voor grote kattenbakken (1,5 keer de lengte van de kat);
 • Plaatsen de kattenbakken niet naast voer en water. Jij eet toch ook niet op de wc!
 • Schep de urine en ontlasting twee keer daags uit de bakken;
 • Leeg de bakken en maak ze 1 x per week schoon (was ze met een mild schoonmaakmiddel en heet water).

Stap 3 Blokkeer eerder bevuilde plaatsen in huis.

 • Heeft de kat op een kleed geplast, haal dit kleed dan tijdelijk weg (was het in de wasmachine met Biotex Blauw);
 • Heeft de kat op een deurmat geplast, dan is het vaak praktischer om de hele deurmat weg te doen en op een later tijdstip te vervangen voor een nieuwe;
 • Sproeit je kat tegen de gordijnen, doe die dan tijdelijk omhoog of haal ze tijdelijk weg (ook wassen met Biotex Blauw indien mogelijk).

Stap 4 Maak eerder bevuilde plaatsen in huis schoon op een specifieke manier: het reukvermogen van katten is veel beter dan van ons als mens. Het ruiken van urine is vaak aanleiding voor de kat om daar opnieuw te plassen, poepen of sproeien. Het op een juiste manier schoonmaken voorkomt dat je kat de urine nog ruikt:

 • Maak schoon met een sopje van 1 deel Biotex Groen met 10 delen water;
 • Spoel na met water;
 • Herhaal dit meerdere malen;
 • Gebruik iedere keer een schone doek (dus ga niet meer terug in het sopje of het water als je deze gebruikt hebt, dan zit namelijk de urine geur in het water of sop en verspreidt je het alleen maar);
 • Laat drogen;
 • Spray met chirurgische alcohol (via drogist of apotheek) of met Urine Off (verkrijgbaar bij dierenwinkel of dierenarts)
 • Laat drogen;
 • Laat je kat er pas weer bij in de buurt komen als het droog is.

Onzindelijkheid bij katten is nagenoeg altijd op te lossen, mits je dat op een goede en gestructureerde manier aanpakt. Elke kat is anders en de oorzaak waarom precies jouw kat onzindelijk is is zeer waarschijnlijk ook net weer anders dan bij een andere kat. Die oorzaak of reden voor de onzindelijkheid MOET ook opgelost worden. Dit stappenplan is bedoeld om jou als eigenaar te helpen direct al goede maatregelen te nemen en om te voorkomen dat je onnodige en soms kostbare tijd en geld verliest. Het is geenszins een vervanging voor een consult door een dierenarts of gedragstherapeut.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *